Какво не знаем за скаридите?

Снимка: pixabay.com

Скаридите са интересно и вкусно предложение от разнообразието морски дарове. Може да ги срещнете във вариации със салати, самостоятелно приготвени на туч, тиган или дори скара, както и в комбинация с различни продукти.

Една от атрактивните и хитови комбинации в момента сърф енд търф (surf and turf) поощрява комбинирането на скариди с червени меса като телешко. Още как да си приготвите вкусни скариди вижте тук.

Небезизвестен факт е, че скаридите могат да живеят в сладка и солена вода. Интересно е, че в САЩ, Тайланд, Япония  и Тайван вече има изградени и ферми за отглеждане на скариди в изкуствена среда, поради високото потребление и интерес на пазара.

Месото на скаридите е отличен източник на протеини с минимално количество мазнини в него. Овен това е богато на витамини В3, В12 и Е. Съдържа още желязо, магнезий, фосфор и цинк. Недостатъкът на скаридите е високото наличие на холестерол, поради което е важно да не се прекалява с тях.

Скаридите се нареждат сред най-често срещаните алергени сред храните. Наред с рибата, млякото, яйцата и лешниците и фъстъците, скаридите могат да предизвикат сериозни негативни последствия. 

Консумацията на скариди предпазва от сърдечно-съдови заболявания и аритмия. Високото съдържание на витамин В12 предпазва стените на кръвоносните съдове. Необходимата дневна доза е в порядъка на 120 грама, за да си набавите нужните полезни вещества.

Скаридите са богати на омега 3. Приемът на омега 3 намалява високото кръвно налягане и подобрява свойствата на клетките в тялото. Същевременно омега 3 повишава настроението и  ни предпазва от депресия. Затова ако сте напрегнати или живеете в стрес, сгответе си скариди.

Резултатите от проучванията показват, че омега 3 влияе и като превенция от Алцхаймер. Изследванията дават добра насока в търсенето на лек. За да се предпазите, включете скаридите в здравословното си хранене.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Често срещани грешки при спазването на диета

Изпитвали ли сте страданието да се опитвате да намалите размера на дрехите си? Объркани сте, защото...

Прочети

10 лечебни подправки за оптимално здраве

Подправките са широко използвани за повишаване на здравето. Простото добавяне на няколко вкусни подп...

Прочети

Що за човек сте според любимия ви плод

Плодовете са идеалният десерт за всяко време на годината. През зимата те помагат за укрепване на иму...

Прочети

Прочутата 8-дневна диета на лечителя Петър Димков топи неусетно килограми (точен...

Πpoчyтият лeчитeл Πeтъp Димĸoв ни e зaвeщaл чyдeceн xpaнитeлeн peжим, cлeд ĸoйтo дyшaтa и тялo...

Прочети

Разтоварване със сокове – полезни съвети

След празничното коледно пиршество и броени дни преди новогодишната нощ, настъпва идеалният момент д...

Прочети

Cимптoми, aлapмиpaщи, чe чepният дpoб e пpeтoвapeн

Зa вceĸигo e яcнo, чe чoвeшĸият opгaнизъм paзпoлaгa c нaбop oт cигнaли, чpeз ĸoитo aлapмиpa, чe нeщo...