7 грешки, които допускаме при консумацията на вино

Снимка: pixabay.com

Истниските ценители на виното със сигурност са добре запознати с тънкостите при консумацията на божествената напитка.

Ако не сте сред най-заклетите привърженици на виното, но все пак обичате да пийвате по една, две чаши, няма да загубите нищо, ако хвърлите един поглед на следващите редове и се опитате да избягвате подобни грешки. 

Избягваме бялото вино през зимата

Повечето хора смятат, че бялото вино и розето се пият в горещите дни, а червеното – през есента и зимата. Истината е, че няма такава закономерност и нищо не изисква разделянето на вината на този принцип. Затова, когато и каквото вино ви се пие, просто си сипете една чаша и се насладете на вкуса му, без да се съобразявате със сезона.

Отнасяме се снизходително към вина със завиващи се тапи

Обикновено смятаме, че щом една бутилка не е затворена с коркова тапа, а с капачка на винт, значи виното е нисък клас. Разбира се, че коркът е по-добрият вариант, но и другите тапи не са 100% гаранция за лошо вино. Напоследък все повече изби ги използват с цел по-лесното отваряне на виното. Коркът по-скоро е задължителен за вина, които ще отлежават повече време.

Сервираме виното с неправилна температура

Прието е, че червено вино трябва да се сервира със стайна температура, а бялото трябва да бъде охладено, а не ледено. Ако съхранявате червеното вино в хладилник или студена изба, хубаво е да го оставите около 30 минути да се затопли и тогава да го консумирате. Бялото вино пък може да подтисне ароматите си, ако е оставено да замръзне или ако напълните догоре чашата си с лед и сложите лимон, който съвсем да развали букета от вкусове.

Не оставяме виното да диша, преди да го консумираме

Хубаво е да оставим всяко вино да диша, преди да го разлеем по чашите. Виното има нужда да вземе въздух, като по този начин се стимулира разкриването на богатия аромат и омекването на танините. Ако не разполагате с декантер или гарафа, просто отпушете бутилката и я оставете за известно време.

Неправилно хващаме чашата

Най-добрият вариант е да хванете стъблото на чашата, като го придължате с палеца и показалеца си. По този начин топлината от ръката ви не докосва най-горната част от чашата и виното остава хладно за по-дълго време. Вижте: "15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?"

Консумираме червеното вино с месо, а бялото – с риба

В това няма нищо нередно, но понякога може да пробваме и нещо различно. Например пушената сьомга или риба тон се комбинира страхотно с червено вино, а пилешкото месо върви с чаша бяло вино. Така че не е задължително винаги да спазваме подобни "правила".

Не сме свикнали да се консултираме

Ако сте ценител на виното и за вас има значение какво пиете, не се притеснявайте да питате. Направете това усилие, особено ако има човек, който може да ви посъветва и да ви препоръча най-подходящото за вашия вкус вино.

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

20 забавни причини, според които шоколадът е по-добър от секса

Шоколадът може да те задоволи, дори ако е мек.

Прочети

Кисело мляко, банан, мед и рициново масло за здрава коса

Предлагаме ви една евтина, изпитана във времето и гарантирано работеща рецепта за натурална маска за...

Прочети

Храненето като удоволствие от живота

Ядем автоматично, то това даже не е хранене, а "тъпчене". Усещаме ли какво ядем? Многообразието от в...

Прочети

Диетата на руски професор, с която се топят 5 кг за 10 дни

На кого да се доверим при решаването  на проблема с наднорменото тегло, ако не на опитен л...

Прочети

Яденето на повече витамин С може да ви помогне да живеете по-дълго

Витамин C е може би най-известният и най-познат на широката публика, от всички витамини. Това, което...

Прочети

Бульонът от кости на Луиз Хей, носещ здраве и дълголетие

Предлагаме ви рецептата на костен бульон (има вегетарианска рецепта) на Луиз Хей - 88-годишна дама,...