Бадемово мляко – как и по колко

Снимка: pixabay.com

Бадемовото мляко всъщност няма нищо общо с класическата ни представа за мляко. Заради белезникавия цвят на течността, то носи името си, подобно на соево и кокосовото мляко. Нека видим как да го направим сами вкъщи, защо е важно да го приемаме и в какви дози е най-полезно за организма:

Използвайте сурови бадемови ядки за направата на бадемово мляко. Накиснете ядките във вода за 24 часа. Отделете ципата, за да остане само бялата част на ядката. Смесете в съотношение 1:3 с вода. Ако използвате една чаша ядки, добавете 3 чаши вода. Завършете с малко подсладител – за предпочитане мед. Разбийте в блендер за около 3 минути. Ако блендерът не е достатъчно мощен, може да прецедите готовата течност, за да получите по-фина консистенция.

Разбира се може да експериментирате като добавяте и други видове ядки – орехи, кашу или да овкусявате с любими подправки като канела, ванилия, кокосово масло.

Бадемовото мляко е натурално, приготвено вкъщи, вие си гарантирате чистотата на състава. Класическото прясно мляко съдържа макар и пастьоризирани остатъци от антибиотици, хормони и допълнителни съставки, които фермерите дават на животните.

За да дава мляко, всеки бозайник трябва да бъде с новородено. За да могат кравите да дават възможно най-дълго време мляко, те се поддържат в изкуствено състояние на бременност с различни съставки. Както храните, които майките родилки приемат отиват посредством кърмата в бебето, така и млякото, което ние купуваме е носител на всички съставки и медикаменти, с които е била захранена кравата. Това е основната причина все повече хора да търсят алтернативи на любимата напитка.

Бадемовото мляко съдържа витамини D и Е, както и калций, магнезий и селен. То е бедно на протеини и богато на фибри, затова е подходящо при различни режими на хранене за отслабване. Поддържа организма заситен, като по този начин намалява апетита.

В допълнение е мощен антиоксидант и предотвратява стареенето. Благодарение на бадемовите ядки действа укрепващо на мускулите и нервите, ускорява метаболизма и подобрява храносмилането.

Може да съхранявате бадемовото мляко около 3 дни в хладилник. Не давайте бадемово мляко на бебета! Не прекалявайте с приема му, тъй като в големи количества то може да увреди щитовидната жлеза, потискайки естественото абсорбиране на йод в организма! Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, не приемайте бадемово мляко!

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Вино от розмарин за по-добра памет

Чувствате се уморени, разсеяни, разконцентрирани? Пийте едно вино от розмарин за подобряване на паме...

Прочети

Защо се пристрастяваме към сладкото и как да се избавим от тази зависимост

Към сладки храни се пристрастяват неуверените в себе си хора, стресираните, които уталожват напрежен...

Прочети

Цвеклото балансира емоциите

Всяко ястие е по-вкусно, ако в него се използват повече зеленчуци. Един от тях обаче – червено...

Прочети

4 антиоксиданта, от които кожата ви отчаяно се нуждае

Ние знаем, че антиоксидантите са добри за цялостното ни здраве, но знаем ли всъщност колко са важни...

Прочети

10 храни за хора с брекети - част 1

Носенето на брекети е дълъг и нелек процес. Изисква грижи и внимание, отговорност и разбиране от стр...

Прочети

Нека храната бъде вашето лекарство!

Имате ли усещането, че тялото ви се нуждае от друг тип хранене? Ядете ли твърде много рафинирани про...