С дъх на планина – розмарин

Снимка: pixabay.com

Продължаваме серията за лечебните свойства на растенията използване като билки и подправки. Днес ще разгледаме по-отблизо розмарин.

Розмаринът е тревисто растение с игловидни вечнозелени листенца. Принадлежи към семейството на мащерката и ментата. На височина може да достигне до 150 см. Въпреки това може да се срещне и пълзящ. Цветовете му са разнообразни – от бяло, през розово, до тъмно сини.

Като подправка розмаринът се използва най-вече в средиземноморската кухня. Среща се също и във френската, испанската и българската кухня.  Него традиционно се подправят ястия с месо – пилешко, телешко, заешко, риба.

Особено приятна е комбинацията на розмарин с агнешко и овнешко. Силният аромат на подправката неутрализира аромата на месото, което по-чувствителните хора не харесват. Добра идея е да го използвате и за овкусяване на пернат дивеч.

Ако не сте почитатели на месото, розмарин може да използвате и като добавка към сосовете на различни салати, супи с гъби, зеле, ястия с картофи, доматена супа, тесто за хляб и меки сирена.

А ето и защо да го ползваме. Освен че е супер вкусен и приятен, розмаринът притежава и страхотни лечебни свойства. Маслото от розмарин е ползва за разтривки да подобряване работата на нервите, за отпускане на напрежението, намаляване на стреса, против неврози.

Билкарите в България го препоръчват за нормализиране на женския цикъл, повишаване на апетита, кашлица, астма, ревматизъм.

Атнисептичното му действие успокоява кожните рани. Нанасян като компрес действа като дезинфектант. Поднесен като чай пък подобрява храносмилането и подобрява работата на червата и стомаха.

Избягвайте комбинацията от дафинов лист и розмарин. Не се получава добра колаборация между двете подправки, тъй като и двете са силно ароматни.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

10 причини да пием вода с лимон

Ако искате да сте здрави и красиви, то винаги започвайте деня си с чаша (изворна) вода и сока от еди...

Прочети

Как да се храним "чисто"?

Огромният "прогрес", на който сме свидетели в хранителната индустрия всъщност се изразява в използва...

Прочети

4 доказани ползи от оризовата вода

Водата, в която се вари оризът, е безценна - буквално, независимо дали той е кафяв, нелющен или бял...

Прочети

10 съвета за по-щастлив и здравословен живот

Спокойни сутрини и време за движение са само част от начините за повече радост в ежедневието.  ...

Прочети

Полезни съвети за консумацията на мляко и млечни продукти

Както яденето на месо, така и потреблението на мляко и млечни произведения предизвиква много спорове...

Прочети

Най-добрият начин да се вари яйце

Рохко или твърдо сварено яйце обичате? Да се постигне идеално сварено яйце е трудна задача, защ...