Как да си направим отлично ризото

Снимка: pixabay.com

На пръв поглед страхотното ризото не е нищо особено. Просто варите ориз, добавяте зеленчуци или месо по избор и готово. Всъщност ризотото е едно от ястията, в които човек лесно може да допусне грешка. Ето как да избегнем това и да си приготвим наистина отлично ризото:

Родината на ризотото е Италия. Основните съставки в него са четири – италиански ориз, задушени зелнчуци и лук в масло, бульон, подправки. Всичко останало е вариации, рецепти, импровизации и въображение.

За да постигнете характерния неповторим вкус използвайте домашно приготвен бульон. Сухите бульони съдържат богата гама от подправки, но специфичната мазнина и характерния аромат са винаги по-контрастиращи, когато са натурални.

Използвайте ориз Арборио, Виалона или Карнароли. Всеки от тях притежава различни положителни черти. Прочетете внимателно инструкциите за приготвяне и съотношението ориз и течност. Това е ключово при приготвянето на зашеметяващо ризото.

Не мийте ориза преди приготвяне, за да запазите нишестето в него. По този начин ще получите по-добра и плътна консистенция.

Може да използвате различни зеленчуци и допълнителни съставки. Едни от най-популярните са гъби, спанак, морски дарове, месо, шафран, вино и трюфели. Комбинирайте ги според предпочитанията си.

Самите зеленчуци задушете в съвсем малко мазнина. Лукът е добре да бъде сотиран на по-слаб огън, за да не се изсуши прекалено и да стане твърд.

Не прекалявайте с готвенето на ориза, за да не се развари и да стане на каша. Прочетете инструкцииите на пакета, колко време е добре да бъде приготвен. Стандартно приблизителното време е двайсетина минути. Ако го оставите по-суров, рискувате да хрупа и да залепва по зъбите.

Може да задушите ориза с малко вино. Преди сервиране, овкусете допълнително с масло или настърган пармезан.

Поднасяйте ризотото винаги горещо. Интересна хитрина е да затоплите предварително чинията за сервиране. Така гостите ви ще могат по-дълго да се наслаждават на топло и вкусно ястие.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Картоф и лимон срещу тъмните петна по лицето

Лесна, бърза и много ефективна маска, която премахва тъмните петна по лицето и леко изсветлява тена.

Прочети

Червената боровинка като мощен антиоксидант

Червената боровинка е с доказано положително действие върху здравето и е смятана за един от най-голе...

Прочети

Основи на кулинарията – видео урок 5

В този видео урок шеф Джонатан Колинс представя прясна паста, ориз и ньоки.

Прочети

Що за човек сте според любимия ви плод

Плодовете са идеалният десерт за всяко време на годината. През зимата те помагат за укрепване на иму...

Прочети

Диета? Не, благодаря!

Да мислиш за диета е все едно да мислиш за умиране. И двете думи имат един и същи корен (от англ. eз...

Прочети

Плодове, които подобряват метаболизма

Когато искаме да редуцираме теглото си е важно всекидневно да консумираме не само свежи зеленчуци, н...