Особености на френската кухня

Снимка: pixabay.com

Класическата френска кухня е символ на естетика, традиции, баланс и неповторими вкусови съчетания. Френските готвачи са едни от най-добрите от древността до днес, а кулинарните им постижения остават в историята като основни принципи в готвенето и артистичност при поднасянето и баланса на вкусове.

Смята се, че италианците пренасят във Франция кулинарното изкуство. Французите от своя страна експериментират с широк набор от продукти, развивайки и обогатявайки своята кухня, за да може днес тя да бъде призната за най-добрата в света.

Още от Средновековието французите държали на добрата презентация и са поднасяли приготвената храна в големи, красиво гарнирани плата. В края на XVII век е отпечатана първата кулинарна книга във Франция. Тя събира постни и месни рецепти от висшата кухня в два раздела.

В края на XVIII век, началото на XIX век френската кухня става все по-изтънчена. Появяват се суфлетата и сосовете. А в средата на XIX век французите преоткриват поднасянето на ястия едно след друго във вариацията топъл или студен ордьовър, супа, основно ястие, салата, сирене и десерт.

ХХ век е време за модернизация на френската кухня. Храненето се балансира със съчетанието от подходящи гарнитури, изисква се баланс и хармония във вкусовете и консистенциите. Тежките сосове остават в миналото. На преден план излизат съчетанията от текстури, търси се лекота, ефирност и нежност във всяка хапка.

Никого няма да изненадаме като отбележим, че супата, сосовете, ордьоврите, еклерите, майонезата, саварина, менюто са част от френските открития, без които не може всеки ресторант днес.

Типични класически френски ястия в най-разнообразни форми са соленият пай киш, лучената супа, палачинките Креп Сюзет, Касоле, картофеният оргетен Тартифлет, телешкото Бургиньон, шоколадовото суфле, фламандската торта Фламише, патешкото конфи, Фоа гра и др.

Разбира се ястията от френската кухня се класика, но за да бъдат истинско удоволствие, трябва да бъдат поднесени с вариация от вино. Различните региони предлагат едни от най-добрите вина в света.

Автор: Силвия Станчева 

Виж още

Прочети

Съвет на лекарите: през зимата 50 мл ракия със сланина и лук превъзхождат всяко...

Оказва се, че сланината укрепва имунната система. Това нейно качество е свързано с арахидоновата кис...

Прочети

Китайска традиционна медицина: биологичният часовник на тялото

Векове назад китайската традиционна медицина е открила, че човешкото тяло функционира в съответствие...

Прочети

Д-р Фредерик Салдман: Вашето здраве е във вашите ръце!

Голямото плюскане: И така, от днес решавате да се погрижите за теглото си. Причините за това мо...

Прочети

Здравословните проблеми на всяка зодия

Вижте какви са основните здравословни проблеми според зодиакалния ви знак. 

Прочети

Суши: Защо най-често то е вредно за теб

Суши е традиционно японско ястие, което се приготвя от подправен, сварен ориз, гарниран с риба или д...

Прочети

Съвети за интимна грижа при жените

За да бъде всяка дама уверена, щастлива и спокойна, преди всичко, тя трябва да бъде здрава и да знае...