Краве срещу козе сирене

Снимка: pixabay.com

В сърцето на всеки българин е заложена любовта към сиренето. От малки сме израснали с коматче топъл хляб, червен домат от градината и бучка сирене. Нека сравним кравето и козето сирене, за да видим кой от двата продукта носи повече ползи на организма:

Млякото

Да започнем от млякото. Козето мляко се усвоява от организма по-лесно. Научно доказано е, че по-малко хора са алергични към него съпоставен с кравето. Въпреки това в кравето мляко се съдържат пет пъти повече витамин В 12 и до 10 пъти повече фолиева киселина.

Краве сирене

Спортистите предпочитат краве сирене, заради богатото съдържание на протеини. Някои заместват дажбата от месо с него, а други просто обогатяват менюто си.

Лекарите препоръчват консумацията на сирете от най-ранна детска възраст. Нивата на калций, магнезий и фосфор в кравето сирене го правят полезен източник на ценни вещества за детския организъм.

Диетолозите пък избират кравето сирене заради ниската му калоричност. То съдържа също и полезни аминокиселини, които допълват необходимостта от консумацията на краве сирене.

Козе сирене

От друга страна козето сирене е с по-ниска масленост. Това го прави лесно за храносмилане. Хората, чувствителни към лактоза, избират козе сирене, защото тя присъства в малки количества и не им повлиява.

Козето сирене укрепва имунната система и ни прави по-здрави. Лечебните му свойства са познати на човечеството още от древността. Козето сирене има също доказани противоракови свойства и регулира нивата на лошия холестерол.

Консумацията на козе сирене помага за по-бързото лечение на организма с белодробни заболявания, заболявания на нервната система, сърдечни и бъбречни проблеми, ревматизъм, диабет. Само 100 грама козе сирене дневно намаляват риска от заболяване от диабет, тип 2 с до 12%.

На което и от двете да се спрете, няма да сбъркате. Затова похапвайте и от двата вида сирене, създавайки си балансиран и здравословен режим на хранене.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

9 типа болка, които са директно свързани с емоционалното ти състояние

Eдно от нещата, които западната медицина винаги е игнорирала е връзката между тялото и ума, духа и е...

Прочети

Пет причини да хапваме повече тиква

Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ "Печена тиква’". Именно...

Прочети

Мощна напитка, пречистваща целия организъм

Много последователи на детокс програмите докладват, че усещат чувство за прилив на енергия. Това има...

Прочети

Винените страсти на Балканите

Има какви ли не блогъри – кулинарни, здравни, литературни, но винените се броят на пръсти. Еди...

Прочети

Изварата - едно от тайните оръжия при диета

Изварата е подценяван и пренебрегван продукт. Ползите от нея, както за здравето, така и за месечния...

Прочети

90-дневна диета и какво никой не ти казва за нея

90-дневна диета: една от най-популярните диети в интернет пространството, особено сред дамите.