Как прекаляването със захарта, млякото, виното се отразяват на лицето

Снимки: diply.com

Отрoвата е в дозата! Тази констатация важи и за храната, която може да лекува, но и да убива. Всичко, което консумираме, остава своя отпечатък не само върху вътрешните органи и тялото, но и върху лицето ни, смята Нигма Талиб - световноизвестна специалистка в сферата на грижа за лицето.

В книгата си "Да обърнем процеса на стареене: Революционна рецепта за млада кожа" доктор Талиб различава четири вида лица (млечно лице, хлебно лице, захарно лице, винено лице), които според нея са ясен знак, че има нарушение в хранителния режим.

Зоните по лицето, които най-често са атакувани от неправилното хранене, са чeлoтo, бyзитe, oкoлo oчитe и пoд бpaдичкaтa, смята лeкарката, oтгoвapяща зa кpacoтaтa нa звездите в Холивуд.

Етo и нaй-пoпyляpнитe знаци, че прекалявате с млякото, тестените изделия, сладкото и алкохола:

Ако злоупотребявате с млечни продукти: Подути клепачи, черни кръгове под очите, торбички, пъпки по брадичката - това са класически симптоми, че прекаляваме с млечните продукти. Това може да е и сигнал, че имаме непоносимост към млякото и производните му продукти.

Съвет: Направете един прост тест - махнете от менюто си всички млечни продукти за един месец или поне 3 седмици. Наблюдавайте как този факт ще се отрази на кожата на лицето и на цялото ви здравословно състояние. Ако забележите значително подобрение, значи имате непоносимост към лактозата, което означава, че трябва да престанете да консумирате млечни продукти завинаги.

Ако злоупотребявате с глутен: Подути и червени бузи (розацея), акне, тъмни пигментни петна по цялото лице и около брадичката - това са сигурно знаци, че имате проблем с глутена (белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения (ечемик, ръж). Статистиката сочи, че една четвърт от населението на Земята има непоносимост към глутена, без дори да подозира за това. Разбира се, че тази непоносимост има различни степени, затова е най-добре да се консултирате с лекар.

Съвет: Спрете да консумирате всякакви храни, съдържащи глутен поне за 3 седмици, като това не означава, че трябва да намалите приема на храни, наситени с фибри и много вода.

Ако злоупотребявате със захар: Многобройни фини бръчки по лицето и челото, подпухнали очи, паднали клепачи, пъпки, пигментни петна, суха и опъната кожа, сив оттенък на кожата, нездрав вид на лицето - това е сигурен белег, че прекалявате със захарта. Изследванията сочат, че захарта се свързва с молекулите на колагена в кожата и я карат по-бързо да остарява. За да се справите с тази ваша зависимост, трябва не само да спрете да консумирате храни, съдържащи бяла или кафява захар, но и въглехидрати - всички тестени изделия, произведени от бяло брашно. 

Съвет: Спрете консумацията на бонбони, вафли, шоколади, сладкиши... Ако не може да ги откажете рязко, наблегнете на меда, кленовия сироп, сладките плодове...

Ако злоупотребявате с вино (алкохол): Ситни бръчици между веждите, бръчки около устните, изразени бръчки и зачервявания около очите, увиснали бузи, разширените пори и капиляри, дехидратираната кожа, червените бузи и нос - това са категорични знаци, че обичате чашката или просто имате непоносимост към алкохол. При този проблем лекът е само един - просто спрете пиенето!

Съвет: Дайте си почивка. Поне за 3-4 седмици спрете алкохола. След това спазвайте правилото 80 на 20 - т.е. приемайте всяко пето предложение за почерпка, или пийте веднъж седмично.

Бисер Костадинов за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Този прост трик ще направи кецовете ви перфектно бели

Aко сте от тази порода хора, които държат да имат изрядно чисти обувки, то следващият трик-рецепта е...

Прочети

Лекарства от "Аптеката на Господ"

Има няколко традиционни български билки, които освен като подправки в кулинарията, са и лекарства от...

Прочети

Програма детокс: приемайте повече фибри

Напомняме ви съвета на специалисти по диететика за значението на здравословното хранене с прием на д...

Прочети

Ябълките подмладяват

Ябълката е един от най-ценните дарове на природата, с чиято помощ можем да съхраним и укрепим имунна...

Прочети

Дъвчете по две листа здравец на ден

На вилата имам една съседка, която не умее да се придвижва по друг начин, освен да тича. Леля Марче...

Прочети

Билки за отслабване – полезни природни лекове и рецепти

Събирането и използването на билки е известно от древността естествено средство за повечето заболява...