Особености на френската кухня

Снимка: pixabay.com

Класическата френска кухня е символ на естетика, традиции, баланс и неповторими вкусови съчетания. Френските готвачи са едни от най-добрите от древността до днес, а кулинарните им постижения остават в историята като основни принципи в готвенето и артистичност при поднасянето и баланса на вкусове.

Смята се, че италианците пренасят във Франция кулинарното изкуство. Французите от своя страна експериментират с широк набор от продукти, развивайки и обогатявайки своята кухня, за да може днес тя да бъде призната за най-добрата в света.

Още от Средновековието французите държали на добрата презентация и са поднасяли приготвената храна в големи, красиво гарнирани плата. В края на XVII век е отпечатана първата кулинарна книга във Франция. Тя събира постни и месни рецепти от висшата кухня в два раздела.

В края на XVIII век, началото на XIX век френската кухня става все по-изтънчена. Появяват се суфлетата и сосовете. А в средата на XIX век французите преоткриват поднасянето на ястия едно след друго във вариацията топъл или студен ордьовър, супа, основно ястие, салата, сирене и десерт.

ХХ век е време за модернизация на френската кухня. Храненето се балансира със съчетанието от подходящи гарнитури, изисква се баланс и хармония във вкусовете и консистенциите. Тежките сосове остават в миналото. На преден план излизат съчетанията от текстури, търси се лекота, ефирност и нежност във всяка хапка.

Никого няма да изненадаме като отбележим, че супата, сосовете, ордьоврите, еклерите, майонезата, саварина, менюто са част от френските открития, без които не може всеки ресторант днес.

Типични класически френски ястия в най-разнообразни форми са соленият пай киш, лучената супа, палачинките Креп Сюзет, Касоле, картофеният оргетен Тартифлет, телешкото Бургиньон, шоколадовото суфле, фламандската торта Фламише, патешкото конфи, Фоа гра и др.

Разбира се ястията от френската кухня се класика, но за да бъдат истинско удоволствие, трябва да бъдат поднесени с вариация от вино. Различните региони предлагат едни от най-добрите вина в света.

Автор: Силвия Станчева 

Виж още

Прочети

Програма детокс: приемайте повече фибри

Напомняме ви съвета на специалисти по диететика за значението на здравословното хранене с прием на д...

Прочети

Шест лесни здравословни закуски

Запечени ядки: вземете чаша сурови ядки (например бадеми) и ги сотирайте в тиган на средна температу...

Прочети

5 тайни за по-ефективна диета

Ако сте решили да се разделите с няколко килограма и сте се подложили на диета, има някои стъпки, ко...

Прочети

12 обезпокоителни признака, че не пиете достатъчно вода

Водата дават живот и здраве на тялото, но често подценяваме това. Недостатъчният прием на вода има н...

Прочети

Интересни факти за меда

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпал...

Прочети

Само 1 лъжица, 3 пъти на ден от този ликьор и ще набавите нужното ви количество...

Липсата на калций в тялото води до неприятни последици, като намален имунитет, алергии и крехки кост...