Допаминът – хормонът на зависимостите

Снимка: pixabay.com / WikimediaImages

Зависимост (пристрастяване) е продължителната употреба на вещества, въпреки проблемите, свързани с това, което води до развитие на толеранс към тези вещества, необходимост от повишени дози и симптоми на абстиненция при спирането на веществото.

Обикновено свързваме зависимостите с употребата на вещества като алкохол, лекарства, никотин, наркотици, храни. Пристрастяването към тези вещества обаче се дължи на биологичните им ефекти.

Всички те активират определени пътища в мозъка, които оперират с хормони, отделяни от невроните – невромедиатори, които оказват конкретни психо-физиологични ефекти.

При това няма значение дали тези пътища се активират от материални вещества, като алкохол и наркотици, или от психологични стимули – зависимост от хора, зависимост към хазарта или силните преживявания.

Никотинът повишава нивата на допамин в мозъчните центрове, които са отговорни за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. В цигарения дим се съдържат вещества, които блокират ензима, който разгражда хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, норадреналин и серотонин, което води до повишение на концентрацията им и по-продължителното им действие.

Кофеинът инхибира аденозиновите рецептори в мозъка, които взаимодействат с допаминовата система. Кофеинът повишава концентрацията и отстранява сънливостта.

Алкохолът стимулира А-рецепторите за гама-аминомаслена киселина, която е основният потискащ медиатор в мозъка. Активацията на тези рецептори задържа предаването на нервните импулси, което води до отстраняване на безпокойството и сънливост, а в тежки случаи може да доведе и до смърт.

Кокаинът повишава нивото на допамина в мозъка. Допаминът е медиатор, който се отделя от неврона при протичането на нервен импулс и оказва въздействието си върху съседните неврони.

След това той се свързва с протеин, който го пренася обратно до неврона, който го е синтезирал, където се съхранява до следващия нервен импулс. Кокаинът блокира протеина-преносител, което води до повишение на нивото на допамина и продължителност на неговото действие.

Хероинът се свързва с опиоидни рецептори в мозъка, които се активират от естествените опиоиди на тялото – ендорфини и енкефалини. Това води до развитие на състояние на еуфория, изчезване на болката и безпокойството.

Храната за много хора е източник на огромно удоволствие. Храната, богата на въглехидрати (особено захар), стимулира отделянето на серотонин, който създава усещане за удоволствие, удовлетворение и облекчаване на напрежението и стреса.

Богатата на протеини храна повишава нивата на допамин и норадреналин в мозъка, което повишава вниманието и концентрацията.

Оргазмът е най-мощният източник на допамин.

Влюбването е свързано със състояния на еуфория, когато връзката се развива добре, фокусирано внимание и силен стремеж към любимия човек (високи нива на допамин и норадреналин) и депресия и обсесивни мисли, когато нещата не вървят добре (ниски нива на серотонин).

В нашия мозък съществува система за мотивация, която стимулира стремежа ни към неща, които желаем и от които се нуждаем – свързани с нашето оцеляване и продължаване на рода. Основният й хормон е допаминът.

Храненето, сексът, постигането на цели повишават нивото на допамина, който активира системата за възнаграждение. Колкото повече допамин се освобождава, толкова повече се активира системата за възнаграждение и толкова повече нарастват очакванията ни.

Допаминът е хормонът на пристрастяването и зависимостите. Всички вещества, дейности, хора, всичко, което "събужда тръпка" в нас, може да доведе до пристрастяване и зависимост.

Компулсивното хранене, шопингът, трупането на пари, безразборните сексуални връзки – всички те повишават нивото на допамина в мозъка ни.

В едно проучване изследователи поставят на плъхове електроди, стимулиращи системата за възнаграждение (по подобен начин, по който го прави допаминът). След това плъховете били накарани да натиснат лост, който задействал стимулацията на електродите.

Всички плъхове продължили да натискат този лост. Те не обръщали внимание на храната, мъжките плъхове игнорирали разгонените женски плъхове, женските плъхове не обръщали внимание на малките си. След всяка силна стимулация организмът има нужда от около 2 седмици, за да възстанови допаминовата система.

Пристрастени към удоволствието обаче плъховете продължават отново и отново да се стимулират, тъй като при този механизъм липсва обратната връзка – усещането за лека депресия след силната стимулация. По този начин животните могат да стинат до крайно изтощение и смърт.

Следователно, ние се пристрастяваме не към алкохола, кокаина, захарта, секса, любимия човек – ние всъщност се пристрастяваме към допамина.

Получавайки дозата си допамин от алтернативни и източници с неограничен достъп, ние пренебрегваме естествените си инстинкти – инстинктите за оцеляване и продължаване на рода, и заобикаляме механизмите за регулация. Както и плъховете, ние променяме възприятието си към естествените стимули и изтощаваме организмите си.

Можем ли да възстановим естественото си състояние? Отговорът е да, можем. Системата за възнаграждение е в нашия мозък и тя може да бъде активирана по естествени и здравословни начини – физически упражнения, приятни занимания, общуване с подходящи партньори, любов.

Съществува и естествен балансьор на възбудното действие на допамина – хормонът окситоцин. 

Хормонът на "безусловната любов" е окситоцинът. Той е отговорен за състоянието на обич, топлота, привързаност, чувството на комфорт между двама души и той прави възможно продължителното им обвързване. Приятелството също се дължи на хормона окситоцин.

Окситоцинът има успокояващ ефект и понижава нуждата от приемане на вещества, които повишават нивото на допамина. Окситоцинът създава усещане за сигурност и комфорт, което обяснява по-дългата продължителност на живота при обвързани хора и при всички видове, които се грижат за близките си (примати).

По време на секс и особено след оргазъм в организма се отделя голямо количество допамин. Изчерпването му е причина за чувството на отчуждение и "желание за пространство" след случаен секс.

Това, което задържа двойките заедно след секс, е чувството интимност и любов, създадено от окситоцина. Изводът – правете секс едва когато във връзката ви има достатъчно привързаност и обич.

В повечето религиозни, философски и оздравителни системи като причина за проблемите и болестите се посочва липсата на любов (Любов). На биологичен език това вероятно означава липса на хормона на Любовта – окситоцин.

Системата на Норбеков е ефективна в лечението на зависимостите, защото дава ключ към активиране на състоянието на безусловна любов само с помощта на мисълта и силата на въображението.

Ежедневното обръщане към себе си с любов създава биохимична среда на любов в организма. Физическите упражнения повишават нивото на допамин. С постигането на неврохормонален баланс спонтанно изчезва и нуждата от прием на веществата, които са имитирали състоянието на щастие.

ЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА ПОВИШЕНИЕ НА НИВОТО НА ДОПАМИНА

Физически упражнения. Физическата активност повишава нивото на допамин в мозъка. Редовните упражнения дават енергия и противодействат на депресията. Интензивните упражнения повишават и нивото на ендорфините, които създават усещане за еуфория.

Ролята на допамина за двигателната активност нагледно се вижда при болестта на Паркинсон, при която настъпва дегенерация на невроните, съдържащи допамин, в средния мозък (substantia nigra); тази болест се характеризира с тремор, ригидност на тялото, забавени движнеия и нестабилност при изправен стоеж.

При физически упражнения и движение в мозъка ни се отделят няколко хормона – серотонин, допамин, ендорфини, адреналин, с които са свързани усещания за приповдигнато настроение, щастие, удовлетворение, сила, възбуда.

В зависимост от интензитета на физическото натоварване преобладават различни хормони и изпитваме различни усещания, но всяко физическо движение е свързано с повишаване на настроението и приятни усещания.

Колкото по-често се движим или изпълняваме някаква физическа активност, толкова по-силни стават тези пътища в мозъка ни, защото тялото ни е икономична система и влага ресурси само там, където са наистина необходими.

Това означава, че колкото по-често и по-продължително тренираме, толкова повече развиваме естествената си система за щастие – нервните пътища, които освобождават допамин, серотонин и ендорфини.

Храни, които повишават нивото на допамин. Това са храни богатни на аминокиселината тирозин, от която се произвеждат допамин – банани, авокадо, млечни продукти, бадеми, тиквени семки. Храните, богати на протеини – яйца, пилешко месо, риба, повишават нивата на допамин и серотонин в мозъка.

Обратно, захарта и рафинираните храни понижават допамина. Могат да бъдат приемани и хранителни добавки с аминокиселини, които възстановяват дефицитите в организма.

Отношения. Любовната връзка, приятелствата и семейните отношения повишават нивото на допамин в мозъка. Самотата е свързана с депресия.

Съществуват много начини да поддържаме настроението си в позитивната гама на чувствата. Всички те се реализират чрез нашите хормони и мозъчните им ефекти.

Преди да пристъпим към метод за повишение на настроението обаче е добре да си създадем навика да търсим причината за емоционалния си спад. В най-добрия случай това е умората в края на скучен ден и тя отзвучава със съня.

Причината може да бъде и емоционален конфликт или страх. Много често дори само вниманието ни към дадено състояние и осъзнаването на причината му води до спонтанното му отзвучаване.

Медитация и релаксация. Прекъсването на потока на обичайните ни мисли дори за 10-15 минути на ден поражда състояние на спокойствие – отстраняването от мислите ни ни позволява да усетим истинското си вътрешно състояние – състояние на спокойствие, щастие и цялостност – нашето нормално състояние.

Дихателни упражнения. Медитативен ефект имат и всички техники, при които съзнателният ум се фокусира върху даден обект – в случая, върху дихателния цикъл.

Усмивка. Активността на лицевите мускули е свързана с емоционалното състояние. Учени са провели експеримент, в който на изследваните лица са показани снимки на щастливи и ядосани хора и по време на наблюдението е измерена активността на лицевите мускули (електромиограма), сърдечната честота и проводимостта на кожата на дланта.

Учените установили, че гледането на щастливи и ядосани лица е свързано с разлика в електромиографската активност на мускулите – щастливите лица стимулирали повишена активност на мускулите в областта на бузата (отговорни за усмивката), а ядосаните лица стимулирали мускулите, набръчкващи челото (активиращи се при гняв).

При всички изследвани лица е наблюдавано понижение на сърдечната честота и промяна на кожната проводимост (Dimberg, U. Facial Reactions to Facial Expressions. Psychophysiology, 1982, 19: 643–647). Това значи, че можем да се почувстваме щастливи дори гледайки нечие усмихнато лице, а защо не и своето от снимка от щастлив момент от живота ни?

Основна техника от системата на Норбеков е усмивката и поддържането на правилно положение на тялото, което след кратък период от време задейства аналогично емоционално състояние. Вариация на тази техника е усмивка на себе си пред огледалото за 10 минути.

Друга много ефективна техника е даоската практика на вътрешна усмивка. Спирането на вниманието върху всеки орган от тялото и представата за това как съответният орган се усмихва (а при продължителна практика и добро въображение може да се "чуе" е специфичният смях на всеки орган) води до мощна емоционална реакция на щастие, радост и любов. Започването на деня с вътрешна усмивка гарантира доброто настроение през целия ден.

Махало на емоциите. Махало на емоциите е техника от системата на Норбеков, при която съзнателно и волево, чрез промяна на стойката на тялото и мимиката преминаваме последователно през крайни емоционални състояния – от дълбока тъга до силна радост, от силен гняв до голямо щастие.

Тази техника има две основни цели – да ни покаже на практика, че емоционалното ни състояние е под наш контрол, и да ни създаде навик и опит в контрола на емоциите в случаите на реални житейски ситуации. За успешното приложение на тази техника е необходима известна практика.

Хоби. Всяко нещо, което ни доставя радост, може да повиши настроението ни. Това става чрез отделяне на серотонин – естественият антидепресант. На серотонина се дъжи приятното усещане от общуването с приятели, от вкусна храна, от всичко, което ни е приятно.

Ако настроението ни е ниско, ние нямаме желание за хобито си, но започнем ли да се занимаваме с това волево, след кратко време се увличаме и преминаваме в гамата на удоволствието.

Секс, храна, алкохол. Тялото ни ни дарява с позитивни усещания за всички дейности, които са от съществено значение за нашето оцеляване.

Храната, която обичаме, или сексуалният контакт с любим човек могат да повишат настроението ни бързо и ефективно. Има голяма разлика в храненето поради глад и храненето за потискане на негативни емоции.

Алкохолът повлиява процесите на задържане в мозъка ни и в повечето случаи създава позитивно усещане. Наркотиците реализират ефектите си чрез стимулация на отделянето на хормоните, които ни правя щастливи – допамин (кокаин), ендорфини (хероин) – същите механизми, чрез които действат и физическите упражнения.

Тези методи дават бърз и лесен ефект на повишение на настроението, което става причина за развиване на психологична и физиологична зависимост от тях. За много хора те се превръщат в лесни начини за "бягство" от важни проблеми, развитие на зависимост и на последващи здравословни проблеми.

Преживяванията ни се реализират чрез нашите биологични системи и ние можем да ги контролираме в известна степен чрез въображението и волята си. От нас зависи да изберем приятните изживявания в живота си и здравословен и ефективен начин за постигането им.

Няма по-добър начин за поддържане на добро настроение през целия ден от започването на деня с грижа за себе си – мислено изпращане на любов и благодарност към всеки орган от тялото ни, вътрешна усмивка, гимнастика, освежителен душ, хранителна закуска, обличане на удобни, красиви и чисти дрехи. Нещата, които знаем от детската градина.

Източник: love-aholic.com

Виж още

Прочети

Вино от розмарин за по-добра памет

Чувствате се уморени, разсеяни, разконцентрирани? Пийте едно вино от розмарин за подобряване на паме...

Прочети

Диета? Не, благодаря!

Да мислиш за диета е все едно да мислиш за умиране. И двете думи имат един и същи корен (от англ. eз...

Прочети

9 типа болка, които са директно свързани с емоционалното ти състояние

Eдно от нещата, които западната медицина винаги е игнорирала е връзката между тялото и ума, духа и е...

Прочети

6 предложения за ястия по случай Баба Марта

Днес е един от любимите български празници на малки и големи. За да направите празника още по-интере...

Прочети

Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата...

Прочети

Сирене чедър – английската класика

Първото нещо, което си представяме като чуем думата бургер е апетитни хлебчета, телешко кюфте, между...