Малките тайни на семената – лимец

Снимка: pixabay.com

Напоследък лимецът придобива все по-широка популярност сред приятелите на здравословния начин на живот, трениращите, вегетарианците и веганите. Всъщност обаче той не е новост за човечеството, а древно зърно, използвано от траки, египтяни, евреи и още много племена, позабравено след Втората световна война. Нека видим повече:

Лимецът е по-труден да обработване от пшеницата, но хранителните му качества са значително по-добри. Най-старите открити останки от лимец са от преди 18 хиляди години. Проучвания на разкопки на териториите на днешните Турция, Кипър, Великобритания и Египет показват, че лимецът е древното зърно, от което произлиза пшеницата, която масово се консумира днес.

Лимецът съдържа минимално количество глутен, което го прави една от най-добрите алтернативи на хранене при хора с глутенова непоносимост. Той им осигурява всички необходими важни вещества за организма без странични ефекти.

Лимецът е антиоксидант и успешно се справя при хора с анемия. Съдържа също витамини А и В, фибри, фолиева киселина, желязо, мед, фосфор, магнезий, калий, селен, калций, цинк. Лимецът не съдържа холестерол, затова е и предпочитана храна при хора с наднормено тегло и проблеми със сърдечно-съдовата система.    

Лимецът помага още за здравето и добрата работа на храносмилателната система. Благодарение на фибрите в него, той действа прочистващо, ускорява обмяната на веществата, предотвратява проблеми като подуване на корема, спазми, газове, диария и запек.

Наличието на ниацин в зърната от лимец помагат за производството на полови хормони. Подобрява работата на надбъбречните жлези и оказват важно и положително действие на ендокринната система.

Благодарение на голямото разнообразие от минерали, лимецът спомага за развитието на костната тъкан, като предпазва от остеопороза и други болести на костите, свързани със стареенето.

Що се отнася до приложението на лимеца в кулинарията, може да изолзвате както цели зърна, така и натрошени или брашно от лимец. Разбира се най-популярен е в приготвянето на различни видове печива – хлябове, кексове, пълнозърнести бисквити, блатове за торти и др.

Може също да го съчетаете с пролетни свежи зелени салати или месни ястия. Ако обичате хляб и ви е трудно да го премахнете от диетата си, лимецът е вашата здравословна алтернатива.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

6 причини да ядем риба по-често

Като че ли в България рибата не е сред основните блюда, присъстващи в нашето меню. Въпреки това яден...

Прочети

Домашен антибиотик по рецепта на Петър Димков

Чесън и водка сутрин на гладно? Не се шегувам! Сместа от двете съставки има невероятно въздействие -...

Прочети

12 вкусни мисли за храната

"Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!" - Хипократ

Прочети

Признаци за дефицит на важни хранителни елементи

Получавате ли всекидневно всички важни необходими хранителни елементи? Ако често усещате неразположе...

Прочети

Храни и напитки, които изгарят мазнините

Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и благодарение на някои специ...

Прочети

Осем причини да пием бира

Бирата е алкохолна напитка, която е любимо питие на много хора. Тя има по-високо съдържание на белтъ...