Съвети за вкусен домашен козунак

Снимка: MyFood.bg

В книгата "Сезонна кухня" на Илиян Димитров ви очакват над 1800 вдъхновяващи и разнообразни рецепти, които се приготвят с характерните за всеки сезон продукти. Пролет, лято, есен или зима – собствените ни тела сами подсказват от какви хранителни вещества се нуждаем.

Ето няколко полезни съвета за приготвянето на вкусен домашен козунак.

• Всички продукти трябва да са топли.

• И стаята, в която ще се меси, трябва да е затоплена. Не бива да става течение.

• Използвайте качествени продукти и по възможност домашни яйца.

• Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за "събуждане".

• Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.

• Яйцата трябва да са само леко разбити.

• Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена – и животинска, и растителна. До 50% от нея се слага при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.

• За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

• Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.

• Задължително е готовото тесто да удвои обема си при втасването. Това може да отнеме от един до три-четири часа.

• По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците. Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.

• По време на месенето и втасването на козунаците стаята трябва да се поддържа топла и да не изстива.

• Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани в коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.

• След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар.

• Захарта се разтрива предварително с мокри ръце, за да не загаря. Ако козунакът се украсява с ядки, ще е добре също да се намокрят, преди да се поставят.

• За да бухне добре и да бъде пухкав, козунакът се слага в добре загрята фурна на 220°С за 10 мин., а след това температурата се намалява до 180-190°С. Вратичката на фурната не се отваря, но сеГотварски съвети и техники 37 наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

• За да не прегарят вкусните ни козунаци, в долната част на фурната често се слага съд с гореща вода.

• Тесто с тегло под 1 кг се пече в продължение на 30 минути, 1 кг – 45 минути, 1,5 кг – 1 час, 2 кг – час и половина.

• Извадете козунака от формата за печене или тавата едва след като е изстинал.

Информацията е предоставена от Издателство "Софтпрес". 

Виж още

Прочети

Брускетите и техният завладяващ вкус

Представяме ви поредната вкусотия от италианската кухня, на която трудно може да се устои - бру...

Прочети

Само за 14 дни изчистих цялото си тяло от токсини само с 3 ореха на ден

Това е рецепта, в която на пръв поглед няма нищо странно. Да, изисква се малко повече време, за да с...

Прочети

Основи на кулинарията – видео урок 6

В този последен урок шеф Джонатан Колинс разкрива тайните на десертите. Ще разгледаме по-детайлно ка...

Прочети

"Плосък корем без упражнения" от Джей Джей Смит

Джей Джей Смит е бестселър автор, специалист по здравословно хранене, сертифициран експерт в борбата...

Прочети

Трикове за лечение на хъркането

Досадният проблем поразява и мъже и жени. Така е, защото причините за него са много – хрема и...

Прочети

Хапвайте ядки, за да намалите риска от рак на дебелото черво

Peдoвнoтo xaпвaнe нa ядĸи нaмaлявa c нaд 40 нa cтo pиcĸa oт peцидив нa paĸa нa дeбeлoтo чepвo. Toвa...