С дъх на планина – девисил

Снимка: pixabay.com

Девисилът е растение от семейството на магданоза и моркова, популярно в южноевропейската кухня с ароматните си листа. То е свеж вариант за постигане на интересен и приятен вкус с широка употреба в кулинарията. Нека видим повече:

Девисилът е бил познат още на древните римляни и гърци. Самият Хипократ е лекувал с него мозъчни болести, нощно напикаване, отоци, тонизиране за укрепване и подсилване на организма на войните. За лечение се използват както листата, така и плодовете и корените.

Девисилът съдържа етерични масла, лецитин, пектин, скорбяла и др. вещества. Може да го съхранявате пресен замразен във фризера или да го използвате за директна употреба.  

Девисилът лекува успешно стомашно-чревни проблеми, липса на апетит, колики, глисти, болести на белите дробове, кашлица, астма, бронхити. Той тонизира и укрепва организма като действа успокояващо на нервната система, както и при неврастения.

Подобрява работата на жлъчката, заздравява външни дълбоки рани, премахва обривите, обилното потене, успокоява при ухапване от насекоми, сърбежи, гъбички, схващания, помага при косопад.

Ако го ползвате като лечебно средство, внимавайте! Девисилът не се препоръчва при бременни, а прекомерната му употреба може да доведе до бъбречни проблеми, дезориентираност и замайване.

В кулинарията девисилът влиза в класическа комбинация с риба, морски дарове или агнешко месо. Може да използвате както корените, така и листата. Може да го използвате още при приготвяне на супи, сосове или при по-тежки меса. Рибената чорба би била различна без зелените листенца ароматен девисил.

Опитайте съчетание от корен от девисил с магданоз, копър, чесън, червен пипер. Сложете девисила в началото на готвенето, за да може да използвате максимума от ценните му аромати и съставки и същевременно да бъде добре приготвен.

Друго интересно приложение намира при приготвянето на консерви и туршии, заради антисептиците, които се съдържат в него. В марината може успешно да го съчетаете с черен пипер, бахар, дафинов лист.

Автор: Силвия Станчева      

Виж още

Прочети

Как да разберем дали яйцата са пресни

Ако имате малки деца вкъщи, добре e да готвите с възможно най-пресни яйца. Същото важи и за хора с п...

Прочети

Топ 10 източника на фолиева киселина

Фолиевата киселина е необходима на всички, но най-вече на бременните жени, тъй като играе огромна ро...

Прочети

Полезно ли е кафето?

Ако сте страстен почитател на кафето, сигурно много пъти са ви казвали да се откажете. В крайна смет...

Прочети

Глутен: 8 признака за непоносимост, които НЕ трябва да игнорирате

Какво е глутен? Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик,...

Прочети

10 града, в които сервират най-хубавото кафе в света

Toмас Джеферсън някога е казал, че кафето е любимата напитка на цивилизования свят. И не е бил...

Прочети

25 ароматни мисли за кафето

"Измервам живота си с кафени лъжички." - Т. С. Елиът