Естествени имуностимуланти и как да ги приемаме

Снимка: pixabay.com

С променливото време идват и настинките, вирусите и грипът. За да бъдем здрави и да се предпазим е важно да вземем мерки. В следващите редове ще разгледаме няколко различни варианта на естествени имуностимуланти, които да ни осигурят здраве през цялата година.

Всеки от тях предлага различни възможности за прием, така че профилактиката и полезните свойства да се асоциират с приятни усещания и наслада за небцето. Оставете остарелите разбирания, че за да бъде полезен, един продукт трябва да е неприятен на вкус.

Мед и прополис

Пчелните продукти са с доказани полезни свойства. Мед може да консумирате всеки ден като заместител на захарта, при готвене, маринати, дресинги, десерти или директно. Възможностите са много.

Прополисът е доста силен като съставка и с него трябва да се внимава. Може да се разрежда във вода или да се приготви като отвара или тинктура при определен проблем. Най-добре е да отидете в специализиран магазин за пчелни продукти и да се консултирате на място.

Черен бъз

Черният бъз е силен имуностимулатор. Може да забъркате отвара вкъщи, от която да пиете по 2-3 супени лъжици дневно. Друг вариант е да го приемате е запарен под формата на чай.

Арония

Още едни ситни черни плодове, чийто сок има доказани лечебни свойства. Аронията може да се приема директно, като сок, вино, оцет, сушена или на шоколадови дражета и таблетки. За повече информация вижте "Лечебните свойства на аронията и как да я приемаме".

Джинджифил

Корените от джинджифил имат силно и изключително полезно действие. Може да ги обелите и накиснете с гореща вода под формата на чай, да ги нарежете или настържете и да ги объркате с мед и лимон. Може да добавяте джинджифил в храната си при приготвяне на смутита, салати, супи и други ястия. 

Ехинацея

Тази билка има лечебни свойства като пречиства кръвта и подобрява работата на лимфната система. Освен това потиска развиването на вируси, стрептококи, стафилококи и херпеси. Може да я закупите от био магазини и дрогерии. Консумира се най-често под формата на чай. Продължителната употреба не е препоръчителна.

Годжи бери

Тези малки плодове са изключително богати на витамин С и други полезни вещества. Като добавка към овесени ядки, салати, кремове, сладки или кисело мляко, те ще подобрят работата на организма. Може също да се приемат под формата на чай, сок или вино. Важно е да не прекалявате с дозировката.  

 

Автор: Силвия Станчева / Снимки: pixabay.com

Виж още

Прочети

Истината за българското сирене

През май 2016 год. бяха изнесени шокиращи данни след проверка на организацията "Активни потребители"...

Прочети

Рибено масло - 10 ползи за здравето

Рибеното масло е чудесен източник на витамин А и на омега-3 мастни киселини. Всъщност рибеното масло...

Прочети

Идеи за различно постно меню

Традиционната българска национална кухня крие в себе си най-интересни и вкусни ястия. Празничната тр...

Прочети

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат...

Прочети

Лесна смес за пречистване на токсините от организма

Човешкото тяло е нещо, за което трябва постоянно да се грижим, ако искаме да живеем дълго и пълноцен...

Прочети

Совиньон блан - дивото бяло вино

През 80-те години на XX век започва възходът на совиньон блана, който днес е едно от най-популярните...