Интересни предложения с мандарини

Снимка: pixabay.com

Мандарината е малко плодово дръвче, с тъмнозелени блестящи листа, произлизащо от Китай и Виетнам. В Европа навлиза едва през 19-ти век под името китайски мандарини. Ето и какво можем да си забъркаме с тях:

Салати:

Мандарините съдържат витамини от групата В, каротин, аскорбинова киселина и други полезни съставки. Затова смело може да придадете на зелената салата екзотичен сладък привкус, добавяйки няколко резенчета мандарина.

Съчетават се добре със зелени салати с пилешко, бекон, твърди топени сирена или прошуто, както и с авокадо, семена, ядки и дресинг с балсамов оцет.

Основни ястия:

Мандарините са страхотно и интересно предложение към маринатата за пилешко или патешко месо. Ще постигнете леко сладникав вкус и приятен аромат. Може още да ползвате сокът от мандарините като заливка на месото непосредствено преди печене или да го деглазирате и с него да завършите ястието, правейки го апетитно и лъскаво.

Десерти:

Класическа комбинация е внасянето на приятния сладко-кисел вкус на мандарините към плодови салати, мелби, кремове.

Друга възможност е да използвате сокът от мандарините като добавка към основата на кексове, домашни шоколадови сладки и шоколадови торти с плодове.

Добра комбинация е мандарина с тиква или мандарина с ябълка. Може да направите гъсто домашно сладко на тази основа, което да използвате като добавка към палачинки или сладкиши.

Мандарините може да приготвите и самостоятелно. Опитайте да глазирате цели мандарини като ги карамелизирате и съчетаете с канелени пръчици. Ще получите топъл зимен десерт, създаващ уют за цялото семейство.

Автор: Силвия Станчева               

Виж още

Прочети

Какао, мед и овесени ядки за свежа кожа на лицето

В днешно време може да си купите всякаква маска за лице, която ви "обещава" невероятни резултати. Но...

Прочети

Ползите от хапването на кайсии

Кайсията – както прясна, така и сушена, е изключително полезна за нашето здраве. Тя е плод, ко...

Прочети

Ноцебо ефектът или защо сме нещастни и болни

Всички сме чували за плацебо ефекта. Но малко се говори за ноцебо ефекта. И ми се струва, че то...

Прочети

Честото хранене е полезно за диабетици

Метаболизмът на хората с диабет тип 2 или на тези, които са застрашени от заболяването, се различава...

Прочети

С дъх на планина – куркума

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлено...

Прочети

Тайните на ориза – императорски черен ориз

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната...