Малките тайни на семената – маково семе

Снимка: pixabay.com

Маслодайният сорт мак, разновидност на сънотворния мак е растението, чийто вкусни семена използваме в кулинарията. Те са дребни, твърди, сивеещи или белезникави, с приятен аромат. Нека видим повече:

По света са познати повече от 100 вида мак, като семената на този, който най-често се среща в България, не са годни за консумация. Затова не експериментирайте и не се опитвайте сами да си събирате маково семе за готвене!

Според легендите макът се появил от сълзите на Венера. Тя загубила своя любим Адонис, а където паднели сълзите ѝ, там разцъфвали макове. Затова и листата на мака се отронват лесно като сълза.  

Сивите леко синеещи семенца се използват предимно в европейската кухня. Най-често с тях се поръсват багети, различни видове хлябове, питки и сладкарски изделия.

Бялото маково семе е по-дребничко. То се използва предимно в азиатската, арабската и индийската кухня.

Маковото семе е богато на мазнини, въглехидрати, натрий, калий, калций, фосфор. Съдържа също полезни фибри, което действа облекчаващо при запек. Важно е да се съхранява на сухо и прохладно, тъмно място, за да не загуби вкусовите си качества.

Добре е преди консумация маковото семе да се запече или да се остави за около 3 часа да престои в гореща вода. Това ще направи аромата много по-богат и наситен.

След като сте обработили семената предварително може да ги използвате като съставка в печива – бисквити, сладкиши, хлебчета, плънка за паста, козунак. Опитайте също да поръсите с мак филийка намазана с мед.

Маковото семе намира още приложение за овкусяване на салати, сосове за меса, смутита, зеленчуци и кореноплодни. Опитайте да завършите салата от зеле, моркови и майонеза с маково семе. Ще получите контрастираща визия и приятен вкус. Подправете картофи със сметана или друга вариация на картофи на фурна или риба.

Семената от мак имат успокояващо действие при кашлица, облекчават зъбобол, коремни болки, дизентерия, сърцебиене, менструални болки.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Храни за бременни – втори триместър

През втория етап от бременността – това са четвърти, пети и шести месец, дамите имат нужда от...

Прочети

10 ценни съвета за добро здраве от баба Ванга

Ванга е един феномен, който може би никога няма да бъде обяснен или разбран. Историите за нея са без...

Прочети

12 плода, които лекуват

За всеки дисбаланс в организма си сме свикнали да разчитаме на някакво лекарство, но все по-често се...

Прочети

10 храни за хора с брекети - част 1

Носенето на брекети е дълъг и нелек процес. Изисква грижи и внимание, отговорност и разбиране от стр...

Прочети

10 блюда, които можете да доставите у дома само с частния си самолет

Най-скъпите храни в света носят шок и удивление. Възможността да бъдат консумирани масово и често е...

Прочети

Съвети за добър сън от Япония

Сънят е най-добре пазената тайна на моделите. Повечето от манекенките твърдят, че спят между 9 и 10...