Любими български подправки: джоджен

Снимка: pixabay.com

Както магданозът и копърът, джодженът също е характерна подправка за българската кухня, като в някои райони на страната се нарича гьозум.

Къде се използва джодженът?

Джодженът е много важен за българската национална кухня, защото се използва в едно от любимите български ястия - боба! Дали ще бъде боб чорба, боб на фурна или боб яхния, джодженът присъства винаги и е задължителен! Дроб-сарма без джоджен е също немислима!

Джодженът е задължителен елемент на всички пролетни манджички – каша от коприва, лапад с ориз, агнешко с лапад... Замирише ли на пресен джоджен едно е ясно – пролетта е дошла.

Джодженът също намира приложение в медицината. В народната медицина се ползва при физическа и психическа умора, за възстановяване и ободряване. Ползва се и против гадене и повръщане. Смята се, че масажите с етерично масло от джоджен помагат при силно главоболие и мигленозни болки.

Джодженът е многогодишно растение и е вид мента, което е и причината да има пиперлив, но приятен вкус и свеж ментолов аромат. Джодженът е непретенциозно растение, но въпреки че е многогодишно е необходимо на третата година да бъде подновен и насаден на друго място.

По материали от supichka.com

Виж още

Прочети

Интересни факти за меда

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпал...

Прочети

Проф. Олга Шестова: Любовта на близките удължава живота и ни пази от болести

Прочутият доктор проф. Олга Шестова дава няколко безценни съвета, с които може да доживеете възраст,...

Прочети

Храните, които правят чудеса с метаболизма

Знаете ли, че някои храни могат да ускорят метаболизма ви. Колкото по-бърз е той, толкова повече кал...

Прочети

15 мисли за вегетарианството от известни личности

"Американската диета на бързо хранене и навиците за ядене на месо на заможните в света подкрепят све...

Прочети

Джинджифилът като мощно лекарство

Значението на корена от джинджифил е било добре познато още на древната арабска, китайска и индийска...

Прочети

Кои храни не е добре да държим в хладилника?

Хладилникът е прекрасно изобретение, за което няма как да не сме благодарни. Той присъства във всеки...