Особености на френската кухня

Снимка: pixabay.com

Класическата френска кухня е символ на естетика, традиции, баланс и неповторими вкусови съчетания. Френските готвачи са едни от най-добрите от древността до днес, а кулинарните им постижения остават в историята като основни принципи в готвенето и артистичност при поднасянето и баланса на вкусове.

Смята се, че италианците пренасят във Франция кулинарното изкуство. Французите от своя страна експериментират с широк набор от продукти, развивайки и обогатявайки своята кухня, за да може днес тя да бъде призната за най-добрата в света.

Още от Средновековието французите държали на добрата презентация и са поднасяли приготвената храна в големи, красиво гарнирани плата. В края на XVII век е отпечатана първата кулинарна книга във Франция. Тя събира постни и месни рецепти от висшата кухня в два раздела.

В края на XVIII век, началото на XIX век френската кухня става все по-изтънчена. Появяват се суфлетата и сосовете. А в средата на XIX век французите преоткриват поднасянето на ястия едно след друго във вариацията топъл или студен ордьовър, супа, основно ястие, салата, сирене и десерт.

ХХ век е време за модернизация на френската кухня. Храненето се балансира със съчетанието от подходящи гарнитури, изисква се баланс и хармония във вкусовете и консистенциите. Тежките сосове остават в миналото. На преден план излизат съчетанията от текстури, търси се лекота, ефирност и нежност във всяка хапка.

Никого няма да изненадаме като отбележим, че супата, сосовете, ордьоврите, еклерите, майонезата, саварина, менюто са част от френските открития, без които не може всеки ресторант днес.

Типични класически френски ястия в най-разнообразни форми са соленият пай киш, лучената супа, палачинките Креп Сюзет, Касоле, картофеният оргетен Тартифлет, телешкото Бургиньон, шоколадовото суфле, фламандската торта Фламише, патешкото конфи, Фоа гра и др.

Разбира се ястията от френската кухня се класика, но за да бъдат истинско удоволствие, трябва да бъдат поднесени с вариация от вино. Различните региони предлагат едни от най-добрите вина в света.

Автор: Силвия Станчева 

Виж още

Прочети

Гладуването активира режим на "оцеляване" в тялото и подсилва имунната ви систем...

Научно изследване най-накрая потвърждава древната практика на постене за здраве и изцеление. Наскоро...

Прочети

Защо наричаме филията с кайма "принцеса"?

Най-напред нека изясним няколко важни неща. Принцесата представлява филия хляб, намазана с кайма и з...

Прочети

Как да намалим теглото си без диети?

Идват празници и всички знаем, че около тях прекаляваме с лакомствата и деликатесите. Ето защо е доб...

Прочети

Важни неща, които трябва да знаем, преди да започнем медитация

Какво да (не) правим, за да подейства практиката за успокояване и релакс

Прочети

Защо баба ми нямаше целулит?

Моята баба Спасуна живя до 97 години. Почина леко в съня си. Не страдаше от тежки заболявания, нямаш...

Прочети

За какво да внимаваме като четем етикетите на храните

При покупката на един продукт е важно да се запознаете със съставките му. Това е важно както за да н...