Мускат - най-старото бяло вино

Снимка: pixabay.com / Didgeman

Мускатът е едно от най-търсените, предпочитани и обични бели вина

Ето десет интересни факта за муската, които е добре да знаем:

1. Мускатът е разпространен по Средиземноморието от векове насам, познат в Древен Египет, Антична Гърция, Римската империя.

2. Мускат отонел (Muscat ottonel) е бял винен сорт грозде, селектиран през 1852 г. в Анже, Франция от Моро-Робер. Според ДНК анализи мускат отонел е създаден чрез кръстосване на сортовете шасла (шасла доре и шасла мискетова) с мускат де сомур.

3. През втората половина на ХІХ век мускатът се разпространява първо в Западна Европа, а впоследствие в Централна и Източна Европа. Днес се среща във всички лозарски страни.

4. Мускатът е познат е и със следните наименования: отонел, мотонел, мускателер отонел, мирисавка, мириславка, шасла сейнт фиакр, мискет отонел, моцонел, мускат де кракиунел тирнаве, мускат отон, мускат отонел вейс, отонел фронтинян, отонел мускатали...

5. От мускат се произвеждат висококачествени сухи и полусухи вина. От този сорт се произвеждат и много добри десертни (сладки), пенливи и ликьорни вина.

6. Вината от мускат имат интензивен аромат с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише. Тези бели вина се отличават с значителна плътност и умерена свежест.

7. Вината от мускат е добре да се консумират млади.

8. Мускатът се сервира добре охладен - 8-10 °С. Ако виното е отлежавало в дъбови бъчви, идеалната му температура при поднасяна е 10-12  °С.

9. Мускатът се разлива в леко издължена чаша, тип "лале" - долната част е най-широка, по средата се стеснява, а най-горе леко се отваря.

10. Мускатът перфектно се съчетава с печени фъстъци и кашу, ароматни твърди сирена, бяла риба и сьомга, морски дарове (особено омар), суши, пилешко месо, азиатска кухня - ястия от Индия, Виетнам и Тайланд.

Източник: HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Програма детокс: приемайте повече фибри

Напомняме ви съвета на специалисти по диететика за значението на здравословното хранене с прием на д...

Прочети

Какво не трябва да допускаме при суровоядството

Както се разбира от самото име, при суровоядството става въпрос за ядене на сурова храна. Тя не тряб...

Прочети

Малките тайни на семената – чия

Чията безспорно е един от продуктите, за които все по-често се говори, когато стане дума за здравосл...

Прочети

Интересни факти за алое вера

Много е информацията относно полезните факти на алое вера и с какво е уникално то. Затова решихме да...

Прочети

Знаете ли, че във всяка смокиня има по една умряла оса

Смокините са на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си. Когато женската...

Прочети

20 идеи как да "отрежем" 99,99 калории на ден

1. Опитайте с варени яйца вместо пържени. 2. Овкусете салатата си със свеж лимон или грейпфрут, вмес...