Мускат - най-старото бяло вино

Снимка: pixabay.com / Didgeman

Мускатът е едно от най-търсените, предпочитани и обични бели вина

Ето десет интересни факта за муската, които е добре да знаем:

1. Мускатът е разпространен по Средиземноморието от векове насам, познат в Древен Египет, Антична Гърция, Римската империя.

2. Мускат отонел (Muscat ottonel) е бял винен сорт грозде, селектиран през 1852 г. в Анже, Франция от Моро-Робер. Според ДНК анализи мускат отонел е създаден чрез кръстосване на сортовете шасла (шасла доре и шасла мискетова) с мускат де сомур.

3. През втората половина на ХІХ век мускатът се разпространява първо в Западна Европа, а впоследствие в Централна и Източна Европа. Днес се среща във всички лозарски страни.

4. Мускатът е познат е и със следните наименования: отонел, мотонел, мускателер отонел, мирисавка, мириславка, шасла сейнт фиакр, мискет отонел, моцонел, мускат де кракиунел тирнаве, мускат отон, мускат отонел вейс, отонел фронтинян, отонел мускатали...

5. От мускат се произвеждат висококачествени сухи и полусухи вина. От този сорт се произвеждат и много добри десертни (сладки), пенливи и ликьорни вина.

6. Вината от мускат имат интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише. Тези бели вина се отличават с значителна плътност и умерена свежест.

7. Вината от мускат е добре да се консумират млади.

8. Мускатът се сервира добре охладен - 8-10 °С. Ако виното е отлежавало в дъбови бъчви, идеалната му температура при поднасяна е 10-12  °С.

9. Мускатът се разлива в леко издължена чаша, тип "лале" - долната част е най-широка, по средата се стеснява, а най-горе леко се отваря.

10. Мускатът перфектно се съчетава с печени фъстъци и кашу, ароматни твърди сирена, бяла риба и сьомга, морски дарове (особено омар), суши, пилешко месо, азиатска кухня - ястия от Индия, Виетнам и Тайланд.

Източник: HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...

Прочети

Как да си направим вкусна туршия

Туршията е сред любимите български вариации на зимна салата. Част от класическото българско трио кис...

Прочети

Полезно: рецепта за изостряне на зрението

Все повече хора се оплакват от влошено зрение заради взирането в компютърния екран, а и по други при...

Прочети

В България масово се унищожава растение, което лекува рак

Това е растение, което лекува от рак и предпазва от инфаркт, а българите го изкореняват от градините...

Прочети

Лекарства от "Аптеката на Господ"

Има няколко традиционни български билки, които освен като подправки в кулинарията, са и лекарства от...

Прочети

Какво не знаем за скаридите?

Скаридите са интересно и вкусно предложение от разнообразието морски дарове. Може да ги срещнете във...