Колко яйца да похапваме на ден

Снимка: pixabay.com

Всъщност учените са единодушни, че яйцата са били една от първите храни, които са консумирали хората още в праисторията. Те са чудесен източник на протеини. Същевременно са лесни за приготвяне и могат да се ползват като допълнение към много рецепти.

Богати на протеини, в яйцата се съдържат също витамини Е, В6, А, тиамин, фолиева киселина, желязо, селен, фосфор, магнезий, рибофлавин и др.

Веществото холин, което се съдържа в яйцата, е предшественик на ацетилхолина. Той е важен за бременните жени, тъй като намалява възможностите за аномалии в плода. Същевременно холинът стимулира развитието на мозъка и повишава паметта.

Не изхвърляйте яйцата от менюто си. Те подхранват мускулите и костите. Високото им съдържание на калций и витамин D подхранват костите, способстват за съсирването на кръвта, подобряване работата на нервите. 

Защо тогава да не ядем яйца всеки ден? Отговорът се крие в жълтъците. Нивото на холестерол, което се съдържа в тях е много високо. При по-висок от препоръчителния прием, работата на черния дроб се затормозява. Възможно е също да се отключат наследствени болести и да се застраши здравето.    

За да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, може да премахнете жълтъка. При тренировки спортистите и културистите похапват над 6 белтъка дневно, за да си набавят полезните протеини.

Ако нямате проблеми с холестерола, сърдечно заболяване или диабет, спокойно може да ядете до 6 яйца на седмицаАко са притеснявате да не отключите болест, намалете консумацията от 2 до 4 седмично.

С премахването изцяло или частично на жълтъците, ще приемате необходимото количество холестерол, като същевременно си набавяте всички останали необходими вещества. Яйцата са страхотно решение при започването на здравословен режим на хранене, защото създават усещане за ситост и са с ниско съдържание на калории.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Болестта не е присъда, а знак да се промените

Болестта не е присъда или възмездие от небесата, а един от начините човек да бъде заставен да се зам...

Прочети

Разликите между диета и режим на хранене

Режимът на хранене е много по-полезен за организма.

Прочети

Ементал - сиренето на дупки за истински ценители

Вкусното сирене на дупки, което е сред любимите на истинските ценители на качествените деликатеси -...

Прочети

Мръсно хранене: Как да го използваме, за да подобрим диетата си

Как да използваме мръсните хранения, за да се придържаме към диетата си – без да качваме мазни...

Прочети

"Плосък корем без упражнения" от Джей Джей Смит

Джей Джей Смит е бестселър автор, специалист по здравословно хранене, сертифициран експерт в борбата...

Прочети

Фруктоза: как да не пълнеем от плодове и плодова захар

Доброто хранене е един от ключовите фактори за здравословен начин на живот.