Ползите от екзотичната макадамия

Снимка: pixabay.com

Макадамията е интересен продукт, който става все по-познат сред българите. Това са дължи както на вкуса, така и на полезните съставки в него. Ако вие все още не сте го опитали, в следващите редове ще разкрием защо трябва да го пробвате.

Макадамия или както се нарича още австралийски орех е растение разпространено в Австралия и Индонезия. Днес се култивира и отглежда също в ЮАР, Бразилия, Коста Рика, САЩ, Израел и на Хаваите.

Съдържа голямо количество мононаситени мазнини, както и протеини, фибри, ценни минерали, сред които калций, желязо, калий, селен, фосфор и витамини от групата В и РР.

Сред една от най-важните съставки на макадамията е омега 7 палмитолеиновата киселина. Тя хидратира кожата в дъллбочина, поради което е и съставна част на голяма гама от козметични продукти.

Благодарение на ценните си съставки, макадамията помага в борбата с наднорменото тегло. Редовната употреба намалява мазнините в тялото.

В добавка помага още при главоболие, мигрена, костни заболявания, артрити, ангини и дори авитаминоза. Ниското съдържание на натрий в австралийския орех го прави изключително подходящ при страдащи от диабет или метаболитни нарушения.

Интересен факт е, че черупката на растението е много здрава. Полади тази причина са създадени и специални макадамотрошачки. Въпреки това папагалите от рода макао се справят с тази задача без проблем.

Когато купувате макадамия за вкъщи, дръжте ядките на сухо и прохладно място. Бъдете внимателни тъй като се развалят бързо. Може да консумирате ядките както сурови, така и печени.

Може да ги ползвате цели или натрошени за подправяне и обогатяване на различни видове десерти, мюсли, както и рибни продукти и птиче месо. Класически комбинации с макадамия са бял шоколад, извара и плодове.

Може да опитате да я добавите като нежен завършек при печени птици, за сосове и дори вместо брашно в блат за сладкиш. Самостоятелно е най-добре да се използва в междинните хранения.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Дефицит на протеин: как да го разпознаем - 10 признака за недостиг

Протеиновият недостиг може да е опасен за здравето и ако се появят голям брой симптоми, това означав...

Прочети

7 причини да пиете вода с джинджифил всеки ден

Джинджифилът е една от най-полезните подправки в света. Тя може да добави екзотичен вкус не само на...

Прочети

7 трика, които ще предпазят зъбите ви от потъмняване при пиене на вино

Червеното вино ухае приятно, има ненадминат вкус и докосва сетивата по неповторим начин, но…...

Прочети

Листата от смокиня са в пъти по-лечебни от плодовете

В далечна Индия наричат всяко дърво смокиня "Дървото на бедните", тъй като през почти цялата година...

Прочети

Златните съвети на 103-годишен японски доктор

Самият д-р Шигеаки Хинохара е блестящо потвърждение на своите правила за здраве и дълголетие. Той из...

Прочети

Интересни факти за меда

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпал...