Малките тайни на семената – ким

Снимка: pixabay.com

Спомняте ли си домашните бабини соленки със сиренце или кашкавал, те винаги като че ли изникват в съзнанието ни поръсени с ким. Нека видим малко повече за него:

Всъщност растението ким е от семейството на моркова и магданоза. Среща се в Европа, Северна Африка и Азия. Древните египтяни са го отглеждали 1500 години пр. Хр., а скорошни археологически разкопки в Германия потвърждават, че племената, населяващи тези територии, са събирали семена от див ким 3000 години пр. н. е.

В България е по-познат като див анасон или диво резене. Интересно е да се знае, че семената, които използваме, са всъщност плодовете на растението.

Заради етеричните си масла, кимът се използва в козметиката. Може да го срещнете в състава на сапуни, парфюми и различни видове лосиони.

Чаят от ким се справя със стомашните колики, регулира работата на червата. Добавете го към по-тежи и трудно смилаеми храни по време на готвене, не само заради приятния аромат, но и за да облекчите работата на стомаха. 

Кимът действа положително на млечните жлези. Също като анасона и копъра, той се препоръчва при родилки и кърмещи майки. Може да го използвате като ефикасно средство против кашлица, при нервни смущения в сърдечно-съдовата система и при преяждане, за да се отървете от неприятното чувство на подут стомах.

Кимът има специфичен аромат, наподобяващ този на анасона, който дължи на етеричните си масла. Използва се най-често като подправка за тестени изделия, напитки, ликьори, супи, сирена, извара, млечни пастети.

Може да го използвате успешно при приготвянето на мазни и трудно смилаеми храни – свинско, патица, гъска, зеле, цвекло. Ако си правите домашни колбаси или консерви с месо, добавете ким, за да получите интересен и приятен аромат.

Най-популярен е в средноевропейските и скандинавски кухни. Чехите правят характерен хляб с ким.

Внимавайте и не прекалявайте с употребата на ким! В големи количества може да има негативен ефект.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Сините сливи – природният лек за запек, болно сърце и остеопороза

В сините сливи има множество здравословни съставки, а на нашия пазар има близо 140 от най-ценните съ...

Прочети

Храните, които правят чудеса с метаболизма

Знаете ли, че някои храни могат да ускорят метаболизма ви. Колкото по-бърз е той, толкова повече кал...

Прочети

Що е то шалот

Ако обичате да гледате кулинарни предавания и реалити формати, то със сигурност напоследък все по-че...

Прочети

Защо да обичаме зехтин

Отразяваме днешния празник разглеждайки по-отблизо защо наистина трябва да обичаме зехтин. Всъщност...

Прочети

Летни храни за отслабване

Лятото е сезонът на свежите плодове и зеленчуци. Възползвайте се от благоприятния им ефект върху орг...

Прочети

Любопитни факти за кафето

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на в...