Хитът на сезона – бургерите

Снимка: pixabay.com

На 27 юли в далечната 1900 г. Луи Лесен създава първия хамбургер в щата Кънектикът, САЩ. Много бургери са се изяли от тогава насам, а напоследък скорострелно завладяват и сърцата на все повече българи. Ето как да направите страхотен и здравословен бургер:

Месото

Избирайки висококачествени съставки, сте направили половината от стъпките храната да стане по-вкусна. В зависимост от предпочитанията, може да ползвате чиста телешка кайма, смес от телешко и свинско или запечено или панирано пилешко.

Ако се спрете на варианта чисто телешко месо, внимавайте за съотношението на месо и мазнини. Балансът според най-добрите бургер майстори е съотношението 70:30 в полза на месото. При съчетание на телешка и свинска кайма, спазвайте баланса, за да не стане бургерът нито прекалено мазен, нито прекалено сух.

Вегетариански възможности

Ако харесвате идеята за вкусен бургер, но месото не е вашата стихия, може да опитате вегетариански или дори вегански бургер. За целта може да запечете голямо парче сирене (козето сирене със сладък боровинков сос е уникална комбинация), може да направите бургер от смлян и добре подправен нахут, соя или сварен червен фасул.

Перфектното хлебче

Може да изберете готови кръгли сусамови хлебчета или да ги приготвите вкъщи сами. За трениращите на спортен режим, опитайте да заместите белите хлебчета с пълнозърнести или ръжени.

Плънката

Не прекалявайте със зеленчуците и останалите добавки, защото бургерът ще стане висок и труден за ядене. За зелена основа може да ползвате маруля, рукола, зелев лист, салата айсберг.

Класическият вариант за сирене е тънка плочка чедър. Може да експериментирате също с ементал, панирано топено сирене, козе сирене, яйце, рибни филенца или да си направите български бургер с кашкавал.

Ако слагате резен домат, още в магазина съобразете размера на домата, с този на хлебчетата. Така ще избегнете неприятните изненади. Добра възможност са също добавки като пресни или кисели краставички, червен лук, карамелизиран бял лук, панирани лучени кръгчета.

Сосът

Завършете перфектния бургер със страхотен сос. Майонезено-горчичен, медена горчица, класически доматен, кетчуп, чили, тартар, айоли, чеснов - изборът е изцяло в зависимост от вашия личен вкус.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

Прясно мляко и мед срещу акне и пъпки

Предлагаме ви една лесна, бърза и ефективна маска, бореща се с неприятните пъпки по лицето.

Прочети

Болести от нерви

"Хората молят боговете за здраве. Те не знаят, че сами могат да влияят на своето здраве." - Демокрит

Прочети

Меланома или бенка?

Всеки човек има петънца по кожата. За да разберем обаче дали те са симптом на заболяване или са норм...

Прочети

Естествени диуретици за бързо сваляне на килограми

Препоръчително е да има редовно на вашата трапеза храни, които действат като диуретици и затова обик...

Прочети

Kимбапът - южнокорейското суши

Корейската традиционна храна кимбап е много вкусна, здравословна, красиво изглежда и прилича на суши...

Прочети

Кисело мляко, банан, мед и рициново масло за здрава коса

Предлагаме ви една евтина, изпитана във времето и гарантирано работеща рецепта за натурална маска за...