9 храни, които водят до сънливост

Сьомга. Снимка: pixabay.com

Всички сме изпитвали нуждата да си полегнем веднага след като сме се нахранили. Изглежда обаче не само любовта към дрямката или умората след дълъг ден на работа ни примамва към съня - неочакваното внезапно доспиване се дължи и на храната, която сме хапнали малко преди това.

В тази статия ще ви запознаем с 9 храни, които несъмнено водят до сънливост:

Млечни продукти

Сред всички млечни продукти, твърдото сирене има най-силен релаксиращ ефект, като това се дължи на високото количество калций, което то съдържа.

Комбинацията му с крекери предизвиква сънлив ефект, тъй като въглехидратите засилват количеството триптофан в организма ни, който пък е гарант за емоционалния баланс и мисловна дейност. Неслучайно в клиничната практика триптофанът се използва като алтернатива на синтетичните антидепресанти.

Бадеми

И тук дрямката е повикана от посочения по-горе хормон на съня - триптофан, който в комбинация с богатото съдържание на магнезий в бадемите отпуска мускулното напрежение и ви кара да се чувствате сънени.

Мазна риба

Киселината, съдържаща се в сьомгата, рибата тон и други по-мазни риби, понижава стресовите хормони в кръвта, а повишава продукцията на мелатонин в организма и желанието да се свиете на кълбо и да заспите.

Банани

Захарта, калцият и магнезият, съдържащи се в бананите, засилват количеството триптофан.

Череши

Черешите и по-точно киселите имат богато съдържание на мелатонин. Шепа череши няма да ви направи сънени със сигурност, за разлика от чаша сок от череши, която ще ви приспи за отрицателно време.

Чай от лайка

Лайката е богата на глицин - хормон със слаб приспивателен ефект, който успокоява мускулите и нервната система, с доказано въздействие върху подобряване на качеството на съня. След чаша чай определено се чувстваш по-спокоен и освободен от напрежението.

Тиквени семки

Като добавка към триптофана, тиквените семки съдържат здравословно количество цинк и магнезий. Тази комбинация успокоява, релаксира и засилва желанието за 5-минутна дрямка.

Бял ориз

Белият ориз има висок гликемичен индекс, който определя степента на повишаване на кръвната захар след консумация на определена храна и довежда до сънливост от 3 до 4 часа след като сте се нахранили. Изследвания показват, че жасминовият ориз има по-силно въздействие върху съня от останалите видове ориз.

Орехи

За разлика от бадемите, орехите съдържат по-ниско ниво триптофан, но пък си имат свой собствен източник на мелатонин - хормон, използван като средство за подобряване на съня и регулиращ цикъла бодрост-сън. Изследвания показват, че орехите повишават нивото на този хормон в кръвта и приспиват организма.

Автор: Елица Дианова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

5 доказани ползи от киселото зеле

Дойде и зимата, а с него ароматът на Коледа – сняг, огън край печката и разбира се сърмички. К...

Прочети

Интересни факти за меда

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпал...

Прочети

6 нежелани хранителни комбинации

Обръщайте внимание на тези хранителни комбинации, които трябва да избягвате.

Прочети

Седем мита за здравето и красотата

Не са много хората, на които им се удава не само да изглеждат добре, но и да се радват на отлично зд...

Прочети

Мощна напитка, пречистваща целия организъм

Много последователи на детокс програмите докладват, че усещат чувство за прилив на енергия. Това има...

Прочети

Кафето може да поправи щетите на черния дроб, причинени от алкохола

Ако си търсите причина за допълнителна чаша кафе сутрин, има добри новини. Кафето е евтино, повсемес...