Добрата страна на въглехидратите

Снимка: pixabay.com

Много лоша слава се носи на въглехидратите. Ако прекалим с тях, те стават една от основните причини за затлъстяване – така казват диетолозите. Въпросът е, че не те са причината за затлъстяване, а нашето прекаляване. Нека да видим защо е хубаво въглехидратите да не бъдат изцяло изключени от менюто.

Всички въглехидрати се разпадат до глюкоза и фруктоза. Това са основни източници на енергия при сериозна физическа активност. Мозъкът е особено чувствителен към нивата на глюкоза в кръвта и би могъл да бъде увреден, ако е лишен от нея.

Всъщност непреработените въглехидрати тайно присъстват в здравословната диета или режим на хранене чрез храни като пълнозърнестите брашна и закуски, зърнените храни с голямо съдържание на фибри, кафевия ориз, плодовете и зеленчуците.

Въглехидратите участват в изграждането на повечето тъкани и клетки в организма. Те са основна част на някои видове защитна обвивка на органите и участват активно в процеса на обмяна на веществата.

Не е важно да спрете изцяло консумацията на този тип храни, а да се научите кои, как и по колко да приемате. Тайната на щастливия живот се крие в баланса. Когато целта ви е да натрупате маса, увеличете приема на въглехидрати. При отслабване, ги намалете, но не г изключвайте изцяло.

Някои бързоразграждащи се въглехидрати като бонбони, торти и сладкиши носят със себе си така наречените празни калории. Те не носят полза на тялото ви. Други като меда, също се разграждат бързо и осигуряват на организма енергия и важни микроелементи.

Варивата, тестените изделия, оризът са известни като бавни или сложни въглехидрати. Те са съставени от много захари и се разграждат бавно, осигурявайки на организма енергия през целия ден и чувство на ситост. Ето защо са подходящи при качване на мускулна маса. По същата причина, ако се прекалява с тях, водят до затлъстяване.

При лечение на заболявания на черния дроб, сърцето и бъбреците, въглехидратите оказват положително влияние. Пресните и сушените плодове и зеленчуци, овесени ядки, мед, ориз повлияват добре при този тип проблеми.    

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

20 храни и напитки, от които се поумнява

Мозъкът обича да яде и предпочита силното гориво – качествени мазнини, антиоксиданти и малки,...

Прочети

Съвет на лекарите: през зимата 50 мл ракия със сланина и лук превъзхождат всяко...

Оказва се, че сланината укрепва имунната система. Това нейно качество е свързано с арахидоновата кис...

Прочети

Защо здравето е пряко свързано с червата

11 неща, които унищожават полезните пробиотични бактерии, живеещи в нас.

Прочети

Дъвчете по две листа здравец на ден

На вилата имам една съседка, която не умее да се придвижва по друг начин, освен да тича. Леля Марче...

Прочети

Храни, с които да "отпушим" лимфната система

Детoĸcиĸaциятa нa тялoтo e лecнa, cтигa дa знaeтe нaчини дa вĸлючитe и лимфнaтa cи cиcтeмa в тoзи пp...

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...