Как да сготвим вкусни скариди

Снимка: pixabay.com

Скаридите са малки ракообразни, които обитават сладководни и соленоводни басейни. Заради крехкото им и вкусно месо са любим деликатес в кулинарията. Вижте как да си приготвите вкусни скариди:

Скаридите са богати на протеини. В състава си съдържат повече белтъци от висококачественото свинско и се нареждат до високия клас говеждо. Съдържат глицин, левицин, лизин и глутаматова киселина. Това са важни аминокиселини, които човешкия организъм не може да синтезира сам.

Не прекалявайте с консумацията на скариди, защото подобно на охлювите и мидите, са тежка храна и рискувате да си създадете стомашен дискомфорт.

Почистване

В повечето рецепти за приготвянето на скариди се изисква те да бъдат почистени от обвивките им. За целта и накиснете в студена вода с лед и изчакайте. Не размразявайте скариди в микровълнова фурна или с гореща вода.

Отстранете внимателно главата като я движите нагоре-надолу и издърпвате внимателно. След това отстранете люспите по тялото като за по-лесно хванете едната страна на краката и издърпате. По желание може да оставите или премахнете последната люспа на опашката. Ако решите да я оставите, предупредете гостите си, тъй като тя се отстранява при ядене.

След като отстраните външната обвивка с лек разрез по продължението на гръбнака отстранете тъмната жилка. Измийте скаридата, вече е готова за термична обработка.

Приготовление

Рецептите за скариди а много и изключително интересни. Може да ги сервирате както самостоятелно, така и като допълнение към други ястия или салати с морски дарове, зеленчуци или дори говеждо.

Ако приготвяте скаридите на скара или тиган, може предварително да ги мариновате. Класическа е комбинацията зехтин, лимон, сол, черен пипер и бяло вино. Два до три часа са достатъчни месото да поеме маринатата.

Прекалената термична обработка прави скаридите твърди и жилави, тъй като водата от тях се изпарява. За да запазите месото крехко запечатайте ги за не повече от две три минути. Те ще се свият леко, а цветът им ще стане бял до бледо розов.

Може да ги комбинирате в азиатски стил със сладко-лют чили сос, или да ги съчетаете с млечен чеснов сос с копър и свежи подправки.

Ако приготвяте паеля или друго основно ястие, което изисква продължителна термична обработка, добавете скаридите във възможно най-късния етап от приготвянето.

Автор: Силвия Станчева      

Виж още

Прочети

Любими български подправки: магданоз

При приготвянето на първите си манджички, всеки новак в кухнята си задава десетки въпроси: Коя тендж...

Прочети

Как бързо и лесно да подобрите храносмилането си

Хората обикновено изхвърлят портокаловите кори, след като са яли портокал или приготвили пресен сок...

Прочети

14 трика как да спазваш диетата си

Често чувам фрази като: "Искам да вляза във форма, но не мога да спра да ям", "Започнах диета една с...

Прочети

Трупаме килограми, ако спим до късно през уикенда?

В края на поредната работна седмица обикновено очакваме с нетърпение съботата – денят, в който...

Прочети

36+ начина как да ускориш метаболизма си - здравословно отслабване

Когато говорим за стимулиране на метаболизма, обикновено първо се сещаме за различни хапчета и добав...

Прочети

Планк предизвикателство – изгради силни коремни мускули за 28 дни

Колко силни ще са коремните мускули не зависи само от обичайните упражнения за корем, които изпълняв...