Какво всъщност може да ядем по време на Коледните пости?

Снимка: pixabay.com

Започна Коледният пост, който всъщност не е особено строг. Доста са дните в този период, в които може да се яде риба. Ето как се разпределя строгостта на Коледните пости:

15-22 ноември - спазва се строг пост

23-19 декември - позволено е да се консумира вино, риба и морски дарове с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост

20- 24 декември - отново спазваме строг пост, а на 24 вечерта се отбелязва Бъдни вечер.

25 декември - вече може да се блажи, т.е. хапва се месо и млечни продукти.

Който реши да пости, не трябва да се притеснява за здравето си, защото растителната храна е полезна. Хапвайте по няколко пъти на ден и бъдете спокойни за фигурата си, както и за прочистването на организма от насъбраните токсини. А и в това е смисълът на постите - пречистване на тялото и на духа…

Коледните пости започнаха от 15 ноември и ще приключат на 24 декември - Бъдни вечер. За тази година това са последните многодневни пости. Все пак преди да започнете да постите, помислете дали сте достатъчно здрави, за да се захванете с постене.

Тъй като организмът има нужда от белтъчини, изключвайки месото и млечните продукти, трябва да ги заместите с такива от растителен произход. Това са ястията с боб, леща, ориз, булгур, нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, соево мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове и пълнозърнести продукти. Добавете към менюто си и ядки и семена - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе…

От рибите с най-голямо съдържание на белтъчини са рибата тон, херингата, леферът, паламудът, скумрията, сардината, хекът, сафридът, бялата риба и пъстървата.

По време на постите консумирайте повече плодове и зеленчуци, които ще доставят на организма ви ценни витамини и минерали - хапвайте повече ябълки, портокали и киви, а от зеленчуците зеле, картофи, цвекло, карфиол, броколи, моркови, спанак, праз, тиква и патладжани. Много полезни са грахът, бамята, брюкселското зеле, царевицата и бобът.

Почти всички макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак прочетете етикетите - може да е отбелязано наличието на яйца или други животински съставки.

Зехтинът има свойството да изчиства организма от натрупаните мазнини, така че е препоръчително именно него да използвате по време на постите.

И имайте предвид, че от постите са освободени малките деца, бременните жени, болните и старите хора.

Автор: Антоанета Ненова / krasotata.net

Виж още

Прочети

Храни за бременни – втори триместър

През втория етап от бременността – това са четвърти, пети и шести месец, дамите имат нужда от...

Прочети

Как да се храним според знака на Луната - въздушни знаци

Знаците от въздушния тригон – Близнаци, Везни и Водолей – отговарят за правилното функци...

Прочети

Лекарства от "Аптеката на Господ"

Има няколко традиционни български билки, които освен като подправки в кулинарията, са и лекарства от...

Прочети

4 момента от деня, в които задължително трябва да пием вода

Чоовешкото тяло има около 70-75% вода, като с възрастта процентното съдържание на водата в организма...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...

Прочети

10 яки вица за червеното вино, което снощи пих и капка не остана

Консумацията на една чаша червено вино на ден се счита за полезнo. Днес направих един куп полезни не...