Какво не знаем за скаридите?

Снимка: pixabay.com

Скаридите са интересно и вкусно предложение от разнообразието морски дарове. Може да ги срещнете във вариации със салати, самостоятелно приготвени на туч, тиган или дори скара, както и в комбинация с различни продукти.

Една от атрактивните и хитови комбинации в момента сърф енд търф (surf and turf) поощрява комбинирането на скариди с червени меса като телешко. Още как да си приготвите вкусни скариди вижте тук.

Небезизвестен факт е, че скаридите могат да живеят в сладка и солена вода. Интересно е, че в САЩ, Тайланд, Япония  и Тайван вече има изградени и ферми за отглеждане на скариди в изкуствена среда, поради високото потребление и интерес на пазара.

Месото на скаридите е отличен източник на протеини с минимално количество мазнини в него. Овен това е богато на витамини В3, В12 и Е. Съдържа още желязо, магнезий, фосфор и цинк. Недостатъкът на скаридите е високото наличие на холестерол, поради което е важно да не се прекалява с тях.

Скаридите се нареждат сред най-често срещаните алергени сред храните. Наред с рибата, млякото, яйцата и лешниците и фъстъците, скаридите могат да предизвикат сериозни негативни последствия. 

Консумацията на скариди предпазва от сърдечно-съдови заболявания и аритмия. Високото съдържание на витамин В12 предпазва стените на кръвоносните съдове. Необходимата дневна доза е в порядъка на 120 грама, за да си набавите нужните полезни вещества.

Скаридите са богати на омега 3. Приемът на омега 3 намалява високото кръвно налягане и подобрява свойствата на клетките в тялото. Същевременно омега 3 повишава настроението и  ни предпазва от депресия. Затова ако сте напрегнати или живеете в стрес, сгответе си скариди.

Резултатите от проучванията показват, че омега 3 влияе и като превенция от Алцхаймер. Изследванията дават добра насока в търсенето на лек. За да се предпазите, включете скаридите в здравословното си хранене.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Как работи медената диета?

Прималявало ли ви е за блокче шоколад? Имало ли е момент, в който усещате, че няма да издържите нито...

Прочети

Дишането е обмен на енергия между външния свят и нашето тяло

За да развиеш умението съзнателно да разчиташ и създаваш честоти, трябва да се научиш да обръщаш вни...

Прочети

Важни неща, които трябва да знаем, преди да започнем медитация

Какво да (не) правим, за да подейства практиката за успокояване и релакс

Прочети

Отслабване с вода – най-евтиното и бързо на света

Когато става въпрос за отслабване, всички сме чували колко важна е ролята на водата в този процес. &...

Прочети

Можем ли да отслабнем с шоколад?

Можем ли да отслабнем с шоколад? Ето какво казват специалистите:

Прочети

Кажи ми как ядеш пица, за да ти кажа що за човек си

Според поведенческата психология начинът, по който консумираме определена храна или напитка, говори...