Какво никога да не топлим в микровълновата?

Снимка: pixabay.com

Микровълновата ни спестява много време и миене на съдове за готвене. Претоплянето на храната в нея става за нула време и не изисква особено много електроенергия.

Почти всяко домакинство ползва микровълнова. Само че има някои храни, които в никакъв случай не трябва да се претоплят в нея. Освен храните има и други неща, които нямат място в микровълновата.

Вижте какво никога не трябва да слагате в нея.

Яйца

Тъй като при нагряването на храната с микровълни частиците вода в нея започват да резонират, при яйцата съществува риск от избухване. Това е така заради черупката им, която предизвиква силен натиск, спирайки водните пари от яйцата да излязат извън нея.

Опаковки от стиропор

Много полуготови или готови храни се продават в стиропорени опаковки. Честа грешка е да се претопля храната направо с тази опаковка, тъй като тя е вид пластмаса, която при нагряване е канцерогенна. Вероятността да се разтопи върху храната ви е голяма. Дори това да не стане, вредните частици от нея пак проникват в ястието и го отравят.

Празни съдове

Когато пускате микровълновата без в нея да има храна, фурната абсорбира собствените си лъчи. Когато няма храна, в която да резонират водни частици, микровълновата прегрява и съществува риск от избухване или запалване.

Сушени люти чушки

Сушените люти чушки съдържат концентриран капсаицин, благодарение на който дължат лютивината и вкуса си. При нагряване в микровълнова и малкото останала влага в чушките се изпарява, което прави капсаицинът многократно по-наситен. При консумация може да прогори гърлото ви.

Плодове

Надали някой би топлил плодове преди да ги яде, но все пак – плодовете, поставени в микровълнова под каквато и да е форма експлодират. Това е така заради голямото количество вода в тях и твърдите обелки и кори, които ѝ пречат да се изпари.

Алуминиево фолио

Алуминиевото фолио е метал. Като всички останали метали при нагряване с микровълни то може да се запали. Освен това прави храната по-вредна при съприкосновение в тази среда.

Вода

Водата се пренагрява многократно повече от каквото и да е друго вещество в микровълновата. Тя достига точката на кипене по-бързо, отколкото на обикновен котлон, което може да причини пръскане на съда, в който е, или разливането ѝ по цялата вътрешност на фурната.

Хляб

Претоплянето на хляба в микровълновата го съсипва. Той става лепкав, мокър и разпадащ се. Прекаленото му стопляне в микровълновата може дори да го превърне в дъвка.

Сос без капак/супа

Сосовете и супите лесно излизат от съда, в който са поставени, когато се претоплят в микровълновата. Ако не искате да бършете след това цялата фурна, претопляйте ги на котлона. Освен това текстурата им се сгъстява значително, защото голяма част от водата в тях се изпарява много бързо.

Автор: Илияна Николова / az-jenata.bg

Виж още

Прочети

Как да си направим жива вода

Такава вода не ще купите отникъде и за никакви пари. Тя лекува, съживява, подмладява...

Прочети

Сериозни грешки при купуването на храна, които трябва да спрете да правите

Омръзна ли ви да пазарувате безвкусни домати, месо, в което има огромно количество вода, безвкусна р...

Прочети

Дъвчете по две листа здравец на ден

На вилата имам една съседка, която не умее да се придвижва по друг начин, освен да тича. Леля Марче...

Прочети

Портокалов сок – кога, как и по колко

Портокаловият сок има и страхотни преимущества, които правят всеки организъм здрав и силен. Нека вид...

Прочети

Силата на червеното цвекло и болестите, които лекува

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а п...

Прочети

Диета според формата на тялото

Aко искате да има ефект от диетата ви, трябва да я съобразите с формата на тялото, твърдят учени. Сп...