Мускат - най-старото бяло вино

Снимка: pixabay.com / Didgeman

Мускатът е едно от най-търсените, предпочитани и обични бели вина

Ето десет интересни факта за муската, които е добре да знаем:

1. Мускатът е разпространен по Средиземноморието от векове насам, познат в Древен Египет, Антична Гърция, Римската империя.

2. Мускат отонел (Muscat ottonel) е бял винен сорт грозде, селектиран през 1852 г. в Анже, Франция от Моро-Робер. Според ДНК анализи мускат отонел е създаден чрез кръстосване на сортовете шасла (шасла доре и шасла мискетова) с мускат де сомур.

3. През втората половина на ХІХ век мускатът се разпространява първо в Западна Европа, а впоследствие в Централна и Източна Европа. Днес се среща във всички лозарски страни.

4. Мускатът е познат е и със следните наименования: отонел, мотонел, мускателер отонел, мирисавка, мириславка, шасла сейнт фиакр, мискет отонел, моцонел, мускат де кракиунел тирнаве, мускат отон, мускат отонел вейс, отонел фронтинян, отонел мускатали...

5. От мускат се произвеждат висококачествени сухи и полусухи вина. От този сорт се произвеждат и много добри десертни (сладки), пенливи и ликьорни вина.

6. Вината от мускат имат интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише. Тези бели вина се отличават с значителна плътност и умерена свежест.

7. Вината от мускат е добре да се консумират млади.

8. Мускатът се сервира добре охладен - 8-10 °С. Ако виното е отлежавало в дъбови бъчви, идеалната му температура при поднасяна е 10-12  °С.

9. Мускатът се разлива в леко издължена чаша, тип "лале" - долната част е най-широка, по средата се стеснява, а най-горе леко се отваря.

10. Мускатът перфектно се съчетава с печени фъстъци и кашу, ароматни твърди сирена, бяла риба и сьомга, морски дарове (особено омар), суши, пилешко месо, азиатска кухня - ястия от Индия, Виетнам и Тайланд.

Източник: HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Защо се пристрастяваме към сладкото и как да се избавим от тази зависимост

Към сладки храни се пристрастяват неуверените в себе си хора, стресираните, които уталожват напрежен...

Прочети

Три причини да ядете eлда

Познато ли ви звучи името Елда. Това е вид семе и има изобилие от качества, които го превръщат в отл...

Прочети

Естествени имуностимуланти и как да ги приемаме

С променливото време идват и настинките, вирусите и грипът. За да бъдем здрави и да се предпазим е в...

Прочети

10 блюда, които можете да доставите у дома само с частния си самолет

Най-скъпите храни в света носят шок и удивление. Възможността да бъдат консумирани масово и често е...

Прочети

За здраво и красиво тяло: 24-часов детокс план

Няма значение дали просто сте прекалили с изкушенията предния ден или пък имате нужда от малко освеж...

Прочети

Този прост трик ще направи кецовете ви перфектно бели

Aко сте от тази порода хора, които държат да имат изрядно чисти обувки, то следващият трик-рецепта е...