Съвети за семейства на хора с брекети

Снимка: pixabay.com

Носенето на брекети безспорно е трудоемък и дълъг процес. Без значение дали дъщерята/синът, приятелката/приятелят, гаджето, съпругата/съпругът е онзи в домакинството, който има необходимост и е предприел мерки да се погрижи за здравето и красивата си усмивка, от вас - останалите членове на семейството, е нужна много подкрепа и разбиране.

Вие обичате и държите на този човек, след като живеете заедно или споделяте част или цялото си време заедно. Следователно искате да бъдете в помощ. Ето и как да помогнете:

Гответе меки храни след всяко стягане

Наистина след всяко посещение при ортодонта, първите няколко дни са болезнени. Това се дължи на факта, че зъбите започват нов поход към правилното си позициониране. Не, не се правят! Наистина боли!

Добрата новина е, че болката след първите дни полека отшумява. Затова наблегнете на меките храни в менюто. Кюфтета, картофено пюре, паста (макарони и спагети), ориз, зелена салата и спанак са чудесна опция. Ако ще ползвате краставици, репички или дори домати за салатите, режете ги на малки кубчета.

Режете всичко на малки парченца

Това са любимите ви хора и затова винаги им предлагате ябълка, морков или някаква друга вкусотия. Бъдете така любезни и не изкушавайте човека с брекетите, ако не са нарязани на малки парченца.

Трудно е да се захапват цели плодове и зеленчуци. Дори и да се справи, човекът има опасност да разлепи някой брекет, което ще създаде дискомфорт и ще удължи процеса на лечение. Затова просто нарежете на малки парченца всички вкусотии.

Не предлагайте ядки и дъвчащи бонбони

Често го правят приятелите, които не са носили брекети, когато излизате в компания навън. Ядките обаче са твърди и много трудни за похапване. Ако сте си взели ядки, дръжте купичката настрана.

Не е нужно допълнително да тествате силата на самодисциплината с "искаш ли", "е, само една, какво толкова" или "хайде, никой няма да разбере". При дъвчащите бонбони случаят е абсолютно идентичен.

Дайте пълната си подкрепа и проявете търпение

Когато някой го боли, той става раздразнителен, агресивен, мрънка и т.н. Не е нарочно и не е спрямо вас. "Времето лекува" в този случай важи с пълна сила. Затова просто бъдете там. Въоръжете се с търпение, показвайте, че човекът с брекети е важен за вас.

Ако някой го е засегнал или обидил, бъдете там. Проверявайте и стимулирайте миенето на зъбите и поддържането на добра устна хигиена. Бъдете гласа на здравия разум, когато човекът с брекети реши да се забави с миенето на зъбите или поставянето на ластиците.

Когато настъпи щастливият ден на сваляне на брекетите, ще се радвате искрено за любимия човек и ще се чувствате истински допринесли за красивата и здрава усмивка.

Автор: Силвия Станчева 

Виж още

Прочети

Меланома или бенка?

Всеки човек има петънца по кожата. За да разберем обаче дали те са симптом на заболяване или са норм...

Прочети

Пурата - истински символ на добри обноски

Пурата трябва да се третира като истински символ на добри обноски. Пушенето на пура носи едно специа...

Прочети

10 храни, които да ядем на гладен стомах

След "Какво да НЕ ядем на празен стомах", ето списък от 10 храни, с които е препоръчително да започв...

Прочети

Ноцебо ефектът или защо сме нещастни и болни

Всички сме чували за плацебо ефекта. Но малко се говори за ноцебо ефекта. И ми се струва, че то...

Прочети

Люто до пълно изпотяване

Идват летните месеци и температурата навън се покачва, а ние ще ви запознаем с нещо, което още повеч...

Прочети

Плодовете, които правят чудеса за кожата ни през лятото

Плодовете и зеленчуците снабдяват организма ни с много полезни вещества. Пролетно-летният сезон пред...