Какво е добре да знаем за копривата?

Снимка: pixabay.com

Заради високото съдържание на желязо и аминокиселини, копривата се препоръчва при болки в ставите, артрит, цистити или заболявания на бъбреците. Ястията от коприва са силно диуретични. А има и хора обаче, които са алергични към нея.

Копривата е с високо съдържание на витамини и минерали. В нея има витамин С, витамин Е, бета-каротин, калий, желязо, хлорофил и цинк. Ако имате възможност да си набавите пресни листа от коприва, може да ги използвате за приготвянето на вкусни и полезни ястия.

Макар че копривата пари, ако я докоснете с голи ръце, докато е свежа, тя е много вкусна под формата на чай, супа или каша. Установено е, че в копривата има вещества, които потискат възпалителните процеси, като блокират цитокините. Затова се използва за лечение на болести, причинени от хронично възпаление.

Научно доказано е, че копривата помага и при артрит точно заради противовъзпалителните си свойства. Стар народен метод, който наистина работи, е следният – кожата се натърква с коприва, за да се получи възпалителна реакция, която от своя страна осигурява временно облекчение на болките в ставите.

Изследователите смятат, че една от причините тази практика да работи е фактът, че билката "инжектира" в кожата невротрансмитери, блокиращи болката.

Други изследвания доказват, че растението облекчава симптомите на сенна хрема, благодарение на естествените й антиоксидантни свойства. Може да се приема под формата на чай или да се прилага външно върху алергични обриви, включително от отровен бръшлян. Отварата от коприва редуцира нивото на кръвната захар и помага на перисталтиката на червата.

Източник: lechitel.bg

Виж още

Прочети

1800 здравословни и вкусни рецепти за делник и празник

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, др...

Прочети

10 суперхрани за забременяване

Едно от най-големите желания на всяка жена е да стане майка. Има много фактори, които могат да допри...

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...

Прочети

10-те бирени заповеди

Вижте кои са 10-те бирени заповеди и се замислете дали ги спазвате:)

Прочети

Най-добрият чистач на кръвта: 25 дни, 2 съставки и нулев риск от инфаркт и инсул...

Ако искате да се предпазите от инфаркт и инсулт, запомнете тази рецепта!

Прочети

Нищо за нещо: 12 плода, които съдържат 0 калории

Теорията зад храните, които съдържат 0 калории или отрицателен брой калории.