С дъх на планина – мента

Снимка: pixabay.com

Към семейство Устоцветни принадлежат много от най-обичаните подправки. Вече разгледахме ползите и лечебните свойства от мащерка, чубрица и розмарин. Сега е ред на ментата.

В България се срещат девет вида мента, сред които са черната мента и джодженът (любима подправка за боб и други варива).

В Древен Рим студентите са ходели на занятия с окичени с ментови венци глави. Смятало се е, че растението подобрява паметта и мозъчните функции.

Ментата помага против гадене, болки в стомаха, лошо храносмилане, газове и разстройство. След преяждане чаша ментов чай ще помогне на тялото ви по-бързо да усвои храната. Същевременно възвръща апетита и успокоява напрежението в стомаха и червата.

Ментата действа и облекчаващо при нарушени функции на жлъчката. Добро средство е за успокояване и лечение на хроничен панкреатит, жлъчнокаменна болест и при заболявания на жлъчните пътища.

Ментолът, на който ментата дължи своя свеж и приятен аромат, е съставка, използвана за направата на много лекарства. Той има противовъзпалително действие. Действа добре при лечение на горните дихателни пътища, бронхити, възпаление на синусите, както и при сърдечносъдови заболявания.

В българската народна медицина и билкарството, ментата се ползва като болкоуспокояващо с антисептично действие. При зъбобол, възпаление на венците, главоболие, безсъние, виене на свят, епилепсия, депресия, натъртвания, кожни обриви, циреи или лош дъх народните лечители използват отвари и чайове с мента.

Ако искате да се отървете от комарите през лятото, отглеждайте мента в саксия на прозореца си. Смята се, че тя е ефективно средство за борба както с комари, така и с оси, мравки и хлебарки.

В кулинарията стръкчета прясна мента придават свеж и приятен аромат на различни видове свежи летни напитки, плодови салати, сладоледени изкушения. Ментата се съчетава страхотно с шоколад, затова и много от най-добрите готвачи в света я използват като красив и ароматен завършен на любимите си десерти. 

Автор: Силвия Станчева       

Виж още

Прочети

10 ползи от сьомгата

Сьомгата, особено норвежката сьомга, е изключително популярна в България в момента. Тя е неизменна ч...

Прочети

Тайните на биволското сирене

Биволското сирене е с висока плътност, масленост и характерен вкус. Изключително приятно, то е и мно...

Прочети

Любопитни факти за кашуто

Ако има нещо, което прилича на космическата храна - дава на организма нужната енергия и същевременно...

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...

Прочети

Кои алкохоли да ползваме при готвене и как

В зависимост от ястието, което сме решили да поднесем, всички знаем, че можем да го комбинираме с ра...

Прочети

Идеи за нестандартно меню за Никулден

Няколко предложения, с които да разнообразите вечерята на Никулден.