С дъх на планина – мента

Снимка: pixabay.com

Към семейство Устоцветни принадлежат много от най-обичаните подправки. Вече разгледахме ползите и лечебните свойства от мащерка, чубрица и розмарин. Сега е ред на ментата.

В България се срещат девет вида мента, сред които са черната мента и джодженът (любима подправка за боб и други варива).

В Древен Рим студентите са ходели на занятия с окичени с ментови венци глави. Смятало се е, че растението подобрява паметта и мозъчните функции.

Ментата помага против гадене, болки в стомаха, лошо храносмилане, газове и разстройство. След преяждане чаша ментов чай ще помогне на тялото ви по-бързо да усвои храната. Същевременно възвръща апетита и успокоява напрежението в стомаха и червата.

Ментата действа и облекчаващо при нарушени функции на жлъчката. Добро средство е за успокояване и лечение на хроничен панкреатит, жлъчнокаменна болест и при заболявания на жлъчните пътища.

Ментолът, на който ментата дължи своя свеж и приятен аромат, е съставка, използвана за направата на много лекарства. Той има противовъзпалително действие. Действа добре при лечение на горните дихателни пътища, бронхити, възпаление на синусите, както и при сърдечносъдови заболявания.

В българската народна медицина и билкарството, ментата се ползва като болкоуспокояващо с антисептично действие. При зъбобол, възпаление на венците, главоболие, безсъние, виене на свят, епилепсия, депресия, натъртвания, кожни обриви, циреи или лош дъх народните лечители използват отвари и чайове с мента.

Ако искате да се отървете от комарите през лятото, отглеждайте мента в саксия на прозореца си. Смята се, че тя е ефективно средство за борба както с комари, така и с оси, мравки и хлебарки.

В кулинарията стръкчета прясна мента придават свеж и приятен аромат на различни видове свежи летни напитки, плодови салати, сладоледени изкушения. Ментата се съчетава страхотно с шоколад, затова и много от най-добрите готвачи в света я използват като красив и ароматен завършен на любимите си десерти. 

Автор: Силвия Станчева       

Виж още

Прочети

Нарът – дар от арабския свят

Нарът подсилва имунитета и предпазва от болести. Високото съдържание на витамин С помага на организм...

Прочети

Как да сготвим вкусни скариди

Скаридите са малки ракообразни, които обитават сладководни и соленоводни басейни. Заради крехкото им...

Прочети

Как да си направим билкова сол?

Приготвянето на билкова сол в домашни условия е елементарно, а ползите за здравето ви от нея –...

Прочети

Техники за елиминиране на хранителна зависимост

Повечето от нас, когато мислим за хранителна зависимост сме склонни да си представяме прекалено екст...

Прочети

Защо затлъстяването е модерна болест?

Голяма част от съвременните изследвания на затлъстяването дават основание да се смята, че то се дълж...

Прочети

Полезни съвети за замразяването на храни и приготвянето им след това

Когато говорим за консервиране на продукти, които да се консумират след време, камерата на хладилник...