Как да се храним "чисто"?

Снимка: pixabay.com

Огромният "прогрес", на който сме свидетели в хранителната индустрия всъщност се изразява в използването на все повече добавки и консерванти в храната ни.

Всяка храна, която купуваме от супермаркета съдържа поне една добавка, поставена в продукта с цел да го съхрани за по-дълго време, да му придаде по-добър вид или да го направи по-вкусен.

За огромна радост обаче през последните години наблюдаваме, че хората спират да консумират каквото, откъдето и когато им попадне и се интересуват повече с какъв произход е храната и как е произведена, какво съдържа и какви са ползите за здравето.

Тази положителна тенденция заражда и движението ЧИСТО ХРАНЕНЕ (clean eating), което привлича все повече "почитатели".

Чистото хранене не е диета, която е фокусирана върху ограничаване на калориите. То е повече като изпитване на наслада от консумиранете на храната, близка до нейната природа и избягване на всякакви рафинирани и преработени храни, изкуствени химикали, аромати и консерванти.

"Яжте истинска, чиста храна!" е посланието и основата на концепцията чисто хранене.

Как да се храним "чисто"?

Тоска Рено (Tosca Reno), създателката на движението Чисто хранене доказва, че "да си секси, умен, здрав и вдъхновяващ" не зависи от това на колко години си.

Представяме ви нейните съвети за чисто хранене:

1. Яжте храни без етикети! Истинската храна има само една съставка.

2. Ако продуктът присъства в ТВ рекламите, по-добре го оставете на рафта в магазина! Броколите и ябълките например не се нуждаят от реклама и маркетингови кампании...

3. Махнете хидрогенираното масло от количката за пазаруване, кухненския шкаф и устата си!

4. Ако не можете да произнесете съставките в храната, по-добре не я яжте! Ако устата ви не може да я изговори, вашият мозък също не може да я "смели".

5. Ако все пак решите да консумирате пакетирани храни, предпочетете такива, които съдържат максимум 5 (пет) съставки.

6. Ако една от посочените пет съставки в продуктите ви е захар, бяло брашно, изкуствени подсладители, бял ориз или високо фруктозен царевичен сироп – изхвърлете ги.

7. Придържайте се към кокосово олио и зехтин в готвенето! Силно преработените масла като тези, които са базирани на царевица и соя са токсични за тялото.

8. Отстранете изкуствените подсладители, консервантите, добавките и оцветителите от вашата диета! Те причиняват газове, мазнини в областта на корема, бавен метаболизъм и пристрастяване към храната.

9. Хидратирайте организма си! Поемайте достатъчно количество вода всеки ден.

10. Ако храната ви вместо да расте на растение, е направена в завод, изхвърлете я!

Когато oтворите съзнанието си и разчистите кухнята си от вредни храни, възможностите са безкрайни!

И нека изобилието от плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и чисти протеини ви вдъхнови като ви дари с огромна енергия и здраве!

Източник: shrinkingjeans.net / Превод: zdravoslovno.com

Виж още

Прочети

Домашен антибиотик по рецепта на Петър Димков

Чесън и водка сутрин на гладно? Не се шегувам! Сместа от двете съставки има невероятно въздействие -...

Прочети

Шипката - суперхраната без аналог в природата

Шипките са изключително полезни! Те съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди,...

Прочети

Най-популярните билки за отслабване

Събирането и използването на билки е известно от древността естествено средство за повечето заболява...

Прочети

Как се научих да се храня здравословно, да тренирам в залата и да обичам себе си

Някой хора искат да загубят от теглото си. Други искат да качат килограми. Аз бях най-лошото от дват...

Прочети

Планк предизвикателство – изгради силни коремни мускули за 28 дни

Колко силни ще са коремните мускули не зависи само от обичайните упражнения за корем, които изпълняв...

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...