Кълновете: изобилие на минерали

Снимка: pixabay.com

Кълновете: изобилие на витамини

Балансираният прием на минерали е от изключително значение за здравословното ни състояние. Храната би трябвало да е основният източник на тези нутриенти.

За съжаление съвременният начин на хранене не осигурява достатъчно микро и макро елементи за хармоничното функциониране на човешкия организъм. Това е причината много хора да посягат към добавки.

Приемането им обаче може да доведе както до предозиране, така и до непълноценно усвояване. Така че разнообразната и свежа храна е най-сигурният начин да си набавим необходимите елементи. Кълновете са съкровищница както на витамини, така и на минерали и то в лесно усвоима форма.

1. Всички видове кълнове ще доставят на организма толкова важния магнезий. Особено богати обаче са слънчогледовите и бобените кълнове. Магнезият е от ключово значение за костите и мускулите. Недостигът му причинява нервни и сърдечни смущения, гадене и спазми на мускулатурата.

2. За значението на калция знаят дори и децата. Недостигът му се отразява на здравината на зъбите и костите. И не само. Сусамът е най-богатият растителен източник на калций. Кълновете от бадеми, люцерна, слънчоглед и нахут също помагат да си набавим този елемент в лесно усвоима форма.

3. Калият е известен като елемент на младостта, тъй като е един от виновниците за това кожата да запази еластичността и свежестта си.

Недостигът на калий може да предизвика мускулна слабост, газове, запек, отпадналост. Кълновете от пшеница, бадеми, слънчоглед, боб мунг и нахут са сред най-богатите източници на калий.

4. Жизнеността ни зависи пряко от това дали си набавяме достатъчно желязо, защото при недостиг се нарушава пренасянето на кислород до всяка клетка в тялото. По време на цикъл жените губят кръв и са по-застрашени от дефицит на желязо, затова е добре да обърнат внимание на менюто си. Кълновете от люцерна, леща, боб мунг и адзуки са богати на желязо в лесно усвоима форма.

5. Цинкът е важен за работата на черния дроб, за заздравяването на рани, за доброто състояние на ноктите и косата. Недостигът му се проявява в косопад и чупещи се нокти. Най-богати на този микроелемент са кълновете от люцерна и тиквени семки.

6. Селенът е необходим на тялото ни в много малки дози, но въпреки това има важна роля за здравето. Намалява риска от ракови образувания и подпомага работата на щитовидната жлеза. Дефицитът на селен води до проблеми със сърцето и ставите. Повлиява добре заболявания като астма, акне, безплодие, кисти в яйчниците, псориазис, артрит, множествена склероза.

Редовната консумация на кълнове от люцерна помогнат да си набавим селен.

Всички кълнове са добър източник и на микроелементите йод, хром, кобалт и силиций, затова си заслужава да ги включваме редовно в менюто си.

Катерина Атиас за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

10 съвета от фитнес треньор, отслабнал 70 кг без диета

Когато Джо Бърнстейн (Joe Bernstein) е бил на 25 години, тежал 154 кг. Изтощителните диети, на които...

Прочети

Прошуто - истинска наслада за вкусовите рецептори

Удивително апетитен. Незабравим вкус. Ценителите му са пръснати из всяка точка на света. Ето ня...

Прочети

До Г-н Апетит

Уважаеми, Г-н Апетит, Пише Ви силно Разтревожената Майка, тъй като усещам, че нещо сте се отегчили о...

Прочети

За ползите от кафето

Запитвали ли сте се, защо някои от нас изпиват първата си чаша кафе още в леглото? Защо след първата...

Прочети

Идеи за нестандартно меню за Никулден

Няколко предложения, с които да разнообразите вечерята на Никулден.

Прочети

Бадемово мляко – как и по колко

Бадемовото мляко всъщност няма нищо общо с класическата ни представа за мляко. Заради белезникавия ц...