Кои храни и напитки унищожават тестостерона при мъжете

Снимка: pixabay.com

Алкохол

Дори бирата влияе върху понижаването на мъжкия хормон и любителите на бира, рано или късно се сблъскват с това. Ако за вас е важно да поддържате високи нива на тестостерон, ограничете максимално и разредете приема на алкохол, в това число бира и спиртни напитки.

Алкохолът спира и растежа и развитието на мускулите и влияе негативно върху изграждането на мускулна маса. За това са виновни същите ендорфини, които се отделят по време на консумация на алкохол и които ви карат да се чувствате добре. Алкохолът намалява метаболизма, натоварва черния дроб и в крайна сметка води до трупане на излишни мазнини, особено ако пиенето на алкохол е съчетано с обилно хапване.

Соеви продукти

Почти всички изследвания, свързани с влиянието на соята върху здравето на мъжете, стигат до извода, че тя намалява броя на сперматозоидите и нивата на тестостерон. Скорошно изследване от щатския университет в Колорадо обвърза консумацията на соя с образуването на високи количества съединения в червата, наречени "икуол" (equol), които буквално спират производството на тестостерон.

Безалкохолни

Тук може спокойно да включим сладките изделия, понички и всякакви сладки вкусотии, но засега най-опасни остават газираните, безалкохолни и сладки напитки. Университетът в Оксфорд прави следния експеримент: 75 мъже получават 75 г чиста захар и след преглед установяват, че всички те имат спад в количеството произведен тестостерон с 25% . В кутийка кола има около 39 г рафинирана захар, и ето колко лесно може да се достигнат въпросните 75 г и да се стигне до спад в нивата на мъжкия хормон с 25%.

Тестени закуски

Мекички, палачинки, банички, кроасани… вкусни, но точно те са врагове на тестостерона! Основно заради съдържанието на трансмазнини и захар. Заменете ги с овесени ядки, семена, плодове, пълнозърнест сандвич или пица от пълнозърнесто тесто. А когато много ви се дояде палачинка, пригответе вкъщи с пълнозърнести брашна и чисти мазнини.

Ленено семе

Да, много полезен източник на омега 3 мастни киселини, но са богати и на съединението, наречено "лигнани". Това съединение редуцира нивата на тестостерона, затова го заменете с конопено семе или сусамово!

Източник: dir.bg

Виж още

Прочети

Отслабнах, когато започнах да ям

Минах през много крайности. Изключвах какви ли не продукти от менюто си. Постоянно се чувствах гладн...

Прочети

Защо маслините са полезни за здравето?

Маслините са не само вкусни, но и много полезни за здравето. Ето и някои интересни факти за тях:

Прочети

Как да ползваме сушените домати

В сушените домати се съдържат големи количества витамин С, Е и К. Те са важни антиоксиданти. Витамин...

Прочети

10 рецепти със сода за красота

Искате винаги да сте красиви и здрави?! Е това е една постижима цел и то само с помощта на сода за х...

Прочети

Всичко, което трябва да знаем за розето

През последните години розето стана много модерно, включително и у нас. Вече всяка българска изба (в...

Прочети

30 сладки мисли за шоколада

Каква полза има от кутиите за патрони? Аз вместо тях слагам шоколад вътре, казва великият Бърнард Шо...