Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлеността, медицината се дължи както на полезните и свойства, така и на багрилото пигмент куркумин. Нека видим повече:
Куруминът е вещество, което се извлича от корените на растението. Заради силно оцветяващия в жълто ефект, подобен на шафрана, в Индия е известна като „шафран на бедните“, тъй като е много по-достъпна. Родината на куркумата е Азия, като най-разпространена е в Китай, Индия, Виетнам, Япония, Индонезия, Шри Ланка.
Съответно куркумата е неизменна част от националните кухни на тези азиатски държави. Тя присъства като основна съставка в индийското къри, което се използва най-вече при овкусяване на ориз и други ястия.
Споменахме също, че куркумата се използва в промишлеността. Там тя е известна като хранителната добавка Е100. Служи за предпазване на храните от слънчева светлина, както и като оцветител. Може да я срещнете в състава на сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове, маргарини и много други.
Изключително важни са лечебните свойства на растението. Действа детоксикиращо, противовъзпалително, антоксидантно, диуретично. Успешно се справя при лечение на простудна, стомашни проблеми като колики и лошо храносмилане, също при дизентерия, жълтеница, варицела, ринит, чернодробни проблеми.
Куркумата действа положително и при като превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с жлъчката, язви, гингивит и др.
Над 600 лекарства за различни заболявания съдържат в патентите си куркума като част от състава на медикаментите. В момента учените проучват действието ѝ над ракови клетки и по какъв начин биха могли да бъдат неутрализирани.
За момента е доказано положително влияние на куркумата в съчетание с химиотерапия и лъчетерапия, като при химиотерапията се намаляват и страничните ефекти.
Интересен факт е, че куркумата помага и в борбата с излишните килограми. Съчетанието от мощен антиоксидант и намаляване нивата на холестерола са една от основните причини. С помощта на чай с куркума и мед или в съчетание с храната може да намалите теглото си драстично.
Куркумата не се усвоява напълно от организма, затова е важно да я съчетаете с черен пипер. Веществата в него помагат на тялото да усвои ценните съставки, което подобрява резултатите.
Автор: Силвия Станчева