Тайните на ориза – императорски черен ориз

Снимка: pixabay.com

Все по-често в магазинната мрежа сред безкрайните видове бял ориз, започва плахо да се появяват и на пръв поглед така различните пакети черен ориз. Всъщност черният ориз крие в себе си изключително полезни съставки като магнезий, фосфор, цинк и желязо.

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната жлеза, препоръчва се при стомашно-чревни проблеми, както и при хора с глутенова непоносимост.

Историята на черния ориз започва от далечния изток, като е широко разпространен в Китай, Япония, Корея. Има десетки рецепти за ястия, салати, съчетавайки се с меса, морски дарове, зеленчуци, плодове, може да се ползва дори и за направата на суши.

Според легендите черният ориз е бил запазена стока само за императора и неговите приближени. Обикновените хора нямали достъп до него. Този, който дръзнел да се възпротиви и опита, се наказвал дори със смърт. Ето защо черният ориз е известен още като императорски или забранен ориз.

Ето няколко полезни съвета от най-добрите готвачи:

Накиснете ориза 7-8 часа преди да започнете да готвите с него. Така ще помогнете на твърдата му обвивка да стане лесна за обработка.

Варете ориза поне 60 минути в съотношение 1:2 вода. Въпреки, че е бил накиснат, той все още се нуждае от продължителна термична обработка. След това може да го отцедите и продължите избраната рецепта.   

Когато приготвите черният ориз, цветът му ще стане тъмно лилав. Пигментите в него са доста силни (същите като в боровинките)  и ще оцветят останалите продукти, които варите заедно с него. Те също са отговорни и за високото съдържание на антиоксиданти в черния ориз, което го прави изключително полезен.

Други проучвания показват, че в черния ориз се съдържат антоцианини. Тези вещества намаляват риска от сърдечен удар като предотвратяват натрупването на ненужни вещества по стените на артериите.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Наръчник на най-добрата диета

Как да се храним здравословно? За всеки отговорът на този въпрос е различен, но за най-общи рам...

Прочети

Пурата - истински символ на добри обноски

Пурата трябва да се третира като истински символ на добри обноски. Пушенето на пура носи едно специа...

Прочети

6 предложения за ястия по случай Баба Марта

Днес е един от любимите български празници на малки и големи. За да направите празника още по-интере...

Прочети

5 крачки към голямото зимно чистене... на тялото

Съвременните хора са пристрастени към храната, но понякога е време за въздържание и пречистване. Всъ...

Прочети

Храни, с които да "отпушим" лимфната система

Детoĸcиĸaциятa нa тялoтo e лecнa, cтигa дa знaeтe нaчини дa вĸлючитe и лимфнaтa cи cиcтeмa в тoзи пp...

Прочети

С коя диета се отслабва най-бързо?

Когато говорим за "отслабване", нека първо отново да напомним, че става дума за редукция на излишна...