Моцарела - божественото италианско сирене

Снимка: pixabay.com / ThorstenF

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско сирене - моцарелата (mozzarella). Това меко сирене с порцеланово-бял цвят е сред любимите не само на италианците, но и на хора от различни точки на света.

Ето няколко интересни факта за прекрасната моцарела.

• Класическата моцарела се произвежда от биволско мляко и произхожда от региона Кампания в близост до Неапол. За разлика от повечето сирена, моцарелата се характеризира с по-мека и еластична текстура, която стои на нишки, има аромат на сметана и сравнително силен вкус. Моцарелата е безсолна, поради което не е любимо сирене на тези, които обичат по-соления вкус.

Днес в различни райони на Италия моцарелата се произвежда предимно от краве мляко. Този вид е с лек млечно-кисел вкус и узрява сравнително бързо.

• Производството на моцарела започва със закваска, след която следва загряване на суроватката до 80-90°С, съпровождано с бъркане. Така се стига до получаването на еластична маса, от която се оформят по-малки овални топки или пити.

• Освен вкусна, моцарелата е и много полезна поради богатото си съдържание на калций, протеини, редица витамини (А, В2, В6, В12, D и РР) и минерали (цинк, магнезий, фосфор), жизненоважни за здравето на организма.

• Този вид сирене не може да се съхранява дълго време, поради което се продава като бели топки, потопени в саламура. Съветваме ви да консумирате моцарелата непосредствено след като я купите, тъй като бързо губи своите качества.

• Моцарелата присъства в редица средиземноморски рецепти. Тя е основна съставка на автентичните неаполитански пици, добавя се към много видове салати (да не забравяме любимата "Капрезе"), към пасти, брускети, в супи...

Ако ви предстои пътуване до Неапол или в близост до града, не забравяйте да опитате традиционната моцарела - няма да сбъркате!

Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Златните съвети за здравето на хирурга Николай Амосов

Златните съвети от гениалния хирург Николай Амосов са за това как да съществуваме съвместно с медици...

Прочети

Лечебните свойства на райската ябълка - божественият плод

Лошото ноемврийско време, освен, че събира малки и големи пред топлото домашно огнище, ражда и един...

Прочети

Лечебните свойства на канелата

Канелата е известна от древни времена не само с вкусовите си качества и неповторим аромат, но също т...

Прочети

Основи на кулинарията – видео урок 3

Ето и следващия урок на шеф Джонатан Колинс. Този път ще разгледаме домашни птици, агнешко и телешко...

Прочети

Как да си направим отлично ризото

На пръв поглед страхотното ризото не е нищо особено. Просто варите ориз, добавяте зеленчуци или месо...

Прочети

Храни, богати на желязо

Желязото е изключително важно за здравето и доброто състояние на организма. Въпреки това само 8% от...