Хитът на сезона – бургерите

Снимка: pixabay.com

На 27 юли в далечната 1900 г. Луи Лесен създава първия хамбургер в щата Кънектикът, САЩ. Много бургери са се изяли от тогава насам, а напоследък скорострелно завладяват и сърцата на все повече българи. Ето как да направите страхотен и здравословен бургер:

Месото

Избирайки висококачествени съставки, сте направили половината от стъпките храната да стане по-вкусна. В зависимост от предпочитанията, може да ползвате чиста телешка кайма, смес от телешко и свинско или запечено или панирано пилешко.

Ако се спрете на варианта чисто телешко месо, внимавайте за съотношението на месо и мазнини. Балансът според най-добрите бургер майстори е съотношението 70:30 в полза на месото. При съчетание на телешка и свинска кайма, спазвайте баланса, за да не стане бургерът нито прекалено мазен, нито прекалено сух.

Вегетариански възможности

Ако харесвате идеята за вкусен бургер, но месото не е вашата стихия, може да опитате вегетариански или дори вегански бургер. За целта може да запечете голямо парче сирене (козето сирене със сладък боровинков сос е уникална комбинация), може да направите бургер от смлян и добре подправен нахут, соя или сварен червен фасул.

Перфектното хлебче

Може да изберете готови кръгли сусамови хлебчета или да ги приготвите вкъщи сами. За трениращите на спортен режим, опитайте да заместите белите хлебчета с пълнозърнести или ръжени.

Плънката

Не прекалявайте със зеленчуците и останалите добавки, защото бургерът ще стане висок и труден за ядене. За зелена основа може да ползвате маруля, рукола, зелев лист, салата айсберг.

Класическият вариант за сирене е тънка плочка чедър. Може да експериментирате също с ементал, панирано топено сирене, козе сирене, яйце, рибни филенца или да си направите български бургер с кашкавал.

Ако слагате резен домат, още в магазина съобразете размера на домата, с този на хлебчетата. Така ще избегнете неприятните изненади. Добра възможност са също добавки като пресни или кисели краставички, червен лук, карамелизиран бял лук, панирани лучени кръгчета.

Сосът

Завършете перфектния бургер със страхотен сос. Майонезено-горчичен, медена горчица, класически доматен, кетчуп, чили, тартар, айоли, чеснов - изборът е изцяло в зависимост от вашия личен вкус.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

Китайска традиционна медицина: биологичният часовник на тялото

Векове назад китайската традиционна медицина е открила, че човешкото тяло функционира в съответствие...

Прочети

Как да си направим жива вода

Такава вода не ще купите отникъде и за никакви пари. Тя лекува, съживява, подмладява...

Прочети

Летни храни за отслабване

Лятото е сезонът на свежите плодове и зеленчуци. Възползвайте се от благоприятния им ефект върху орг...

Прочети

Всеки ден яжте по 10 маслини, за да живеете дълго и добре

Всеки ден яжте по 10 маслини, за да живеете дълго и добре - това гласи най-кратката рецепта за здрав...

Прочети

Кълновете: изобилие на минерали

Балансираният прием на минерали е от изключително значение за здравословното ни състояние. Храната б...

Прочети

Японската диета, която стана хит във "Фейсбук"

Ще ви предложим една уникална японска диета, с която може да отслабнете 10 килограма и то само за ед...