Как се научих да се храня здравословно, да тренирам в залата и да обичам себе си

Снимка: pixabay.com/Pexels

Някой хора искат да загубят от теглото си. Други искат да качат килограми. Аз бях най-лошото от двата свята – много слаба мускулна маса и отпуснато тяло. Вместо това имах някои допълнителна подплата и доста бира в корема.

Исках да вляза във форма, да загубя "биреното коремче", да кача мускулна маса и да изглеждам като другите годни момчета, които са като трион окачен на плажа. Когато тренирах, не го правих последователно и ми беше много трудно. Променях моите тренировки всеки месец, сякаш това ще реши проблема ми…, за жалост не.

Така че започнах режим на хранен,е изхвърлих всички вредни храни, бонбони и сода. Започнах да се храня с повече месо, ядки и зеленчуци. Правих някои изключения, защото когато ходих на заведения, а това беше често.

Или когато се чувствах твърде уморен, за да готвя, което беше често. И отново моята "диета" се променяше всеки няколко месеца.

Така че след няколко години на йо-йо ефект от диета и полутренировки не бях направил никакъв забележим напредък. Бях със същото телосложение, със същото бирено коремче и с всякаква липса на дисциплина. Знаех, че нещо трябва да се промени и цялата тази система не работи.

Това, което разбрах е, че само силата на волята не е достатъчна и в действителност е доста малка част от управлението. Мотивацията има значение, но не можех да завися от нея – аз имах нужда от начин да мотивирам себе си, но също така да се гарантира, че правя правилния избор, дори когато не се чувствам мотивиран. Система базирана на отчетност, информираност, социален натиск и да, дори подигравки във фитнеса.

Взех снимки от "преди"… и започнах да работя за снимките "след"

Първото нещо, което направих бяха няколко селфита. Въпреки че бях облечен с шорти и без риза, те не бяха никак секси. Излизаха на преден план корема и неоформеното тяло. Казах си или това или да направя усилие да изглеждам добре.

Подбрах трите най-добри снимки: една фронтална, една в гръб и странична и ги принтирах. След това закачих тези снимки на огледалото в банята, където щях да ги виждам няколко пъти на ден.

Също така сложих тези снимки и във "Фейсбук", като основа за няколко месеца. Това беше придружено от обновяването на целите ми за следващите шест месеца. Тази стъпка не е абсолютно необходима, но придава допълнителен елемент на натиск всичко това да се издигне в ангажимент, като се направи публично.

За да бъде ясно, това не е получаване на себе си. Вместо това снимките са напомняне, че не живея по моите собствени стандарти и е необходима промяна. След като започнах да отбелязвам напредък, снимките на моето огледало всъщност ме накараха да се чувствам страхотно, защото те са напомняне за това колко далеч съм отишъл. И след като стигнах до моите цели, те станаха мои снимки "преди".

Започнах да правя снимки на всичките ми храни

Следващото нещо, върху което трябваше да работя, беше моята диета. Имах я в главата си вече - много месо и зеленчуци, някои ядки и сравнително малко въглехидрати. Просто трябваше да намеря начин гарантирано да остана с нея.

Започнах като правех снимки на всяко едно хранене с моя телефон. Това ме накара да спра и да разгледам всичките ми избори на храни и ми даде по-голяма яснота на това, колко добре или не се придържам към диетата.

Още веднъж аз добавих елемент на социална отговорност като всичките ми снимки на храни публикувах във "Фейсбук" папка, така че моите приятели може да ги видят.

Какъв резултат има това? Моите хранителни съответствия се покачиха от 50% до 80%. Това означаваше, че изпълнявах моята диета за осем от всеки десет ястия. Макар че не е съвършено, аз започнах да виждам прогрес и това ме накара да се чувствам страхотно за моето здравословно хранене. За напред трябваше да започна постоянни тренировки.

Отбелязвах всички мои тренировки

Тъй като записа на всичко работеше за моята диета, реших да опитам една и съща стратегия и за тренировките. Всеки път, когато отивах на фитнес, записвах моите тренировки в малък преносим компютър, който държах в моята фитнес чанта.

Това просто записване на моите тренировки ме накара да работя по график. Също така се чувствах по-мотивиран, като дневника ми позволяваше да прегледам напредъка си и да видя колко далеч съм отишъл. Като допълнителен бонус беше много по-лесно да знам какво тегло да използвам за всяко упражнение.

Сега има много интересни и полезни приложения (apps), които са лесни за употреба и правят много по-лесно следенето на тренировки.

Обърнах здравословните навици в игра

След като започнах да се храня добре и ефективността от времето във фитнес залата беше 80% започнах да показвам резултати, но аз исках тази цифра да е над 90%. Затова създадох точка в системата да превърна здравословните навици в игра, с която да печеля точки всеки път, когато направя нещо, което е трябвало да направя и да губя точки, когато съм направил нещо лошо.

Проследявах дневните и седмичните си резултати, използвайки моето компютърно тефтерче и програма и трябваше да побеждавам моите собствени резултати. Резултатът: моята диета и упражненията в процентно съответствие отиде от 80% до 90%, а процентът на телесните мазнини слезе с няколко точки. Успех!

Тъй като открих, че дори е по-добър начин да направя това вместо да използвам домашната точкова система и ръчно да проследявам всичко, започнах да използвам едно безплатно приложение, което ще препоръчам и на вас.

HabitRPG, което превръща производителността и здравословните навици в забавна и пристрастяваща игра, която може да се играе както самостоятелно така и с приятели. Сега пропусках тренировка или прекрачвах моята диета само веднъж или два пъти седмично. С помоща на това приложение изградих добри навици.

Но сега обратно към преди няколко години: правех почти всичко правилно, но имаше едно нещо, което продължаваше да ми избягва. Не можех последователно да извършвам едно упражнение правилно и това бяха страховитите за мен клякания.

Когато всичко води към провал означава, че е време да вложим пари в него

Мразех кляканията. Мразех ги толкова много, че дори желанието ми да вляза в невероятна форма не беше достатъчно, за да го правя. Но трябваше да ги правя, затова реших да създам последствия от този провал.

За това казах на близък приятел, че планирам да направя поне три серии от клякания, веднъж седмично. Помолих го да ме придружава всяка седмица и всеки път, когато аз не направя сериите, да му дължа десет лева, които по-късно да се качват на двадесет.

Докато се пречупя напълно се наложи да платя на моя приятел малко пари, но това в крайна сметка ме стимулира и аз най-накрая имах възможност да изградя повече сила за тялото си и да изградя някои сериозни мускули.

Тези пет психологически тактики ми помогнаха да загубя 10 килограма мазнини и същевременно да създам почти 5 килограма мускулна маса в продължение на седем месеца. Също така от първа ръка съм наблюдавал как мои приятели, семейство и клиенти са постигнали подобни резултати.

Най-важния урок, който научих е, че не можем да разчитаме само на волята винаги, за да направим своя здравословен избор. Вместо това ви трябва системи за измерване на напредъка ви, системи за поддържане на себе си, дори системи за забавни методи по време на тренировка.

Източник: evolife.bg

Виж още

Прочети

20 ползи от пиенето на пресен сок от моркови

Сокът от моркови е един от онези чудодейни еликсири, с помощта на които можем да подобрим общото със...

Прочети

Как да се спасим сами, ако получим инфаркт

Обикновено пациентът има само 10 секунди, след като вече е усетил, че "нещо със сърцето му не е наре...

Прочети

Защо в Япония няма дебели хора?

Японците са първенци в света по продължителност на живота, който в Страната на изгряващото слънце е...

Прочети

Как да преодолеем безсънието

Какво да правите и какво - не, за да имате здрав сън

Прочети

Защо боровинките са суперхрана

Tочно когато сте си помислили, че ползите за здравето от боровинките не могат да бъдат по-големи, но...

Прочети

Освежете лицето си с маска от авокадо, куркума и кисело мляко

Много са факторите, които оказват лошо влияние върху кожата ни. Предлагаме ви една ефективна маска,...