Дъвчете по две листа здравец на ден

Снимка: pixabay.com

На вилата имам една съседка, която не умее да се придвижва по друг начин, освен да тича. Леля Марче подтичва, докато плеви картофите, докато бере домати за салатата и джоджен за боба, докато вари ябълков оцет.... Припка непрекъснато, а е на 81 години, които никой не би ѝ дал, защото изглежда на не повече от 65.

Обикновена добра отрудена жена, била е учителка, отгледала е трима сина, а сега се е посветила на градината, внуците и кучетата си.

Ето нейната рецепта за бодра стъпка и над 80 г., основана на... плевелите.

"Почти всяка сутрин си късам няколко листа коприва и си правя 2-3 чаши отвара от тях. През целия ден си я пия, вместо вода. Копривата избуява непрекъснато и заема все по-големи пространства от двора, трябва всеки ден да се боря с нея. Но е и много полезна за укрепване на имунитета.

Не е вярно, че е добре да се консумира само пролет и есен – ценните ѝ съставки, най-вече желязото, не намаляват през лятото. А за зимата си изсушавам и си слагам по малко във всяка манджа, която готвя.

Когато имам време, си сварявам повече копривена отвара и си измивам косата с нея или с вода, в която са накиснати млади орехи и орехови листа – заздравява косъма, а и все си мисля, че косата ми не е толкова бяла, колкото на другите баби...

Докато работя по градината, си късам я морков, я малини, и си ги ям вместо закуска. Откъсвам си и по 1-2 листенца здравец, измивам ги и ги сдъвквам. Някои го пият на запарка, аз си го дъвча, защото заздравява венците.

Благодарение на този ароматен плевел също нямам високо кръвно налягане, спокойно ми е. Здравецът има успокояващо и противовъзпалително действие. Не си ли чувала, че листа от здравец и жиловляк се слагат на рани, за да спре кръвта? Ям готвено само с пресни зеленчуци, и през лятото ги предпочитам сурови, на салатка.

Кафе пия следобед, но не всеки ден, редувам го със запарка от жълт кантарион. Може да го смеся с мащерка и маточина, а може и само от него.

Още от баба си знам, че е много лековит при проблеми със съня, за всякакви душевни разстройства. Баба правеше от жълт кантарион крем и сапун за мека кожа, а от червен кантарион, който е отровен, забъркваше лекарство за когато те болят уши.

Яд ме е, че не знам точните рецепти, защото кантарионът расте навсякъде – между джоджена, покрай оградата... Вечер си пийвам по чаша вино от касис - сама си го правя, или ракийка, когато ми дойдат гости!"

Автор: Камелия Петкова / Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

Ползи от консумацията на ленено семе

Растението лен се отглежда от векове за получаване на влакна, които се извличат от стъблото на лена....

Прочети

Оригиналната диета-гладолечение на Лидия Ковачева, която лекува всички болести

Гладолечението на легeндарната Лидия Ковачева е един от най-невероятните и успешни методи за пречист...

Прочети

Какво трябва да знаем за някои по-непопулярни видове уиски

Scotch, Irish, Tennessee и Bourbon са най-разпространените и утвърдени видове уиски в световен мащаб...

Прочети

Моцарела - божественото италианско сирене

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско...

Прочети

Полезните свойства на руколата

Руколата безспорно се превърна в истински хит през последните няколко години. Освен характерен вкус,...

Прочети

Как пеенето влияе на здравето?

Пеенето изпраща на тялото "правилните" вибрации, които повишават нашата жизненост.