Сирене рокфор - синята класика в жанра

Снимка: pixabay.com / tookapic

Френското сирене рокфор (Roquefort) е едно от най-известните и харесвани сирена не само в родината си, но и по цял свят. Не е случаен фактът, че във Франция го наричат "Краля на сирената".

Като се замислим мненията за синьото сирене са на двата противоположни полюса – някои хора го обожават, а други не могат да си представят да присъства в чинията им.

Ето и няколко интересни факта за сиренето рокфор.

Производство

Произвежда се в Южна Франция само от непастьоризирано овче мляко, като за килограм зряло сирене са необходими около 4,5 литра мляко.

Интересен е начинът, по който се прави - то зрее в естествените пещери Комбалу, които се намират в подножието на Рокфор су Сулзон (Roquefort-sur-Soulzon), разположен между Марсилия и Бордо в Южна Франция. В този район от векове се отглеждат овце и именно тук се ражда технологията за производство на миризливото сирене.

Ето как всъщност придобива тези специфични сини жилки: към млякото се добавя специална пеницилинова плесен, след което се оставя да зрее за период 4 - 9 месеца в тези естествени варовикови пещери с температура 9 градуса и влажност 95%. Това се случва върху дъбови стилажи при добра вентилация - течението пренася спорите на плесените от сиренето върху стените на пещерата и обратно.

Вкус и консистенция

Сиренето е бяло на цвят, без коричка, трошливо, леко влажно, с характерни жилки от синя плесен, която му придава специфичен остър мирис. Вкусът му е силен, пикантен и леко солен с тръпчив финал. Рокфор е доста мазно сирене, поради което трябва да се консумира умерено (маслеността му е минимум 52%).

Патент

Рокфор е първото сирене в света, защитено с патент. Още през 1411 г. е издаден декрет, според който само сирене, произведено по тази конкретна технология и узряло в пещерите, за които стана въпрос по-горе, може да бъде наричано Рокфор.

Комбинация с храни и напитки

Рокфор присъства в почти всички плата със сирена, тъй като е страхотно мезе за вино (както за по-плътни червени вина, така и за десертни бели вина).

Безспорно синьото сирене се комбинира перфектно с различни плодове като грозде, пъпеш, круши, смокини и други. Много често се използва за направата на различни ароматни сосове, както и като добавка към пасти, пици, меса, салати...

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Бирата като начин на живот

Бирата се смята за най-старата алкохолна напитка в света - първите сведения за варене на бира датира...

Прочети

Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Само от болежката зави...

Прочети

Джулия Чайлд: Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене

"Кулинарната мъдрост на Джулия" е изчерпателен пътеводител към френската кухня, в който читателят ще...

Прочети

Положителните страни на планинската пъстърва

Консумацията на риба е доказано полезна за човешкия организъм. Пъстървата е изключително вкусна и пр...

Прочети

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат...

Прочети

Петте най-важни навика за здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот е цел на все повече хора. Здравословното хранене, спортът, еко и био п...