Естествената хигиена на хранене или "вашата храна ще бъде вашето лекарство"

Снимка: pixabay.com

Корените на понятието "естествена хигиена" могат да се проследят още в древна Гърция чрез Хипократовия принцип "вашата храна ще бъде вашето лекарство". Основата, върху която се гради естествената хигиена е, че тялото непрекъснато се стреми към здраве и го постига като постоянно се прочиства от вредни отпадъчни продукти.

Фундаментът на естествената хигиена е разбирането, че тялото е самопречистваща се, самолекуваща се и самоподдържаща се система.

Основата на т.н. естествена хигиена се обвързва с естествените цикли на тялото. Човешката способност за преработване на храната зависи от ефикасното функциониране на три редовни денонощни цикъла:

От 12 до 20 часа - приемане на храна (ядене и храносмилане)

От 20 до 4 часа - асимилиране (абсорбиране и оползотворяване)

От 4 до 12 часа - отделяне (на ненужни остатъци от храната и тялото)

Тези цикли стоят в основата на т.н. 90-дневна диета.

Често, ако сте яли късно вечерта, на сутринта се чувствате замаяни, често отпаднали, тъй като естествената дейност на тялото е била смутена. Пропускате закуската, тъй като тялото ви се намира в отделителна фаза и все още не желае да приема храна. Но ако продължите и след това да гладувате ще се почувствате недобре, тъй като тялото ви вече е навлязло в цикъла на приемане на храна и очаква храната си.

Отделянето означава отстраняване на токсичните остатъци и разграждане на свръх теглото. Повечето хора с наднормено тегло постоянно възпрепятстват жизненоважния цикъл на отделяне. Тъй като мнозина от нас закусват, обядват и вечерят солидно, много повече време се употребява за приемането, отколкото за отделянето.

За да се поддържа в равновесие обмяната на веществата, да се съдейства за отстраняване на токсините от организма има три лесноизпълними принципа:

1. Принципът за храната с високо съдържание на вода

След като тялото ни се състои 70 на сто от вода, необходимо е да поемаме храна с приблизително същия процент водно съдържание – плодовете и зеленчуците трябва да преобладават в менюто ни. Ако ядете храни, богати на вода, вие задоволявате всички потребности на вашето тяло.

Водата има и друга важна задача – да пречиства организма от вредни остатъци. За намаляване на теглото процесът на пречиствене е от огромно значение. Ако искате да бъдете във възможно най-добрата форма, яжте жива храна – плодовете и зеленчуците са необикновено богати на вода.

2. Принципът на правилно комбиниране на храните

Човешкото тяло не е пригодено да смила повече от един вид концентрирана храна в стомаха си едновеременно, т.е. всяка храна, която не е плод или зеленчук е концентрирана – едновременното приемане на белтъчини и въглехидрати забавя и пречи на храносмилането.

Ако пържолата, рибата, пилето и други храни, които съдържат основно белтъчини, я комбинирате със зеленчуци –сурови или леко обработени – вие няма да получите ферементация, газове, подуване и киселини и така няма да прибегнете към употреба на медикаменти. Ако ви се ядат картофи или хубав хляб – яжте ги със зеленчуци. Ако ви се яде сирене, натрошете го върху салатата, можете да го разтопите върху зеленчуците.

3. Правилното консумиране на плодове

Всеки обича плодове, но знае ли кога и как да ги консумира, за да не му се струва, че пъпешът "не му понася". Плодовете не бива никога да се ядат заедно с друга или непосредствено след друга храна. Плодовте трябва да се приемат на празен стомах.

Ако изядем сандвич и след него някакъв плод – парче пъпеш. Пъпешът е готов веднага да прекоси стомаха, за да попадне в червата, но не може да го направи. Цялата храна започва да гние, да ферментира и се превръща в киселина и ние прибягваме към лекарства, защото не се чувстваме добре и мислим, че "пъпешът не ми понася".

Плодовете реагират алкално в нашето тяло, ако се консумират правилно. Те, както и зеленчуците, притежават свойството да неутрализират възникналите в тялото киселини. Освен че съдържат най-голям процент вода, важна за вътрешното пречистване, те не образуват токсични остатъци в тялото и не изискват почти никаква енергия, за да бъдат усвоени.

Плодовете трябва да се ядат пресни и непреработени, за да има полза от тях. Това се отнася и до плодовите сокове. Винаги е по-полезно да се изяде цял плод, отколкото части от него. На гладен стомах можете да ядете плодове колкото и когато искате, но преди да посегнете към друга храна, трябва да изчакате 20-30 минути, за да дадете възможност на плодовете да напуснат стомаха.

Бананите, фурмите и сушените плодове изискват от 45 минути до един час. Но ако преди това сте яли нещо друго, трябва да изчакате най-малко три часа, а при месото – поне четири.

Из "Сила за Живот", Харви и Мерилин Дайъмънд

Виж още

Прочети

Супер ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло се извлича от вътрешната месеста част на кокосовия орех. В тропиците хората го полз...

Прочети

Как се свалят 100 кг без диета

Джон Гейбриъл е брокер на "Уолстрийт". Той взел решение да промени живота си през 2001 г., когато се...

Прочети

Сушени смокини в зехтин – защо са толкова полезни?

Смокини в зехтин - невероятен, естествен и безопасен лек, борещ се със стомашни проблеми, хемороиди,...

Прочети

Здравословен чипс – мит или реалност?

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на Х...

Прочети

Свързаността между тяло, мисли и здраве

Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Той е...

Прочети

Интересни факти за горещия шоколад

Една от любимите сгряващи напитки през зимата безспорно си остава горещият шоколад. Неговият плътен...