Интересни предложения с мандарини

Снимка: pixabay.com

Мандарината е малко плодово дръвче, с тъмнозелени блестящи листа, произлизащо от Китай и Виетнам. В Европа навлиза едва през 19-ти век под името китайски мандарини. Ето и какво можем да си забъркаме с тях:

Салати:

Мандарините съдържат витамини от групата В, каротин, аскорбинова киселина и други полезни съставки. Затова смело може да придадете на зелената салата екзотичен сладък привкус, добавяйки няколко резенчета мандарина.

Съчетават се добре със зелени салати с пилешко, бекон, твърди топени сирена или прошуто, както и с авокадо, семена, ядки и дресинг с балсамов оцет.

Основни ястия:

Мандарините са страхотно и интересно предложение към маринатата за пилешко или патешко месо. Ще постигнете леко сладникав вкус и приятен аромат. Може още да ползвате сокът от мандарините като заливка на месото непосредствено преди печене или да го деглазирате и с него да завършите ястието, правейки го апетитно и лъскаво.

Десерти:

Класическа комбинация е внасянето на приятния сладко-кисел вкус на мандарините към плодови салати, мелби, кремове.

Друга възможност е да използвате сокът от мандарините като добавка към основата на кексове, домашни шоколадови сладки и шоколадови торти с плодове.

Добра комбинация е мандарина с тиква или мандарина с ябълка. Може да направите гъсто домашно сладко на тази основа, което да използвате като добавка към палачинки или сладкиши.

Мандарините може да приготвите и самостоятелно. Опитайте да глазирате цели мандарини като ги карамелизирате и съчетаете с канелени пръчици. Ще получите топъл зимен десерт, създаващ уют за цялото семейство.

Автор: Силвия Станчева               

Виж още

Прочети

10 полезни храни, богати на така необходимия магнезий

Магнезият е един от най-важните – и все пак често пренебрегван – нутрацевтик, необходим...

Прочети

Ефективни естествени начини да предпазите дома си от насекоми

Настъпи вече смело пролетта, а с нея дойде и топлото време, слънцето и буболечките. Във въздуха запо...

Прочети

С дъх на планина – естрагон

Естрагонът е интересна подправка, позната още от Древността. Използван е както от римляните, така и...

Прочети

Любими български подправки: копър

Ако има подправки, които са наистина част от всяко едно приготвяно ястие и без които не трябва да ос...

Прочети

Защо трябва да ядем боров мед?

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчели...

Прочети

Спирулина: какви са ползите от тази суперхрана

Спирулина е името на синьо-зелени микроводорасли, които са спомагали за произвеждането на кисло...