С дъх на планина – мента

Снимка: pixabay.com

Към семейство Устоцветни принадлежат много от най-обичаните подправки. Вече разгледахме ползите и лечебните свойства от мащерка, чубрица и розмарин. Сега е ред на ментата.

В България се срещат девет вида мента, сред които са черната мента и джодженът (любима подправка за боб и други варива).

В Древен Рим студентите са ходели на занятия с окичени с ментови венци глави. Смятало се е, че растението подобрява паметта и мозъчните функции.

Ментата помага против гадене, болки в стомаха, лошо храносмилане, газове и разстройство. След преяждане чаша ментов чай ще помогне на тялото ви по-бързо да усвои храната. Същевременно възвръща апетита и успокоява напрежението в стомаха и червата.

Ментата действа и облекчаващо при нарушени функции на жлъчката. Добро средство е за успокояване и лечение на хроничен панкреатит, жлъчнокаменна болест и при заболявания на жлъчните пътища.

Ментолът, на който ментата дължи своя свеж и приятен аромат, е съставка, използвана за направата на много лекарства. Той има противовъзпалително действие. Действа добре при лечение на горните дихателни пътища, бронхити, възпаление на синусите, както и при сърдечносъдови заболявания.

В българската народна медицина и билкарството, ментата се ползва като болкоуспокояващо с антисептично действие. При зъбобол, възпаление на венците, главоболие, безсъние, виене на свят, епилепсия, депресия, натъртвания, кожни обриви, циреи или лош дъх народните лечители използват отвари и чайове с мента.

Ако искате да се отървете от комарите през лятото, отглеждайте мента в саксия на прозореца си. Смята се, че тя е ефективно средство за борба както с комари, така и с оси, мравки и хлебарки.

В кулинарията стръкчета прясна мента придават свеж и приятен аромат на различни видове свежи летни напитки, плодови салати, сладоледени изкушения. Ментата се съчетава страхотно с шоколад, затова и много от най-добрите готвачи в света я използват като красив и ароматен завършен на любимите си десерти. 

Автор: Силвия Станчева       

Виж още

Прочети

Здравословен чипс – мит или реалност?

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на Х...

Прочети

Интересни факти за пармезана

Пармезанът – безспорно това е една от емблемите на италианската кухня. Най-известното и широко...

Прочети

6 здравословни начина за набавяне на мазнини

Отново трябва да се спомене, че добре съобразени количества и адекватен прием са ключови за постиган...

Прочети

Ако искаш да промениш нещо в живота си - започни с храната!

Днес ми се иска да поговоря за моментите, когато губим мотивация. Когато сме малко сърдити на живота...

Прочети

Плодове, които подобряват метаболизма

Когато искаме да редуцираме теглото си е важно всекидневно да консумираме не само свежи зеленчуци, н...

Прочети

С какво са полезни омега мастните киселини за тялото?

След първата част, в която Станимир Михов разгледа темите, свързани със здравословните ползи от...