7 трика, които ще предпазят зъбите ви от потъмняване при пиене на вино

Снимка: pexels.com

Червеното вино ухае приятно, има ненадминат вкус и докосва сетивата по неповторим начин, но… може да превърне усмивката ви в нещо не чак толкова привлекателно. Защото макар и богато на антиоксиданти, то причинява и потъмняване на зъбите.

Ако пък си мислите, че преминаването към белия вариант е добро решение, ще ви разочаровам. Оказва се, че бялото вино е не по-малък враг на зъбите от неговия червен "братовчед", защото допълнително потъмнява петната, оставени от други "виновници" (чай, кафе). Това установяват учени от New York University.

И така – какво да правят почитателите на виното? Ето няколко съвета, които американският зъболекар д-р Скот Финлей дава пред sheknows.com.

1. Преди да си отпиете, измийте зъбите и изплакнете устата си. Защото виното закрепва плаката върху емайла и, ако не я премахнете, нещата ще излязат извън контрол.

2. Изчакайте поне час след последната консумация на алкохол, преди отново да посегнете към четката за зъби. Емайлът е отслабен от винената киселина, което прави зъбите много чувствителни към абразивни (изтъркващи) продукти.

3. Използвайте влажна марля, за да избършете лилавите петната по зъбите веднага, след като приключите с пиенето. Дори и да сте пили бяло вино, пак направете същото.

4. Редувайте глътка вино с глътка вода. По този начин петната се отмиват. Газираната вода е още по-ефективна, заради мехурчетата, които "помитат" всичко след себе си.

5. Яжте твърди сирена с виното. Те спомагат за отделянето на слюнка, която се закрепва за емайла и поддържа нормалната киселинна среда в устната кухина. По този начин зъбите са защитени от високата киселинност на виното.

Други храни със същия ефект са ядките, сладките плодове, зеленчуците и от тях най-вече спанакът. Каквото и да ядете, важно е то да е богати на фибри и с ниско киселинно съдържание.

6. Използвайте резенчета лимон за спешни случаи. Натъркайте зъбите и устните с парчета от тропическия плод. Не е препоръчително обаче да прибягвате често до този ефикасен метод, защото лимонът съдържа големи количества киселина, която уврежда зъбите, според специалиста.

7. Дъвчете дъвка. "Дъвченето на дъвка активизира слюноотделянето, което, от своя страна, спомага за отмиването на петната. А и по този начин ще запазите дъха си свеж", казва зъболекарят.

Ако дотук ви отказах от любимото питие, продължете с четенето. Защото има довод в полза на виното – то съдържа полифеноли.Това са вещества, които не позволяват на бактериите да се прикрепят към зъбите и да причиняват тяхното гниене.

С други думи – пийте вино и следвайте горепосочените съвети, за да имате красива усмивка.

Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

Защо жените пълнеят различно от мъжете

И в делници, и в празници има моменти, в които не броим количества и калории, а се наслаждаваме на к...

Прочети

Cимптoми, aлapмиpaщи, чe чepният дpoб e пpeтoвapeн

Зa вceĸигo e яcнo, чe чoвeшĸият opгaнизъм paзпoлaгa c нaбop oт cигнaли, чpeз ĸoитo aлapмиpa, чe нeщo...

Прочети

Защо да обичаме зехтин

Отразяваме днешния празник разглеждайки по-отблизо защо наистина трябва да обичаме зехтин. Всъщност...

Прочети

Психологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те подд...

Прочети

Основи на кулинарията – видео урок 4

В този урок шеф Джонатан Колинс представя интересни рецепти и дава ценни насоки за приготвяне на риб...

Прочети

Зимно изкушение – ряпа

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древ...