Хитът на сезона – бургерите

Снимка: pixabay.com

На 27 юли в далечната 1900 г. Луи Лесен създава първия хамбургер в щата Кънектикът, САЩ. Много бургери са се изяли от тогава насам, а напоследък скорострелно завладяват и сърцата на все повече българи. Ето как да направите страхотен и здравословен бургер:

Месото

Избирайки висококачествени съставки, сте направили половината от стъпките храната да стане по-вкусна. В зависимост от предпочитанията, може да ползвате чиста телешка кайма, смес от телешко и свинско или запечено или панирано пилешко.

Ако се спрете на варианта чисто телешко месо, внимавайте за съотношението на месо и мазнини. Балансът според най-добрите бургер майстори е съотношението 70:30 в полза на месото. При съчетание на телешка и свинска кайма, спазвайте баланса, за да не стане бургерът нито прекалено мазен, нито прекалено сух.

Вегетариански възможности

Ако харесвате идеята за вкусен бургер, но месото не е вашата стихия, може да опитате вегетариански или дори вегански бургер. За целта може да запечете голямо парче сирене (козето сирене със сладък боровинков сос е уникална комбинация), може да направите бургер от смлян и добре подправен нахут, соя или сварен червен фасул.

Перфектното хлебче

Може да изберете готови кръгли сусамови хлебчета или да ги приготвите вкъщи сами. За трениращите на спортен режим, опитайте да заместите белите хлебчета с пълнозърнести или ръжени.

Плънката

Не прекалявайте със зеленчуците и останалите добавки, защото бургерът ще стане висок и труден за ядене. За зелена основа може да ползвате маруля, рукола, зелев лист, салата айсберг.

Класическият вариант за сирене е тънка плочка чедър. Може да експериментирате също с ементал, панирано топено сирене, козе сирене, яйце, рибни филенца или да си направите български бургер с кашкавал.

Ако слагате резен домат, още в магазина съобразете размера на домата, с този на хлебчетата. Така ще избегнете неприятните изненади. Добра възможност са също добавки като пресни или кисели краставички, червен лук, карамелизиран бял лук, панирани лучени кръгчета.

Сосът

Завършете перфектния бургер със страхотен сос. Майонезено-горчичен, медена горчица, класически доматен, кетчуп, чили, тартар, айоли, чеснов - изборът е изцяло в зависимост от вашия личен вкус.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

С дъх на планина – розмарин

Продължаваме серията за лечебните свойства на растенията използване като билки и подправки. Днес ще...

Прочети

12 обезпокоителни признака, че не пиете достатъчно вода

Водата дават живот и здраве на тялото, но често подценяваме това. Недостатъчният прием на вода има н...

Прочети

Киноа: ползи за здравето

Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може д...

Прочети

Усещане за храна

Много пъти съм бил съветван с какво е добре да се храня. Изчел съм не малко литература по въпроса, х...

Прочети

6 ценни съвета за сваляне на килограми

Жените свалят много трудно повече от 1 кг на седмица. Лунни, водни, житни, зеленчукови и какви ли не...

Прочети

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат...