7 причини да пиете вода с джинджифил всеки ден

Снимка: pixabay.com

Джинджифилът е една от най-полезните подправки в света. Тя може да добави екзотичен вкус не само на редица ястия, но и на някои напитки. Най-общо казано консумирането на джинджифил под всякаква форма е изключително приятно и най-вече здравословно.

Студена лимонада с джинджифил звучи много изкушаващо, особено през топлите месеци от годината. Само вода с джинджифил пък е лечебна течност, която при редовен прием осигурява множество ползи за здравето. Неслучайно джинджифилът се използва освен в кулинарията и в алтернативната медицина в Азия.

Джинджифилът е богат на магнезий, мед и калий. Освен това той е добър източник на витамини, сред които А, Е и С.

Ето 7 основателни причини да пиете вода с джинджифил всеки ден:

Водата с джинджифил успокоява стомаха

Ако пиете вода с джинджифил всеки ден, много рядко ще се оплачете от разстроен стомах. Джинджифилът успокоява стомашно-чревните мускули, като по този начин намалява подуването на корема и газовете. Той е ефективен и при диария и стомашни спазми.

Водата с джинджифил намалява болката в мускулите

Ако сте от редовните трениращи, значи трябва да се замислите да консумирате джинджифилова вода всеки ден. Особено след тренировка, когато чувствате тялото си малко болезнено. Водата с джинджифил има противовъзпалителни свойства, които намаляват болката в мускулите след интензивна дейност като тренировката.

Водата с джинджифил е добра за мозъка

В джиндижифла има съединение, наречено 6-shogaol, което предпазва мозъка. То потиска освобождаването на вредни химикали, увреждащи невроните. Още една причина да пиете вода с джинджифил всеки ден.

Водата с джинджифил ви пази от грип

Пиенето на вода с джинджифил всеки ден може да се окаже лесна и ефективна защита срещу грипа. Това е така, тъй като джинджифилът има противогъбични, антитоксични и антивирусни свойства, които подобряват имунната система. А силната имунна система е точно това, от което се нуждае човек, за да не стане жертва на грипа.

Водата с джинджифил облекчава главоболието

Водата сама по себе си е ефективна при главоболие. Същото важи и за джинджифила. По тази причина комбинацията между вода и джинджифил е чудесен начин да успокоите болката в главата си. Консумирайте вода с джинджифил всеки ден като превантивно средство срещу главоболие.

Водата с джинджифил облекчава сутрешното гадене

Ако сте бременна и страдате от сутрешно гадене (или такова, което продължава през целия ден), вероятно безумно искате да намерите начин да облекчите състоянието си. За щастие, водата с джинджифил помага за облекчаването на сутрешното гадене и действието ѝ се усеща почти веднага!

Ако сте бременна и ви се гади, най-добре пийте вода с джинджифил сутрин и вечер.

Водата с джинджифил намалява болката от артрит

Както вече стана ясно, джинджифилът има противовъзпалителни свойства. Ето защо водата с джинджифил може да помогне за намалява болката, свързана с подагра, остеоартрит и ревматоиден артрит. Още една причина да приемате джинджифилова вода всеки ден.

Тъй като джинджифилът може да има прекалено силен вкус за някои от вас, бихте могли да добавяте малко мед и лимон към полезната напитка.

Може да си направите вода с джинджифил по два начина:

Топла вода с джинджифил: Нарежете или настъргайте малко пресен джинджифил и го запарете за 5 минути с вряла вода. Консумирайте течността, когато стане с поносима температура.

Студена вода с джинджифил: Сложете в блендера парчета джинджифил и вода. Може да добавите и лед за разхаждащ ефект. Другият вариант е да приготвяте джинджифиловата вода с гореща вода и да чакате наптиката да се охлади напълно.

Автор: Милена Алексиева / rozali.com

Виж още

Прочети

Как да се храним, за да бъдем здрави и щастливи - 10 лесни стъпки

Храненето е естествен, инстинктивен процес, от който зависи пряко здравословното ни състояние. Изгле...

Прочети

7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти

Калцият е един от най-важните минерали за организма. Той играе роля в мускулната контракция, като пр...

Прочети

С дъх на планина – мента

Към семейство Устоцветни принадлежат много от най-обичаните подправки. Вече разгледахме ползите и ле...

Прочети

Диета според възрастта

Към днешна дата според специалистите съществуват около 30 000 диети. Но за съжаление това разнообраз...

Прочети

За какво служи болестта?

Болестта, веднъж появила се в тялото, е прекалено късно. Под „прекалено късно“ разбирам,...

Прочети

Десетте най-вредни хранителни комбинации

Всички знаем, че съществуват полезни и вредни храни, но само малцина умеят да съчетават най-полезнит...