Интересни факти за меда

Снимка: pixabay.com

Пчелите са единствените насекоми, които правят храна, с която може да се храни и човек като съществуват над 20 000 вида пчели и едва 7 вида могат да произвеждат мед. Една пчела живее около пет месеца, като за това време произвежда една десета от лъжичка мед.

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпалително, подобрява храносмилането и работата на червата, повишава нивото на инсулин и серотонин в кръвта като същевременно хидратира кожата и косата и е любима съставка при приготвянето на маски и кремове. Използва се още при болки в гърлото и като средство спомагащо за намаляване на мускулните крампи – схващания на мускулите.

Редица проучвания доказват, че хората, които приемат мед, имат по-малка нужда и глад към шоколад. Медът помага също за балансиране и намаляване на теглото, при безсъние като същевременно намалява главоболието и повишава работоспособността и самочувствието и тонизира.

Медоносните пчели са се появили на планетата преди милиони години. Най-старият мед открит при археологически разкопки и е бил годен за консумация все още е на повече от 3 000 години. Ето това е дълъг срок на годност.

В Хималаите има видове пчели, които правят халюциногенен мед. Във Франция пък пчеларите открили син и зелен мед, в следствие на ровенето на пчелите в отпадъчни продукти от производството на известна марка бонбони.

Кубинците пък изнасят скъп и висококачествен мед и поради тази причина употребата и вносът на пестициди на острова са забранени. Австралийските пчелари пък водят медени войни за дърветата манука, от които се произвеждат най-силният естествен антибиотик в света – мед от манука.     

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Пет от най-вкусните сирена от различни точки на света

Съществуват стотици видове сирена по целия свят. Всяко от тях има своя специфична технология на прав...

Прочети

Как да се храним в офиса и да си запазим фигурата?

Работещите в офис знаят от личен опит, че нито един празник не минава без почерпка, така нещадяща фи...

Прочети

9 храни, които водят до сънливост

Всички сме изпитвали нуждата да си полегнем веднага след като сме се нахранили. Изглежда обаче не са...

Прочети

Храни и напитки, които предпазват кожата от слънцето

През лятото е особено важно да пазим своята кожа от вредните слънчеви лъчи. Изглежда не само слънцез...

Прочети

Как да си направим вкусно китайско вкъщи

Китайската кухня е позната както в Азия, така и в Европа, Северна Америка и Австралия. В основата си...

Прочети

Алкохол и отслабване

За вредата от алкохола върху здравето и личния живот е говорено много, нямам намерение да повтарям в...