С дъх на планина – куркума

Снимка: pixabay.com

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлеността, медицината се дължи както на полезните и свойства, така и на багрилото пигмент куркумин. Нека видим повече:

Куруминът е вещество, което се извлича от корените на растението. Заради силно оцветяващия в жълто ефект, подобен на шафрана, в Индия е известна като „шафран на бедните“, тъй като е много по-достъпна. Родината на куркумата е Азия, като най-разпространена е в Китай, Индия, Виетнам, Япония, Индонезия, Шри Ланка.

Съответно куркумата е неизменна част от националните кухни на тези азиатски държави. Тя присъства като основна съставка в индийското къри, което се използва най-вече при овкусяване на ориз и други ястия.

Споменахме също, че куркумата се използва в промишлеността. Там тя е известна като хранителната добавка Е100. Служи за предпазване на храните от слънчева светлина, както и като оцветител. Може да я срещнете в състава на сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове, маргарини и много други.

Изключително важни са лечебните свойства на растението. Действа детоксикиращо, противовъзпалително, антоксидантно, диуретично. Успешно се справя при лечение на простудна, стомашни проблеми като колики и лошо храносмилане, също при дизентерия, жълтеница, варицела, ринит, чернодробни проблеми.

Куркумата действа положително и при като превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с жлъчката, язви, гингивит и др.

Над 600 лекарства за различни заболявания съдържат в патентите си куркума като част от състава на медикаментите. В момента учените проучват действието ѝ над ракови клетки и по какъв начин биха могли да бъдат неутрализирани.

За момента е доказано положително влияние на куркумата в съчетание с химиотерапия и лъчетерапия, като при химиотерапията се намаляват и страничните ефекти.

Интересен факт е, че куркумата помага и в борбата с излишните килограми. Съчетанието от мощен антиоксидант и намаляване нивата на холестерола са една от основните причини. С помощта на чай с куркума и мед или в съчетание с храната може да намалите теглото си драстично.

Куркумата не се усвоява напълно от организма, затова е важно да я съчетаете с черен пипер. Веществата в него помагат на тялото да усвои ценните съставки, което подобрява резултатите.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Здравословните ползи от банана

Добавянето на един банан към ежедневната ви диета помага да поемате здравословни хранителни вещества...

Прочети

Полезните свойства на руколата

Руколата безспорно се превърна в истински хит през последните няколко години. Освен характерен вкус,...

Прочети

Елементарно упражнение, което ни прави здрави и слаби

Tова упражнение, разработено от японския лекар Тошики Фукуцуджи, гарантира отлични резултати само сл...

Прочети

Храни, богати на желязо

Желязото е изключително важно за здравето и доброто състояние на организма. Въпреки това само 8% от...

Прочети

Съвети за по-добър сън

Вече е доказан научен факт: сънят е не просто изключване на мозъка за почивка, а активно, сложно и н...

Прочети

Цвеклото балансира емоциите

Всяко ястие е по-вкусно, ако в него се използват повече зеленчуци. Един от тях обаче – червено...