10 храни, стимулиращи производството на колаген

Снимка: pixabay.com

Точно както тухлите защитават дома, така и колагенът поддържа и защитава външния слой от кожата. За съжаление обаче, с времето кожата започва да губи колаген, което е и една от причините за повехналата кожа и появата на бръчки.

Добрата новина е, че производството на колаген може да бъде стимулирано чрез консумацията на правилните храни. Разбира се, няма как да очаквате да изглеждате отново като на 20, но със сигурност ще успеете да увеличите количеството колаген в кожата си и то по напълно естествен начин.

Аминокиселините са градивните елементи на колагена, така че е важно те да присъстват в менюто ви. Вижте кои 10 храни стимулират производството на колаген в тялото:

Зеле

Зелето е един от най-добрите начини да увеличите производството на колаген. В зелето се съдържат витамини A, B, С и Е. Освен това тази храна е богата на антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Авокадо

Авокадото е богато на витамин Е, който помага в борбата със свободните радикали и защитава кожата. В авокадото също така се съдържат и омега-3 мастни киселини, които увеличават производството на колаген.

Риба

Рибата е още една храна, която стимулира производството на колаген заради наличието на омега-3 мастни киселини (особено в сьомгата и рибата тон).

Червени зеленчуци и плодове

Червените зеленчуци и плодове са богати на антиоксиданта ликопен, който действа като естествен слънцезащитен крем и едновременно с това стимулира производството на колаген.

Фасул

Във фасула може да намерите цинк и хиалуронова киселина, които правят кожата хидратирана и стегната. Фасулът също така насърчава клетъчния растеж.

Чесън

Богат на сяра, липоева киселина и таурин, чесънът помага за възстановяване на колагеновите влакна, които са повредени през годините.

Моркови

Морковите не само се борят с акнето, но и стимулират производството на колаген заради своето високо съдържание на витамин А. Освен това морковите увеличават еластичността на кожата, което спомага за естественото възстановяване на колаген.

Цитруси

Лимони, портокали, грейпфрут, лайм – всички тези храни намаляват загубата на колаген от кожата. Цитрусите действат вълшебно на кожата заради превръщането на аминокиселините в колаген и високото съдържание на витамин С.

Тъмни листни зеленчуци

В тъмните листни зеленчуци има много витамини и минерали, които действат не само страхотно на цялостното здраве, но и стимулират производството на колаген в кожата.

Соя

Соята съдържа растително вещество, наречено генистеин, което увеличава колагена, укрепва кожата и блокира ензимите, които вредят на добрия вид на кожата.

Автор: Милена Алексиева / rozali.com

Виж още

Прочети

10 суперхрани за забременяване

Едно от най-големите желания на всяка жена е да стане майка. Има много фактори, които могат да допри...

Прочети

С дъх на планина – куркума

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлено...

Прочети

Как да се спасим сами, ако получим инфаркт

Обикновено пациентът има само 10 секунди, след като вече е усетил, че "нещо със сърцето му не е наре...

Прочети

10 храни, които може да консумирате през нощта

Съществуват редица диети, но в почти всички се казва, че след 18.00 часа е добре повече да не поглеж...

Прочети

Пилинг с кафе за лице и тяло

За да изглежда кожата й свежа, жената е готова да изпробва всевъзможни маски за лице, които може да...

Прочети

Какво не знаем за скаридите?

Скаридите са интересно и вкусно предложение от разнообразието морски дарове. Може да ги срещнете във...