Мускат - най-старото бяло вино

Снимка: pixabay.com / Didgeman

Мускатът е едно от най-търсените, предпочитани и обични бели вина

Ето десет интересни факта за муската, които е добре да знаем:

1. Мускатът е разпространен по Средиземноморието от векове насам, познат в Древен Египет, Антична Гърция, Римската империя.

2. Мускат отонел (Muscat ottonel) е бял винен сорт грозде, селектиран през 1852 г. в Анже, Франция от Моро-Робер. Според ДНК анализи мускат отонел е създаден чрез кръстосване на сортовете шасла (шасла доре и шасла мискетова) с мускат де сомур.

3. През втората половина на ХІХ век мускатът се разпространява първо в Западна Европа, а впоследствие в Централна и Източна Европа. Днес се среща във всички лозарски страни.

4. Мускатът е познат е и със следните наименования: отонел, мотонел, мускателер отонел, мирисавка, мириславка, шасла сейнт фиакр, мискет отонел, моцонел, мускат де кракиунел тирнаве, мускат отон, мускат отонел вейс, отонел фронтинян, отонел мускатали...

5. От мускат се произвеждат висококачествени сухи и полусухи вина. От този сорт се произвеждат и много добри десертни (сладки), пенливи и ликьорни вина.

6. Вината от мускат имат интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише. Тези бели вина се отличават с значителна плътност и умерена свежест.

7. Вината от мускат е добре да се консумират млади.

8. Мускатът се сервира добре охладен - 8-10 °С. Ако виното е отлежавало в дъбови бъчви, идеалната му температура при поднасяна е 10-12  °С.

9. Мускатът се разлива в леко издължена чаша, тип "лале" - долната част е най-широка, по средата се стеснява, а най-горе леко се отваря.

10. Мускатът перфектно се съчетава с печени фъстъци и кашу, ароматни твърди сирена, бяла риба и сьомга, морски дарове (особено омар), суши, пилешко месо, азиатска кухня - ястия от Индия, Виетнам и Тайланд.

Източник: HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Вкусният хумус и ползите от него

Думата "хумус" на иврит и на арабски означава закуска или просто нахут. На изключителна популяр...

Прочети

Ементал - сиренето на дупки за истински ценители

Вкусното сирене на дупки, което е сред любимите на истинските ценители на качествените деликатеси -...

Прочети

Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Само от болежката зави...

Прочети

Интересни факти за горещия шоколад

Една от любимите сгряващи напитки през зимата безспорно си остава горещият шоколад. Неговият плътен...

Прочети

Прочутата 8-дневна диета на лечителя Петър Димков топи неусетно килограми (точен...

Πpoчyтият лeчитeл Πeтъp Димĸoв ни e зaвeщaл чyдeceн xpaнитeлeн peжим, cлeд ĸoйтo дyшaтa и тялo...

Прочети

Идеи за различно постно меню

Традиционната българска национална кухня крие в себе си най-интересни и вкусни ястия. Празничната тр...