Малките тайни на семената – маково семе

Снимка: pixabay.com

Маслодайният сорт мак, разновидност на сънотворния мак е растението, чийто вкусни семена използваме в кулинарията. Те са дребни, твърди, сивеещи или белезникави, с приятен аромат. Нека видим повече:

По света са познати повече от 100 вида мак, като семената на този, който най-често се среща в България, не са годни за консумация. Затова не експериментирайте и не се опитвайте сами да си събирате маково семе за готвене!

Според легендите макът се появил от сълзите на Венера. Тя загубила своя любим Адонис, а където паднели сълзите ѝ, там разцъфвали макове. Затова и листата на мака се отронват лесно като сълза.  

Сивите леко синеещи семенца се използват предимно в европейската кухня. Най-често с тях се поръсват багети, различни видове хлябове, питки и сладкарски изделия.

Бялото маково семе е по-дребничко. То се използва предимно в азиатската, арабската и индийската кухня.

Маковото семе е богато на мазнини, въглехидрати, натрий, калий, калций, фосфор. Съдържа също полезни фибри, което действа облекчаващо при запек. Важно е да се съхранява на сухо и прохладно, тъмно място, за да не загуби вкусовите си качества.

Добре е преди консумация маковото семе да се запече или да се остави за около 3 часа да престои в гореща вода. Това ще направи аромата много по-богат и наситен.

След като сте обработили семената предварително може да ги използвате като съставка в печива – бисквити, сладкиши, хлебчета, плънка за паста, козунак. Опитайте също да поръсите с мак филийка намазана с мед.

Маковото семе намира още приложение за овкусяване на салати, сосове за меса, смутита, зеленчуци и кореноплодни. Опитайте да завършите салата от зеле, моркови и майонеза с маково семе. Ще получите контрастираща визия и приятен вкус. Подправете картофи със сметана или друга вариация на картофи на фурна или риба.

Семената от мак имат успокояващо действие при кашлица, облекчават зъбобол, коремни болки, дизентерия, сърцебиене, менструални болки.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

6 здравословни начина за набавяне на мазнини

Отново трябва да се спомене, че добре съобразени количества и адекватен прием са ключови за постиган...

Прочети

Куркума: отслабване и лечение. Над 15 доказани ползи за здравето

Куркума, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата и в потенц...

Прочети

Нека храната бъде вашето лекарство!

Имате ли усещането, че тялото ви се нуждае от друг тип хранене? Ядете ли твърде много рафинирани про...

Прочети

10 ценни съвета за добро здраве от баба Ванга

Ванга е един феномен, който може би никога няма да бъде обяснен или разбран. Историите за нея са без...

Прочети

10 града, в които сервират най-хубавото кафе в света

Toмас Джеферсън някога е казал, че кафето е любимата напитка на цивилизования свят. И не е бил...

Прочети

Десетте най-вредни хранителни комбинации

Всички знаем, че съществуват полезни и вредни храни, но само малцина умеят да съчетават най-полезнит...