5 начина да избегнем махмурлука

Снимка: pixabay.com

Единственият сигурен начин да се предотврати махмурлука е да не пием! Консумацията на алкохол обаче е вкоренена в социалната ни култура, така че наздравиците са сигурни!

Нека обаче разгледаме няколко прости факта, които ще ни помогнат да намалим ужасното въздействие на алкохолния махмурлук.

1. Погрижете се за хидратацията

Алкохолът увеличава уринирането и съответно - загубата на вода от организма. Ако ще консумирате алкохол, не забравяйте да пиете много вода, за да останете хидратирани.

Докато пиете, опитайте вода с изцеден лимонов сок в нея – много е освежаващо. А преди да си легнете след бурна нощ с празнични тостове, изпийте няколко големи чаши вода - тялото ви ще ви благодари!

2. Хапнете предварително

Храната в стомаха забавя усвояването на алкохола, а учени твърдят, че консумацията на плодове, плодови сокове или други храни, съдържащи фруктоза, намаляват силата на махмурлука.

Не пренебрегвайте също "скучните" филийки хляб или бисквитки - те съдържат сложни въглехидрати, които противодействат на ниските нива на кръвната захар и могат да облекчат пристъпите на гадене след употреба на алкохол.

3. Избягвайте пушенето

Механизъмът на взаимодействие между никотина и алкохола не е съвсем ясен, но, макар че обикновено вървят "ръка за ръка", са вредни в дует. Изследователи от университета Браун са установили, че при един и същи брой напитки, хората, които пушат повече, се напиват по-лесно и имат по-силен махмурлук от онези, които само пият.

Според Cancer Research, тютюневият дим съдържа химически ацеталдехид, който се образува в тъканите и когато пием алкохол и се смята, че е отговорен за лошия махмурлук.

4. Изберете умно вида на алкохола

Водка, джин и други алкохолни напитки, съдържащи пречистен етанол, е по-малко вероятно да причинят махмурлук, отколкото "тъмните" питиета, например уиски, бренди и вино, твърдят докторът по медицина Робърт Суифт и колежката му Дена Дейвидсън. След множество проучвания те са стигнали до извода, че безцветният алкохол е по-безопасен от оцветения.

5. Танцувайте

Освен че е забавно да танцувате, енергичните движения ще увеличат скоростта на метаболизма, което ще изчисти по-бързо алкохола от кръвта.

Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

Думи, предизвикващи болести

Има думи и фрази, които предизвикват болести, но въпреки това ние ги използваме всеки ден в речта си...

Прочети

Как да си направим класическо капучино

Когато отвориш очи, винаги е хубаво край теб да се носи полъха на кафе. Представете си го с плътен в...

Прочети

Сирене чедър – английската класика

Първото нещо, което си представяме като чуем думата бургер е апетитни хлебчета, телешко кюфте, между...

Прочети

Как да си приготвим вкусни калмари

Повечето морски дарове са полезни за организма, тъй като съдържат голямо количество протеини, ценни...

Прочети

Допаминът – хормонът на зависимостите

Зависимост (пристрастяване) е продължителната употреба на вещества, въпреки проблемите, свързани с т...

Прочети

Трупаме килограми от... скука

Еднообразието, отегчителните и скучни моменти в живота ни могат да бъдат и доста опасни, тъй като ни...