Малките тайни на семената – слънчогледово семе

Снимка: pixabay.com

Всеки е похапвал слънчогледови семки още от дете. Всъщност освен забавата при изважднето на ядливата част от семките, слънчогледът носи много ползи и има широко приложение. Нека видим:

Интересен факт е, че всъщност древните цивилизации на Европа и Азия не са познавали слънчогледа. Произходът му е от териториите на днешно Перу и Мексико и е бил пренесен през окена чак през XVI век. Индианските народи са го почитали като символ на култа към Слънцето. По време на завладяването на Америка, конкистадорите забраняват отглежането му, тъй като възпрепятствал налагането на Християнството като вяра.

Самите семки съдържат омега 6 и омега 9 мастни киселини, витамин Е и РР, витамини от групата В, манган, селен, мед, фосфор, магнезий, желязо, калций, каротин.

За предпочитане е да консумирате сурови ядките, тъй като запазват по-гояма част от полезните си свойства. Може да ги включите и по различни начини в дневното си меню, ето как:

• Най-бързо става добавянето на семките към зелени салати – на основата на маруля, спанак, рукула. Внасят интересна нотка и свежест. Добре се комбинират със салати с пилешко, пуешко и риба.

• Може да ги добавите към различни крем супи, за да придадете по-нестандартен и интересен привкус.

• Разбира се, страхотно приложение слънчоглдовите семена намират и в пекарството. Могат да влязат в състава на различни видове хляб, теста, да послужат като основа за вегански десерти или здравословни курабийки и биксвитки.

• Фино смлени, семките са подходящи при овалването на месо, вместо в брашно преди печене, пържене или паниране.

Ето и отговора на въпроса: Защо въобще да ги консумираме? Витамин Е е важен за функционирането на сърдечносъдовата система като отстранява свободните радикали и нормализира нивото на холестерола.

Магнезият действа успокояващо и помага за добрата работа на мускулите, кръвоносната система и нервите. Освен това намалява риска от мигрена.

Селенът предизвиква възстановяването на увредено ДНК и по този начин потиска разпространението и появата на ракови клетки.

В допълнение витамините и минералите поддържат кожата, косата и костите здрави, красиви и сияещи.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

С дъх на планина – салвия

Салвията е вечнозелен храст с типични листа със сив до лилав оттенък. Популярна е и под името градин...

Прочети

9 типа болка, които са директно свързани с емоционалното ти състояние

Eдно от нещата, които западната медицина винаги е игнорирала е връзката между тялото и ума, духа и е...

Прочети

10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!

Когато ме попитат какво предпочитам - вино или жени, отговарям така: Зависи от годината на производс...

Прочети

Плодовете, които правят чудеса за кожата ни през лятото

Плодовете и зеленчуците снабдяват организма ни с много полезни вещества. Пролетно-летният сезон пред...

Прочети

Разтоварване със сокове – полезни съвети

След празничното коледно пиршество и броени дни преди новогодишната нощ, настъпва идеалният момент д...

Прочети

Ементал - сиренето на дупки за истински ценители

Вкусното сирене на дупки, което е сред любимите на истинските ценители на качествените деликатеси -...