Малките тайни на семената – ленено семе

Снимка: pixabay.com

Понякога в най-малките на пръв поглед неща, се крие огромна сила. В тази рубрика ще разгледаме начините за консумация и ползите от различните семена. Стартираме с малко познатото може би все още ленено семе. Да видим повече:

Лененото семе е обвито в кафява или жълта тънка предпазваща ципа. Ядката  него съдържа около 40% мазнини, от които се извлича ценното ленено масло. Всъщност едно от най-полезните свойства на семето се крие точно в маслото. То е с най-голяма концентрация на омега 3 мастни киселини в сравнение с всички останали растителни масла, поради което е и изключително полезно.

В магазинната мрежа може да намерите чисто ленено масло, но е доста скъпо да готвите само с него. Затова може да се спрете на микс от растителни масла, в които се съдържа ленено семе.

Първите данни за отглеждане на култивиран лен са от преди 6000 години. Използвало се е като влакнодайно растение, за храна и производство на олио в Китай, Средиземноморието, Близкия Изток, Сирия, както и племената населяващи днешна Германия.

Препоръчителната дневна доза е около 1 до 2 супени лъжици. Не прекалявайте, защото в по-големи количества, може да бъде вредно. По-бързо се усвоява от организма, ако е смляно. Може да купите цели ленени семена, които да стриете в хаванче, непосредствено преди консумация до 15 минути след смилането.

Приемът на ленено е най-пълноценен в суров вид. Може да го накиснете във вода или кисело мляко. Може също да поръсите върху тестени изделия, да го използвате за направата на пълнозърнест хляб, или да го добавите към салати, смутита, плодови млека, зърнени закуски или ястия.

Благодарение на фибрите, които се съдържат в него, лененото семе помага на организма да се отърве от излишните мазнини. Ето защо е ценно допълнение към режимите на спортистите, при диети или физическо натоварване. Същевременно действа засищащо, като намалява усещането за глад.

Приемът на ленено семе помага в борбата с целулита, помага за отслабване, прави кожата сиещя, здрава и красива, защитава кръвоносните съдове, намалява лошия холестерол, използва се като превенция от диабет. Последните проучвания показват и много добро действие защитавайки клетките от ракови образувания.

Автор: Силвия Станчева      

Виж още

Прочети

С дъх на планина – девисил

Девисилът е растение от семейството на магданоза и моркова, популярно в южноевропейската кухня с аро...

Прочети

Режим за онкоболни на лечителя Владимир Бошнаков

Публикуваме целия режим за борба с онкологичните заболявания, прилаган от лечителя Владимир Бошнаков...

Прочети

Интересни факти за меда

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпал...

Прочети

Защо е добре да ядем люти чушки

Присъщи на Индия и Мексико, лютите чушки се радват на милиони почитатели по цял свят. Те имат силен...

Прочети

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат...

Прочети

Златните съвети на 103-годишен японски доктор

Самият д-р Шигеаки Хинохара е блестящо потвърждение на своите правила за здраве и дълголетие. Той из...