Как йогата влияе на тялото и ума?

Снимка: pixabay.com / StockSnap

Йогата се основава на пет основни компонента – правилни упражнения (асани), дишане, релаксация, диета, позитивно мислене и медитация.

В системата на физически упражнения на йога учението има един доста интересен и разумен принцип. При повечето асани (упражнения) се привежда определена група мускули в състояние на "високо напрежение" за десетки секунди.

Така става възможно мускулът, натоварен до своя максимум, да мобилизира в най-голяма степен своите функционални способности. С други думи при това положение обменните процеси протичат най-интензивно. Следователно при максимално натоварване на мускула в случая имаме минимално натоварване на организма като цяло.

Друга неоспорима ценност на йогата е, че на определено въздействие се подлагат не само мускулите, но и вътрешните органи. В резултат се укрепва не само техният тонус, но и цялостното състояние на организма. Ето защо редица упражнения могат да бъдат полезни при едни или други заболявания и на вътрешните органи.

Сред основните учения на йогата е убеждението, че тялото ни е предназначено да се движи и упражнява. Съответно липсата на достатъчно движение на мускулите и ставите, предопределено от начина на живот, неминуемо води до поява на болести и дискомфорт.

Основна максима на йогата е, че упражненията трябва да са приятни за този, който ги изпълнява. При йога няма болка и неприятно натоварване. Играещият йога сам си поставя граници и праг на натоварване, който не трябва да е много висок или пък много нисък. Основното е, че упражненията трябва да са полезни както за тялото, така и за тялото и ума.

Друга максима на йогата е, че правилната релаксация, постигана чрез пълното отпускане на мускулите, подмладява тялото и нервната система.

Не на последно място йогата е изключително полезна не само за телесното, но и за душевно здраве, тъй като включва в упражненията си и придобиване на умения за позитивно мислене и медитация. Позитивното мислене, според учителите по йога, е ключът към съвършено здрав и спокоен ум.

Източник: Sanovnik.bg

Виж още

Прочети

Думи, които имат чудовищен мутагенен ефект

Особено силен отрицателен ефект има сквернословието върху организма на човека, който го произнася. О...

Прочети

Храни и напитки, които предпазват кожата от слънцето

През лятото е особено важно да пазим своята кожа от вредните слънчеви лъчи. Изглежда не само слънцез...

Прочети

Положителните страни на планинската пъстърва

Консумацията на риба е доказано полезна за човешкия организъм. Пъстървата е изключително вкусна и пр...

Прочети

Здравословен чипс – мит или реалност?

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на Х...

Прочети

Как да боядисаме яйцата с натурални бои

Естествените багрила, с помощта на които можем сами да боядисаме яйцата вкъщи, са познати на голяма...

Прочети

Най-добрият начин да се вари яйце

Рохко или твърдо сварено яйце обичате? Да се постигне идеално сварено яйце е трудна задача, защ...