Прошуто - истинска наслада за вкусовите рецептори

Снимка: pixabay.com / zalazaksunca

Удивително апетитен. Незабравим вкус. Ценителите му са пръснати из всяка точка на света. Ето няколко интересни факта за прекрасното прошуто.

Прошуто (prosciutto) е деликатес от италианската кухня, вид шунка от свински бут, маринован и зрял по специфичен начин. Една от тънкостите при приготвянето му се крие в употребата на сол и ароматни подправки.

В менютата на различни ресторанти или в магазините може да попаднете на два вида прошуто - "крудо" (сурово прошуто) и "кото" (варено прошуто). Най-известната и скъпа шунка може да се намери в централната и северната части на Италия – в градовете Парма и Сан Даниеле.

Приготвянето на прошутото е бавен и равномерен процес, който понякога може да продължи до две години. За направата му се отглеждат специална порода свине, като в околностите на Парма те се хранят с остатъците от производството на пармезан. Когато достигнат 10-месечна възраст и тегло 160 кг, те стават годни за клане, но само ако натрупаният слой мазнина е достатъчен, тъй като той е от съществено значение при сушенето на месото, а също и за запазване на неговата крехкост.

Първоначално задните бутове на свинете се почистват, натриват се със сол и се пресоват за период от около два месеца, за да се отнеме цялата кръв. След това се измиват от излишната сол и се поставят в тъмно и проветриво помещение при ниска температура, за да изсъхнат напълно.

След като месото се изсуши, се премества в помещения със стайна температура и се оставя да виси още около 18 месеца, за да узрее, след което е готово за консумация. Относително е времето, за което прошутото ще е напълно годно за употреба, тъй като всеки регион има различен климат и специфични начини на производство.

Някои от най-известните видове прошуто ("Прошуто от Модена" и "Прошуто Сан Даниеле") са част от националното богатство на Италия, като на тези продукти е издадена марка за произход, която е юридически защитена в Италия и ЕС.

Прошутото може да бъде сервирано по десетки начини - в антипасти или предястия, прекрасна добавка е към свежи салати и паста, върху пици и сандвичи, увито около гризини с пармезан... За почитателите на по-нестандартните комбинации се предлага "в компанията" на пъпеш. Абсолютната класика е прошуто с чаша вино и сирена.

Наздраве!

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Защо затлъстяването е модерна болест?

Голяма част от съвременните изследвания на затлъстяването дават основание да се смята, че то се дълж...

Прочети

8 полезни съвета за отслабване без диети

Не всеки има волята да спазва диета. Други пък са противници на прекалено строгите хранителни режими...

Прочети

Как да се храним в офиса и да си запазим фигурата?

Работещите в офис знаят от личен опит, че нито един празник не минава без почерпка, така нещадяща фи...

Прочети

20 великолепни вица за ракията

Не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна рак...

Прочети

Рецепта за лек срещу болки в ставите

Ако сте над 40, вероятно сте забелязали някои промени в тялото си. Болките в ставите са най-честият...

Прочети

С дъх на планина – целина

До момента в "С дъх на планина" разглеждахме различни билки и подправки, тяхното приложение в кулина...