Най-разпространените Е-та в храните, причиняващи болести

Снимка: freegreatpicture.com

Отдавна вече не съществува чиста храна - такава каквато са консумирали предците ни. Днес всичко е допълнително овкусено, ароматизирано, вакуумирано, консервирано.

Дори продукти, които ни се предлагат като пресни, съдържат вещества, помагащи им да останат по-дълго свежи и в добър външен вид.

Какво означава Е-то върху опаковката?

"Е" върху етикета на хранителния продукт означава наличието на разрешена технологична добавка. Първата цифра след Е-то посочва групата на добавката (оцветител, консервант, овкусител), а последните две, или три – конкретното химическо вещество.

Легенда:

1. Оцветители - от E100 до E181;
2. Консерванти - от E200 до E290;
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли - от Е296 до Е385;
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори - от Е400 до Е495;
5. Минерални соли - от Е500 до Е585;
6. Овкусители и ароматизатори от Е620 до Е640;
7. Други - от E900 до E1520.

Ето и част от най-често използваните Е-та в хранителната индустрия:

E230, E232, E233 и Е951 увреждат кожата, а Е311 и Е312 предизвикват екземи.

Е221, Е222, Е223, Е224 и Е226 увреждат вътрешните органи, а Е338, Е339, Е340, Е341, Е407, Е450, Е452, Е461, Е462, Е463, Е465, Е466 имат отрицателно въздействие върху храносмилателната система

Е250, Е251 и Е252 нарушават кръвното налягане, а Е320 и Е321 повишават холестерола в кръвта.

Е123, Е124, Е128, Е131, Е132, Е133, Е142, Е210 дo Е217, Е240, Е252, Е239, Е330, Е951 водят до онкологични заболявания.

Източник: HighVewArt.com

Виж още

Прочети

Три причини да се пие по-малко алкохол

Всички знаем, че пиенето на алкохол в големи количества води както до емоционални проблеми, така и д...

Прочети

Коняк – сгряващата напитка за студено време

Ето как да се сгреете с коняк или бренди в студеното време, така че да се насладите на напитката.

Прочети

10 полезни храни, богати на така необходимия магнезий

Магнезият е един от най-важните – и все пак често пренебрегван – нутрацевтик, необходим...

Прочети

Прошуто - истинска наслада за вкусовите рецептори

Удивително апетитен. Незабравим вкус. Ценителите му са пръснати из всяка точка на света. Ето ня...

Прочети

Храни, с които да "отпушим" лимфната система

Детoĸcиĸaциятa нa тялoтo e лecнa, cтигa дa знaeтe нaчини дa вĸлючитe и лимфнaтa cи cиcтeмa в тoзи пp...

Прочети

4 антиоксиданта, от които кожата ви отчаяно се нуждае

Ние знаем, че антиоксидантите са добри за цялостното ни здраве, но знаем ли всъщност колко са важни...