С дъх на планина – куркума

Снимка: pixabay.com

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлеността, медицината се дължи както на полезните и свойства, така и на багрилото пигмент куркумин. Нека видим повече:

Куруминът е вещество, което се извлича от корените на растението. Заради силно оцветяващия в жълто ефект, подобен на шафрана, в Индия е известна като „шафран на бедните“, тъй като е много по-достъпна. Родината на куркумата е Азия, като най-разпространена е в Китай, Индия, Виетнам, Япония, Индонезия, Шри Ланка.

Съответно куркумата е неизменна част от националните кухни на тези азиатски държави. Тя присъства като основна съставка в индийското къри, което се използва най-вече при овкусяване на ориз и други ястия.

Споменахме също, че куркумата се използва в промишлеността. Там тя е известна като хранителната добавка Е100. Служи за предпазване на храните от слънчева светлина, както и като оцветител. Може да я срещнете в състава на сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове, маргарини и много други.

Изключително важни са лечебните свойства на растението. Действа детоксикиращо, противовъзпалително, антоксидантно, диуретично. Успешно се справя при лечение на простудна, стомашни проблеми като колики и лошо храносмилане, също при дизентерия, жълтеница, варицела, ринит, чернодробни проблеми.

Куркумата действа положително и при като превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с жлъчката, язви, гингивит и др.

Над 600 лекарства за различни заболявания съдържат в патентите си куркума като част от състава на медикаментите. В момента учените проучват действието ѝ над ракови клетки и по какъв начин биха могли да бъдат неутрализирани.

За момента е доказано положително влияние на куркумата в съчетание с химиотерапия и лъчетерапия, като при химиотерапията се намаляват и страничните ефекти.

Интересен факт е, че куркумата помага и в борбата с излишните килограми. Съчетанието от мощен антиоксидант и намаляване нивата на холестерола са една от основните причини. С помощта на чай с куркума и мед или в съчетание с храната може да намалите теглото си драстично.

Куркумата не се усвоява напълно от организма, затова е важно да я съчетаете с черен пипер. Веществата в него помагат на тялото да усвои ценните съставки, което подобрява резултатите.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Петте най-важни навика за здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот е цел на все повече хора. Здравословното хранене, спортът, еко и био п...

Прочети

7 причини да ядeм повече смокини

1. Смокините помагат за изграждане на здрави кости. Те съдържат същественото изграждащо костите трио...

Прочети

Три причини да ядете eлда

Познато ли ви звучи името Елда. Това е вид семе и има изобилие от качества, които го превръщат в отл...

Прочети

20 вица за бирата, с които винаги може да си кажете "Наздраве!"

Само 12 литра бира са достатъчни на възрастен човек за покриване на необходимата дневна доза калций....

Прочети

Листата от смокиня са в пъти по-лечебни от плодовете

В далечна Индия наричат всяко дърво смокиня "Дървото на бедните", тъй като през почти цялата година...

Прочети

Как прекаляването със захарта, млякото, виното се отразяват на лицето

Отрoвата е в дозата! Тази констатация важи и за храната, която може да лекува, но и да убива. Всичко...