Що е то шамфъстък

Снимка: pixabay.com

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата с начина си на отстраняване на твърдата част и имат интересно приложение в кулинарията. Какво обаче не знаем за шамфъстъка и какви ползи ни носи, ще разберем в следващите редове.

Произходът на растението е от планинските земи на днешните Иран, Туркменистан и Афгаистан. По-късно е пренесен в Средиземноморието, САЩ и Австралия. Може да се отглежда на солени почви и дори при температурни амплитуди от -10 до +40 градуса по Целзий.

Китайците му дали названието щастлива ядка, предполага се, че произлиза от пукнатината в средата, която наподобява усмивка. Шамфъстъкът е един от най-древните видове ядки познати на човечеството.

Друг любопитен факт е, че въпреки наименовнието си фъстъкът и шамфъстъкът всащност не са роднини. Фъстъкът принадлежи към семейство бобови, а шамфъстъкът към семейство смрадликови.

Шамфъстъкът е отличен източник на фосфор. Това го прави важна част от необходиите съставки за доброто здраве на костите и зъбите. Въпреки това не прекалявайте с консумацията му, тъй като е доста мазен.

Също така шамфъстъкът оказва благоприятно влияние на метаболитните и ензимните процеси в тялото. Той помага за отслабване и регулиране на теглото. Изключително подходящ е при вегетрианци и вегани, тъй като е богат на протеини и е един от заместителите на месото.

Благодарение на богатото си съдържание на витамини от групата В, същото количество като в говежди черен дроб, шамфъстъкът действа положително на работата на сърцето, мускулите и нервната система.

Наличието на витамин Е подмладява организма. Той е естествен антиоксидант. Веществата в него при редовна консумация подпомагат доброто зрение.

Еднакво добро е приложението му както за солени, така и за сладки ястия и десерти. При солените може да се добавя суров или печен. Често се натрошава, за да бъде по-приятен за консумация. Може да експериментирате с него както в съчетание със сирена, така и с месо и салати.

В сладките си варианти шамфъстъкът може да се изпече като се карамелизира, да се използва натрошен при приготвянето на баклави, сладоледи, кексове, пайове, шоколади и дори еклери. Съчетава се отлично и с някои видове десертни вина.

Автор: Силвия Станчева

 

Виж още

Прочети

Екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Каква е тайната на популярността на екзотичните чайове мате, каркаде и ройбос, наистина ли в тях има...

Прочети

Здравословните ползи от оцетните бани

Има много видове бани, които могат да се използват за детоксикация и релаксация, но никоя не е от та...

Прочети

50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот (II част)

Замени шофирането с каране на колело. Ще се отрази страхотно на тялото ти, а свежият въздух ще ти по...

Прочети

12 обезпокоителни признака, че не пиете достатъчно вода

Водата дават живот и здраве на тялото, но често подценяваме това. Недостатъчният прием на вода има н...

Прочети

Любопитни факти за кашуто

Ако има нещо, което прилича на космическата храна - дава на организма нужната енергия и същевременно...

Прочети

Кое прави сиренето маскарпоне толкова предпочитано?

Маскарпоне (Mascarpone) - свързваме това италианско сирене предимно с безумно вкусните десерти, в ко...