Особености на френската кухня

Снимка: pixabay.com

Класическата френска кухня е символ на естетика, традиции, баланс и неповторими вкусови съчетания. Френските готвачи са едни от най-добрите от древността до днес, а кулинарните им постижения остават в историята като основни принципи в готвенето и артистичност при поднасянето и баланса на вкусове.

Смята се, че италианците пренасят във Франция кулинарното изкуство. Французите от своя страна експериментират с широк набор от продукти, развивайки и обогатявайки своята кухня, за да може днес тя да бъде призната за най-добрата в света.

Още от Средновековието французите държали на добрата презентация и са поднасяли приготвената храна в големи, красиво гарнирани плата. В края на XVII век е отпечатана първата кулинарна книга във Франция. Тя събира постни и месни рецепти от висшата кухня в два раздела.

В края на XVIII век, началото на XIX век френската кухня става все по-изтънчена. Появяват се суфлетата и сосовете. А в средата на XIX век французите преоткриват поднасянето на ястия едно след друго във вариацията топъл или студен ордьовър, супа, основно ястие, салата, сирене и десерт.

ХХ век е време за модернизация на френската кухня. Храненето се балансира със съчетанието от подходящи гарнитури, изисква се баланс и хармония във вкусовете и консистенциите. Тежките сосове остават в миналото. На преден план излизат съчетанията от текстури, търси се лекота, ефирност и нежност във всяка хапка.

Никого няма да изненадаме като отбележим, че супата, сосовете, ордьоврите, еклерите, майонезата, саварина, менюто са част от френските открития, без които не може всеки ресторант днес.

Типични класически френски ястия в най-разнообразни форми са соленият пай киш, лучената супа, палачинките Креп Сюзет, Касоле, картофеният оргетен Тартифлет, телешкото Бургиньон, шоколадовото суфле, фламандската торта Фламише, патешкото конфи, Фоа гра и др.

Разбира се ястията от френската кухня се класика, но за да бъдат истинско удоволствие, трябва да бъдат поднесени с вариация от вино. Различните региони предлагат едни от най-добрите вина в света.

Автор: Силвия Станчева 

Виж още

Прочети

За да сте здрави, заложете на тези 5 естествени храни

Есенният период е изключително благодатен за настинки и вируси, от които никой не е застрахован. Но...

Прочети

Кои храни не е добре да държим в хладилника?

Хладилникът е прекрасно изобретение, за което няма как да не сме благодарни. Той присъства във всеки...

Прочети

Признаци за дефицит на важни хранителни елементи

Получавате ли всекидневно всички важни необходими хранителни елементи? Ако често усещате неразположе...

Прочети

Избягвайте тези 15 храни преди секс

Докато всички знаем кои храни са афродизиаци, то най-вероятно никой не се замисля какво не бива да в...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...

Прочети

Пурата - истински символ на добри обноски

Пурата трябва да се третира като истински символ на добри обноски. Пушенето на пура носи едно специа...